Ο Μητσοτάκης μίλησε στον Έβρο για υλοτόμους, μεταναστευτικό και φυσικό αέριο

Ο Μητσοτάκης μίλησε στον Έβρο για υλοτόμους, μεταναστευτικό και φυσικό αέριο

Σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί διαχείρισης των δασών, προέταξε το μεταναστευτικό και επικαλέστηκε το FSRU.

Στα μέτρα στήριξης του Έβρου μετά τις πυρκαγιές αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Παλαγία, στο δημοτικό σχολείο της οποίας βρέθηκε νωρίτερα, έχει ήδη εγκριθεί η πρώτη μελέτη, που αφορά την παρέμβαση η οποία πρέπει να γίνει γύρω από το χωριό, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνα τα χωριά που έχουν υποστεί ζημιά πέριξ. “Όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και για λόγους ψυχολογικούς, διότι δεν θέλω οι κάτοικοι να βλέπουν για πολύ καιρό αυτό το μαύρο, το καμένο, το οποίο σίγουρα επηρεάζει και την ψυχολογία τους”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη την έκταση της καμένης περιοχής, στο Εθνικό Πάρκο, καθώς και σε εκτάσεις εκτός του Εθνικού Πάρκου. Τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία ώστε να ρέξουν σε χρόνο-ρεκόρ όλα τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.

“Παρήγορο ότι κομμάτια της Δαδιάς κάηκαν με φωτιά χαμηλής ή μέσης έντασης”

Ο πρωιθυπουργός επικαλέστηκε τη δουλειά που όπως είπε έχει γίνει στη Βόρεια Εύβοια ως “αχτίδα αισιοδοξίας” και πρότυπο για τον Έβρο. Ενώ ευχαρίστησε όλες και όλους που έδωσαν άνισο αγώνα απέναντι σε μια φωτιά με χαρακτηριστικά πρωτοφανή, όπως υποστήριξε, προσθέτοντας: “Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε αν και τι μπορούσε να γίνει διαφορετικό στην αντιμετώπιση της φωτιάς.”

Ειδική αναφορά έκανε στο ρόλο των μελών των δασικών συνεταιρισμών λέγοντας: “Αυτό είναι και ένα μοντέλο για το μέλλον. Τις φωτιές δεν τις σβήνουμε μόνο με την Πυροσβεστική, τις σβήνουμε σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες και με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν από το δάσος. Αυτό είναι ένα μάθημα για την επόμενη μέρα το οποίο πρέπει να το ενστερνιστούμε.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Είναι σίγουρα σχετικά παρήγορο, μέσα στη μεγάλη καταστροφή η οποία έχει γίνει, το γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια του Εθνικού Πάρκου έχουν καεί με φωτιά χαμηλής ή μέσης έντασης”, καθώς εκτίμησε ότι η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης θα μπορέσει να τρέξει πιο γρήγορα.

Τόνισε επίσης τη σημασία του θεσμού των αναδόχων αποκατάστασης. “Είναι ένα πείραμα το οποίο τρέξαμε πολύ επιτυχημένα μετά τις φωτιές του 2021. Για να το πούμε πολύ απλά, εταιρείες ανάδοχοι αναλαμβάνουν όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και τη δρομολόγηση των έργων σε συγκεκριμένες περιοχές. Κόβουμε, με άλλα λόγια, την περιοχή σε κομμάτια και αναθέτουμε σε εταιρείες να αναλάβουν τα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, με την υποστήριξη προφανώς των τοπικών φορέων, των δασικών συνεταιρισμών, όλων όσοι μπορούν να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια. Η χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο είναι εξασφαλισμένη από τον ιδιωτικό τομέα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρατική αρωγή. Διαβεβαίωσε ότι “ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές”. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορεί να αποζημιωθούν δραστηριότητες οι οποίες είναι ανασφάλιστες.

“Όπου απαιτείται κάποια πρόσθετη παρέμβαση θα το κάνουμε. Θα υπάρξει αντίστοιχο «Evros pass» και αν υπάρχουν ζητήματα και στη Ροδόπη μπορούμε να το επεκτείνουμε λίγο στις περιοχές εκείνες οι οποίες επλήγησαν”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε και στο Δαδιά Pass, που είχε εξαγγείλει νωρίτερα.

“Σας διαβεβαιώνω: υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη στη Δαδιά τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να χαρεί το κομμάτι του δάσους το οποίο δεν επλήγη από τη φωτιά”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε δε πως “όταν ξεκίνησε η δεύτερη φωτιά μέσα στο δάσος, αυτή η φωτιά έκαψε σε τέσσερις ώρες ό,τι έκαψε η περσινή φωτιά σε πέντε μέρες”, υποστηρίζοντας ότι ήταν δύσκολο να αποτραπεί η μετατροπή της σε «mega πυρκαγιά».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε επίσης λάθη. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγιναν έργα και από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη Δαδιά. Και αντιπυρικές υπήρχαν, δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετές”, είπε.

Μεταναστευτικό, υλοτομία και φυσικό αέριο

Άδραξε όμως την ευκαιρία να κάνει ειδική μνεία στα θέματα φύλαξης των συνόρων, σχολιάζοντας ότι γνωρίζει πως αυτό απασχολεί τους κατοίκους πάρα πολύ.

“Ό,τι σας έχω πει ισχύει στο ακέραιο. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. “Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρο”, πρόσθεσε. Έκανε μάλιστα λόγο για “πόλεμο” και “εθνικό ζήτημα”, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι ώστε να κερδηθεί αυτή η μάχη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε εκ νέου την ανάγκη διαχείρισης των δασών και με οικονομική δραστηριότητα.

“Δεν έχουμε στη χώρα αρκετούς υλοτόμους. Είμαστε ελλειμματικοί, εισάγουμε ξύλο. Στη χώρα σήμερα εισάγουμε ξύλο. Η χώρα έχει δάση, με 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερους υλοτόμους και πρέπει αυτούς τους υλοτόμους να τους εκπαιδεύσουμε. Άρα, Δημόσια ΙΕΚ που έχουν να κάνουν με την υλοτομία. Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τον Έβρο ένα κέντρο εκπαίδευσης για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δάσους”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε ότι θα επανεξετασθεί από το υπουργείο Παιδείας και το Δημοκρίτειο το θέμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια έδειξε στη σύσκεψη μία φωτογραφία της πρύμνης του FSRU το οποίο θα έρθει και θα δέσει στην Αλεξανδρούπολη εντός των επόμενων μηνών. Και δήλωσε ότι “η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προφανώς με πάρα πολύ σημαντικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, για τη χώρα συνολικά.”

Ο πρωθυπουργός τέλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους “για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλατε τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά στις εκλογές” και δήλωσε ότι “για εμένα αυτό είναι όχι ένα διαβατήριο εφησυχασμού, αλλά ένα διαβατήριο ευθύνης να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα