Ο κορονοϊός σαρώνει, η κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει SMS 

Ο κορονοϊός σαρώνει, η κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει SMS 
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Θάνος Πλεύρης INTIME NEWS

Όχι περιοριστικά μέτρα, εξακολουθεί να λέει η κυβέρνηση, παρά το ότι η πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνει ξανά εκτός ελέγχου. Ποιες είναι οι κινήσεις που εξετάζει με έμφαση στους ανεμβολίαστους και γιατί.

Σιγήν ιχθύος τηρεί το Μαξίμου όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί, δηλαδή ότι δεν θα υπάρξουν γενικότερα περιοριστικά μέτρα, ούτε μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Στάση που δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας και ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ, οι ΜΕΘ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα -όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό- εξαντλούνται.

Αλλά και ότι το Μαξίμου αντιμετωπίζει πολιτικά και επικοινωνιακά το ζήτημα: Εάν αποδεχόταν η κυβέρνηση εισηγήσεις πχ για οριζόντια μέτρα σε “κόκκινες” περιοχές όπως lockdown στη διασκέδαση όπου υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων, θα ακύρωνε το αφήγημα πως με το εμβόλιο οι πολίτες μπορούν να πάρουν πίσω τις ζωές τους και άρα το κίνητρο που η ίδια έχει δώσει για εμβολιασμό. Και κυρίως μέτρα που θα θύμιζαν καραντίνα θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλή στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων. Ενώ από την κυβέρνηση επικαλούνται επίσης ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν βαριές και δημοσιονομικά δεν υπάρχει το περιθώριο περαιτέρω μέτρων στήριξης.

Εάν όμως δεν λάβει και κανένα μέτρο, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι έβλεπε το νέο κύμα της πανδημίας να γιγαντώνεται και παρακολουθούσε. Ως εκ τούτου εξετάζονται στην πραγματικότητα ορισμένα μέτρα με έμφαση στους ανεμβολίαστους, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο αποστολής SMS καθημερινά στους ανεμβολίαστους πολίτες, με στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων, τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης και διασωλήνωσης για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κλπ.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμών στους μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, δηλαδή τους εξωτερικούς χώρους όπου έχουν πρόσβαση και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Σημειωτέον ότι όσο πέφτει η θερμοκρασία, οι καταστηματάρχες παρακάμπτουν τα μέτρα κλείνοντας με διάφορους τρόπους από όλες τις πλευρές τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων, καφέ κλπ, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να καθίστανται εσωτερικοί χώροι. Εξετάζεται λοιπόν να αποσαφηνιστεί τι αποτελεί εξωτερικό χώρο (δηλαδή από πόσες πλευρές μπορεί να κλείνει ο χώρος), αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι η τήρηση των όποιων μέτρων, όπως αποδεικνύει και η καταγγελία Βασιλακόπουλου, καθως και ότι και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο να γίνουν δύο τα υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και τρία ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην εστίαση και διασκέδαση, ως ένας έμμεσος τρόπος πίεσης για εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα