Όργιο φημών για πολιτικές μεταγραφές στη ΝΔ

Όργιο φημών για πολιτικές μεταγραφές στη ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης sooc

Τα σενάρια που θέλουν τη ΝΔ να προσεγγίζει βουλευτές άλλων κομμάτων, προεκλογικά ή και μετεκλογικά σε περίπτωση οριακής μη αυτοδυναμίας, φουντώνουν ήδη.

Οι εκλογές μπορεί να αργούν ακόμη, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να προσπαθήσει να εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει και τις υποκλοπές και την ακρίβεια. Ωστόσο λόγω των διπλών εκλογών και καθώς ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τίθεται ήδη το ερώτημα της επόμενης ημέρας.

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι βεβαίως η αυτοδυναμία, ωστόσο με τον πήχη να παραμένει στο 37% τα πράγματα δεν είναι εύκολα για το κυβερνών κόμμα, που πρέπει να συσπειρώσει τη δεξιά βάση και να μη χάσει την κεντρώα ψήφο.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί λοιπόν να “αναστήσει” την αντιΣΥΡΙΖΑ συμμαχία του 2019, όπως φάνηκε τόσο από την ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και από τις απαντήσεις στη συνέντευξη τύπου. Ωστόσο το Μαξίμου προφανώς και καταστρώνει και εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση, που η στρατηγική αυτή δεν αποδώσει.

Το plan B όπως… Βελόπουλος αποτελεί την απευκταία για τη ΝΔ λύση, που πάντως δεν έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά, ενώ η Ελληνική Λύση δηλώνει μεν ότι δε θα συνεργαστεί με κανέναν, αλλά ταυτόχρονα κάνει κινήσεις προσέγγισης στην κυβέρνηση.

Εάν όμως η ΝΔ χάσει την αυτοδυναμία για ένα μικρό ποσοστό και για λίγες μόνο έδρες, υπάρχει και το σενάριο… μεταγραφών βουλευτών εκλεγμένων με άλλα κόμματα. Ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μεταξύ της πρώτης κάλπης (με την απλή αναλογική) και της δεύτερης (με την ενισχυμένη αναλογική του 2020) θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με κομματίδια και βουλευτές εκ δεξιών της ΝΔ, στο πλαίσιο μίας συστράτευσης όπως αυτή που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών του 2012.

Και βέβαια, ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο ο κ.Μητσοτάκης να συνεχίσει τις μεταγραφές στελεχών από αλλους χώρους πριν τις πρώτες καν εκλογές είναι στο τραπέζι. Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχει ενταχθεί ήδη για παράδειγμα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διατέλεσε και υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα ερωτηματικά για πιθανές μεταγραφές προεκλογικά ή και μετεκλογικά ξεκίνησαν βέβαια από μία αποστροφή του λόγου του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και κυρίως από τη μη απάντηση του στο ευθύ ερώτημα του News24/7 εάν θα προσεγγίσει βουλευτές εκλεγμένους με άλλα κόμματα στην περίπτωση οριακής μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Η “γραμμή” του Μαξίμου, την οποία επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είναι πως αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ δε σημαίνει κατ’ ανάγκην μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ και πως η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μπορεί και εντάσσει στελέχη που δεν προέρχονται ιστορικά από την κεντροδεξιά.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε μάλιστα ότι: “Δεν ζητάμε κομματικά διαβατήρια για ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα.”

Κυβερνητικά στελέχη βεβαίως υποστηρίζουν πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρονται σε μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα, αλλά πως το μήνυμα είναι ότι και στην επόμενη κυβέρνηση θα ενταχθούν πρόσωπα που δεν προέρχονται από την παράταξη της ΝΔ, με στόχο να προσελκύσει το κυβερνών κόμμα ψηφοφόρους και από άλλους χώρους και ειδικά από το κέντρο.

Υπάρχουν όμως για παράδειγμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Λοβέρδο, που συχνά κινούνται πιο κοντά στη γραμμή της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση διαφωνούν κάθετα με οποιαδήποτε προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως βουλευτές που εκλέγονται ή θα εκλεγούν με μικρότερα δεξιά κόμματα θα μπορούσαν να κληθούν στο πιο μεγάλο και σίγουρο “μαγαζί” της ΝΔ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα