Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση: Δωρεάν self test την Πρωτοχρονιά 

Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση: Δωρεάν self test την Πρωτοχρονιά 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο Eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε την απόφαση του να μην υποχρεωθούν τελικά οι εμβολιασμένοι σε rapid test για το ρεβεγιόν αλλά να διατεθούν δύο δωρεάν self test σε όλους μέσα στις γιορτές 

Αντί για ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους, δύο δωρεάν self test για όλους μέσα στις γιορτές: Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ουσιαστικά η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση της να επιβάλλει υποχρεωτικό rapid test και στους εμβολιασμένους προκειμένου να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με δικα τους μάλιστα έξοδα. Ο πρωθυπουργός όμως, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη του τις αντιδράσεις, ιδίως για το γεγονός ότι οι εμβολασμένοι πολιτες θα επωμίζονταν το κόστος, αλλά και καθως κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με μέχρι τώρα στρατηγική περιορισμου μονο των ανεμβολιαστων, αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, αλλά στη διάθεση δωρεάν self test.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η μετάδοση του κορονοϊου μέσα στις γιορτές, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη εδώ και εκφράζονται φόβοι για ευρεία διασπορά.

Είχε προηγηθεί ένα πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής για το θέμα των rapid test σε εμβολιασμένους, με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας να δείχνει το Μαξίμου διαψεύδοντας ότι είχε γίνει οποιαδήποτε εισήγηση από την επιτροπή, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δείχνει μέσω ΣΚΑΪ την επιτροπή και να προαναγγέλλει την απόφαση για διάθεση δωρεάν self test.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει και τη διανομή ενός δωρεάν self test σε κάθε πολίτη πριν τα Χριστούγεννα, η ανταπόκριση όμως δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική και έτσι είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα του ρεβεγιόν με rapid test, που τελικώς όμως απερρίφθη.

Σημειωτέον ότι είχε εξαγγελθεί και ένα ακόμη δωρεάν τεστ μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμενα από τις 3 Ιανουαρίου. Πλέον όμως αποφασίστηκε να δοθεί και ένα ακόμη τεστ μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, συν το ένα τέστ που θα δοθεί ούτως ή άλλως μετά τις γιορτές.

Ο πρωθυπουργός άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά τις γιορτές να επιβληθεί ξανα ωράριο στην εστίαση, αλλά και να επιστρέψει η τηλεργασία. Δήλωσε ότι τα σχολεία δεν θα παραμείνουν κλειστά μετά τις γιορτές, αλλα επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις, αφήνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το 2022.

Σχέδιο δύο φάσεων – Ανοιχτά όλα τα ενδεχομενα για ωράριο στην εστίαση και για τα σχολεία

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ειδικότερα ένα σχέδιο δύο φάσεων, με πρώτο βήμα να περάσουν με ασφάλεια οι γιορτές, χωρίς να παγώσει η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες αυτών των ημερών να φέρουν αργότερα ένα lockdown.

“Και σίγουρα αυτήν την περίοδο όπλα μας είναι τα τεστ. Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας”, επισήμανε.

“Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.”

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες: “Να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου άμυνας, στο οποό αναφέρθηκε ο κ.Μητσοτάκης, αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι “ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.”

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι: “Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο. “

Ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να αιτιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, αλλά και να απευθυνθεί στους πολίτες που πια έχουν κουραστεί.

“Αναγνωρίζω την κούραση όλων ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια. Ελπίζαμε ότι με το εμβόλιο θα έφτανε το τέλος αυτής της περιπέτειας και τώρα μία νέα έξαρσή της έρχεται να το καθυστερήσει. Δεν πρέπει όμως να μας νικήσει ούτε η κούραση, ούτε ο φόβος.

Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές πρόκειται για έναν παγκόσμιο υγειονομικό κίνδυνο που, ήδη, οδηγεί πολλές χώρες στην αναθεώρηση της στρατηγικής τους, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι ξεκάθαρα πολύ πιο μεταδοτική. Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση”, σημείωσε.

“Να καθυστερήσουμε την εξαπλωση της μετάλλαξης Όμικρον”

Ο πρωθυπουργός θέλησε επίσης να αντικρούσει κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στη λήψη μέτρων. Τόνισε ειδικότερα ότι μέτρα που λαμβάνουν τώρα άλλες χώρες ισχύουν ήδη από καιρό στην Ελλάδα. “Σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν μία πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στην πανδημία. Στη Δανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα είχε καταργηθεί μέχρι και η μάσκα και ουσιαστικά όλοι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονταν ήταν υποτυπώδεις. Και γι’ αυτό και σπεύδουν τώρα σε αυστηρότερους περιορισμούς” σχολίασε.

“Αντίθετα, στη χώρα μας, επειδή είχαμε λιγότερους εμβολιασμούς, διατηρήσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και φυσικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τώρα δικαιώνουν την αναγκαιότητά τους” πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως πλέον αποδεικνύεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποκρούει την βαριά νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον.

“Καθώς, λοιπόν, εδώ τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε ύφεση και σε διαρκή καθοδική πορεία -είναι μία ύφεση της τάξης του 40% σε σχέση με τα κρούσματα του προηγούμενου κύματος- ο στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι διπλός:

Από τη μία πλευρά να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει. Από την άλλη, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Επισήμανε ότι ήδη παραπάνω από 4 εκατομμύρια, 7 στους 10 δικαιούχους, έσπευσαν να κάνουν ή να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική δόση και σχεδόν 150.000 πολίτες άνω των 60, οι πιο ευάλωτοι δηλαδή, έχουν κλείσει ραντεβού τον τελευταίο μήνα ή έκαναν την πρώτη δόση. “Και είναι μία απάντηση σε όλους όσοι είχαν αμφισβητήσει την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία που τόσο πολύ την έχει ανάγκη. Έτσι, η ομάδα αυτή των άνω των 60 προσεγγίζει πια τα ποσοστά εμβολιασμού της Ευρώπης. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνεχιστεί και κάτι το οποίο πρέπει να ενταθεί”, σχολίασε.

“Ο Τσίπρας ζητά κάλπες τώρα που η Όμικρον επιτίθεται”

Ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε μάλιστα νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. “Από τη νέα αυτή μάχη της υγείας απουσιάζει δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση. Η μόνη στον κόσμο που αντί για λύσεις απέναντι στην κοινή απειλή θυμήθηκε ξαφνικά τις εκλογές για να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Είναι το τέλος ενός κατήφορου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως καταψήφισε σχεδόν όλες τις πολιτικές κατά της πανδημίας. Πάντα απέναντι σε ό,τι ενώνει και πάντα κοντά σε ό,τι διχάζει”, δήλωσε και εξέφρασε τη λύπη του καθώς όπως υποστήριξε η αξιωματικη αντιπολίτευση “επιλέγει να γίνει συνειδητός υπονομευτής της χώρας”.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας: “Απέρριπτε τις κάλπες όταν η πανδημία υποχωρούσε και τις ζητάει τώρα που η Όμικρον επιτίθεται. Κρίμα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα