Πέτσας: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια

Πέτσας: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια
Στέλιος Πέτσας INTIME

Για "γενναία παρέμβαση" της κυβέρνησης με νέα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας, μίλησε ο Στέλιος Πέτσας. Τι είπε για τις διακοπές ρεύματος. Πώς σχολίασε τις δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου.

Στις κυβερνητικές προθέσεις για θέσπιση νέων μέτρων, προκειμένου να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Πέτσας σχολιάζοντας, αρχικά, τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, που προκάλεσαν αντιδράσεις, είπε: Ότι είχε να πει ο κ. Οικονόμου, το είπε στην παρέμβαση του στην εκπομπή σας πριν λίγο. Όταν έχουμε έναν πολλαπλασιασμό της τιμής του ρεύματος, δεν μπορούμε να πούμε ότι το νοικοκυριό που δεν μπορεί να τον πληρώσει είναι “μπαταχτσής”. Άλλο είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα στήριξης”.

Αναφερόμενος, έπειτα, στο θέμα της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε πως αναμένονται νέα κυβερνητικά μέτρα τον Μάιο και τον Ιούνιο. “Η βοήθεια που ξεπερνούσε ήδη τα 2 δισ. δόθηκε με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου προϋπολογισμού. Πλέον εξετάζουμε τις δυνατότητες και περιμένουν και τις αποφάσεις της ΕΕ, ώστε σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν νέα μέτρα και θα δείτε ότι τον Μάιο και τους επόμενους μήνες θα υπάρχει πιο γενναία παρέμβαση. Τα μέτρα κάθε Μάιο και Ιούνιο αποφασίζονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν σχέση με τις εκλογές”, είπε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΣ πρόσθεσε πως “υπάρχει το ενδιαφέρον για να μπορεί να στηρίξει κανείς και μετά υπάρχει η προσαρμογή στις συνθήκες και για αυτό είναι πολύ κρίσιμο η στήριξη από την Κυβέρνηση να συνεχιστεί για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις από τους λογαριασμούς. Εμείς λέμε ότι το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής θα καλύπτεται από το Κράτος. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει το Κράτος να το καλύψει για μακρύ χρονικό διάστημα για να μπορέσει και ο πολίτης να “καταλάβει” την βοήθεια”.

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο κ. Πέτσας ανέφερε: “Σε περιόδους όπως αυτή, είναι ακραία κίνηση η διακοπή του ρεύματος. Θα αφορά μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά αυτούς που έχουν μια δυσκολία, γιατί οι δυνατότητες ρύθμισης είναι πολλές. Αν δει κανείς τα στοιχεία από το 2014-2015 μέχρι το 2021, θα δει ότι πάντα υπήρχαν διακοπές ρεύματος”.

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως για ένα διάστημα που θα δούμε τις αυξήσεις και στις τιμές των προϊόντων, πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα και για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τα άλλα μέτρα στήριξης όπως η μείωση φόρων και η αύξηση μισθών για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος”.

Η Κυβέρνηση έχει περάσει πολλές κρίσεις στην θητεία της, όπως η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας και έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που θεωρώ ότι δεν διαταράσσεται με την κρίση στους λογαριασμούς ρεύματος”, επεσήμανε ο κ. Πέτσας. Η μέση τιμή που πλήρωσε ο Έλληνας καταναλωτής είναι μικρότερη από εκείνη σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, αυτό είναι δύσκολο να το δώσουμε να το καταλάβουν οι πολίτες, αλλά ισχύει”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα