Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού παρακολούθηση και άλλου πολιτικού

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού παρακολούθηση και άλλου πολιτικού
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης sooc

Ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δε γνωρίζουν να έχουν γίνει και άλλες παρακολουθήσεις πέραν αυτής του Ν. Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτήρισε "υπηρεσιακή αστοχία"

“Δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δέχθηκε στο briefing βροχή ερωτήσεων για τις υποκλοπές.

Ερωτηθείς από το News 24/7 εάν η κυβέρνηση επομένως μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι: “Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρώτη η κυβέρνηση θα συμβάλλει θεσμικά και δημοκρατικά ώστε να μείνει καμία σκιά όσον αφορά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Χαρακτήρισε μάλιστα την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ “υπηρεσιακή αστοχία”, αλλά επέμεινε ότι ήταν νόμιμη διαδικασία. Υποστήριξε επίσης ότι ορισμένα “κόμματα, κύκλοι και χώροι” επιχειρούν να εκμεταλλευθούν αυτή την “υπηρεσιακή αστοχία” για κομματικούς ατζέντες.

“Η θέση κυβέρνησης όσον αφορά στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ για εξεταστική είναι ξεκάθαρη. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θέλουμε πλήρη διερεύνηση όλων όσων αφορούν στη νόμιμη επισύνδεση στο πλαίσιο που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Θέλουμε διερεύνηση της λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών (Predator), παρότι οι ελληνικές κρατικές αρχές ουδεμία σχέση έχουν με τα λογισμικά αυτά”, δήλωσε επίσης ο κ.Οικονόμου.

Πρόσθεσε όμως ότι: “Η εξεταστική θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ σε βάθος χρόνου, ώστε να διαπιστωθούν αβλεψίες και θεσμικά κενά. Λέμε ‘ναι’ στη διερεύνηση του παρόντος και πιστεύουμε ότι δε νοείται να μη γίνει έρευνα των συστημικών και διαχρονικών παθογενειών. Όχι για συμψηφισμό, αλλά γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει κανένα ωφέλιμο αποτέλεσμα για το μέλλον”.

Ο κ. Οικόνομου επιβεβαίωσε λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διεύρυνση της εξεταστικής σε βάθος χρόνου (μέχρι το 2012), υποστηρίζοντας ότι “βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε περισσότερα φίλτρα και τρόπο καλύτερης θεσμικής λειτουργίας” για την ΕΥΠ.

Ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να διαφανεί ότι θα αφήσει την αντιπολίτευση να προχωρήσει μόνη της:

“Σίγουρα η ΝΔ θα τιμήσει την απόφαση της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήσει εξεταστική. Δε θα ευτελίσει τη διαδικασία με δεύτερη πρόταση για εξεταστική. Εμείς θέλουμε να βγει άκρη, δε θέλουμε να γελοιοποιηθεί η διαδικασία”.

Ο κ.Οικονόμου όμως πρόσθεσε δείχνοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα διευρύνει στην πράξη το αντικείμενο της εξεταστικής: “Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας να καλέσουμε ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της ΕΥΠ στο παρελθόν, εφόσον από το νόμο μπορούν να απαντήσουν. Να δουμε πως θα απαντήσουν σε ερωτήσεις εάν και επί των ημερών τους υπήρχαν ζητήματα, όπως αυτά για τα οποία θα ερωτηθεί ο Κοντολέων και αυτό όχι σε προσπάθεια συμψηφισμού, αλλά για να διαμορφώσουμε τα κατάλληλα θεσμικά φίλτρα ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο βαθιά ένοχος που κάθε του λέξη τον αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο”

Για έμμεση επιβεβαίωση της παρακολούθησης επιπλέον πολιτικών προσώπων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα των υποκλοπών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως η εφημερίδα Καθημερινή είχε αποκαλύψει προ ημερών.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε ότι «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη».

Δηλαδή δεν απέκλεισε να υπάρχει παρόμοιο ζήτημα, αλλά αν υπάρχει ούτε αυτό είναι σε γνώση του κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, προεξόφλησε ότι και άλλες παρακολουθήσεις να αποκαλυφθούν, θα τις φορτώσει όλες στον αποπεμφθέντα Κοντολέοντα και στον ανιψιό του και μέχρι προχθές αντ´ αυτού, κ. Δημητριάδη.

Βολικό ακούγεται, αλλά ας γνωρίζει ότι, με βάση το Σύνταγμα, η ευθύνη του πρωθυπουργού, που μάλιστα είχε μεταφέρει την ΕΥΠ στο δικό του γραφείο, είναι αντικειμενική και αμετάθετη.

Τέλος, από την απάντηση του κ. Οικονόμου προκύπτει ένα ερώτημα: Ας υποθέσουμε ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκληματικά επικίνδυνος και δεν γνωρίζει, αλήθεια δεν είχε την περιέργεια όταν απέπεμψε τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα να τους ρωτήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς;

Πήρε κάποια απάντηση;

Και αν ναι, ποια ήταν αυτή;

Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο βαθιά ένοχος που κάθε του κίνηση, κάθε του λέξη, τον αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα