Βουλή: Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε

Βουλή: Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως ζητήματα οικονομικών ενισχύσεων, αγροτικής πολιτικής, ψηφιακών θεμάτων, πολιτισμού και υγείας. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε χαμηλή συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 134 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 46, ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 32, το ΚΚΕ με 23, το ΚΙΝΑΛ με 14, η Ελληνική Λύση με 12, το ΜέΡΑ25 με 4 και οι Ανεξάρτητοι με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 82 Ερωτήσεις, 47 Αναφορές, 3 Επίκαιρες Ερωτήσεις και από 1 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 13.12.2022

Νέα Δημοκρατία: Δανειολήπτες με ισοτιμία Ελβετικού Φράγκου

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γεώργιος Ζήσης Τζηκαλάγιας, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τους 200.000 δανειολήπτες με ισοτιμία ελβετικού φράγκου. Ο βουλευτής δεν θεωρεί απαραίτητο να προταθεί ενδεχόμενη τροποποίηση κάποιου νόμου ή άρθρου, αφού όπως υποστηρίζει η τοποθέτηση του Υπουργού έναντι των τραπεζών τον βρίσκει σύμφωνο. Η ερώτηση προς τον Υπουργό έγκειται στο εάν ήρθε η ώρα για την οριστική λύση των δανειοληπτών που υποφέρουν από τις δυσβάστακτες χρεώσεις των τραπεζών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας σε γ_σφαιρίνες για την ολοκληρωμένη θεραπεία των ασθενών.

Πέντε βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε αγωγές με γ-σφαιρίνες, ασθενών που πάσχουν από νευροπάθεια, μυοπάθεια και κάποιες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται από το 2018, ωστόσο τους τελευταίους μήνες είναι αυξημένες οι καθυστερήσεις, αλλά σημειώνεται και χορήγηση μειωμένων δόσεων. Συνήθως, όπως επισημαίνουν οι ασθενείς τέτοια φαινόμενα υπάρχουν συνήθως προς το τέλος του χρόνου όπου ο προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί και ως εκ τούτου οι καθυστερήσεις και οι μειωμένες δόσεις αποδίδονται σε ελλείψεις. Ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αγωγή για κάθε ασθενή.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 13.12.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην εκπροσώπηση πολιτών χαμηλών εισοδημάτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ερωτάται από 36 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το ζήτημα της Νομικής Βοήθειας και την καθυστέρηση των καταβολών στους δικηγόρους. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει κυρήξει πανελλαδικά απεργία από τις νομικές υποθέσεις, καθώς η εκκαθάριση των αμοιβών τους πραγματοποιείται 3,5 χρόνια από την εκδίκαση της υπόθεσης. Η αρμόδια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση των αμοιβών τους αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει, καθώς είναι υποστελεχωμένη. Η καθυστέρηση των καταβολών και η απεργία των δικηγόρων σε υποθέσεις νομικής βοήθειας έχει ως αποτέλεσμα πολίτες χαμηλών εισοδημάτων να στερούνται νομικής εκπροσώπησης. Ο Υπουργός ερωτάται με ποιόν τρόπο σκοπεύει να επιλύσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ποιές είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση έως σήμερα. Τέλος, ερωτάται εάν προτίθεται να στελεχώσει την αρμόδια υπηρεσία και σε ποιά χρονικά πλαίσια.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Αθανάσιος Ζεμπίλης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφορικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή των χρηματικών ποσών στους πληγέντες της Εύβοιας, τόσο από την πλημμύρα όσο και από τις πυρκαγιές. Όπως επισημαίνεται, παρά τη στήριξη της πολιτείας, οι διαδικασίες αδειοδότησης και αυτοψιών είναι χρονοβόρες και οι πληγέντες περιμένουν τα χρήματά τους για να μπορέσουν να οικοδομήσουν εκ νέου τα σπίτια τους κάτι που καθιστα αναγκαία την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 14.12.2022

ΚΚΕ: Εσφαλμένη καταγραφή εργαζόμενων ως εργοδότες στα μητρώα της Εργάνη.

Τρεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τις λανθασμένες καταγραφές εργαζομένων στην Εργάνη όπου έχουν καταγραφεί ως εργοδότες. Παρόλο, που αποδεικνύεται από διαστυρώσεις στοιχείων με άλλες υπηρεσίες ότι είναι εργαζόμενοι και όχι εργοδότες, δεν έχει γίνει η αλλαγή αυτή στα μητρώα της Εργάνη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί μη μπορώντας να αποδείξουν την επαγγελματική τους ιδιότητα να μην έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα επιδοτήσεων που αφορούν εργαζόμενους. Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε εργαζόμενοι που δεν έχουν ή δεν είχαν την ιδιότητα του εργοδότη να μην θεωρούνται ως τέτοιοι από τα μητρώα της Εργάνη και η θεώρησή τους να έχει αναδρομική ισχύ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Παράλειψη εξαγοράς της συλλογής κινητών αντικειμένων, χαρακτηρισμένης στο σύνολό της ως μνημείου, που φυλάσσεται εντός της οικίας Ρώμα στη Ζάκυνθο από το ΥΠΠΟΑ.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαυρουδής Βορίδης και Στυλιανή Μενδώνη, αντίστοιχα, ερωτώνται από είκοσι πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφορικά με το ζήτημα της εξαγοράς της συλλογής που βρίσκεται στην οικεία Ρώμα και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Παρά την έγκριση του πορίσματος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Υπουργός κατόπιν της επιτόπιας επίσκεψης που έκανε στο Αρχοντικό Ρώμα δεν έχει προχωρήσει στην εξαγορά, καθώς όπως αναφέρει πρέπει να γίνει εξαγορά και της οικείας όπου βρίσκεται η συλλογή, ώστε η έκθεσή τους να γίνει εντός της οικείας. Κάτι τέτοιο όμως δεν καθίσταται εφικτό, καθώς στην οικεία διαμένει η οικογένεια και επίσης δεν έχει γίνει ανάλογη πρόταση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η οποία είναι αμφίβολο εάν διαθέτει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για να αγοράσει το ακίνητο. Σε πόρισμά της η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Πολίτη” αντίκειται στην απόφαση της Υπουργού, καθώς η συλλογή αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ερωτάται η Υπουργός να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόζει την απόφαση της Διοίκησης, θέτοντας όρους που δεν είναι εφικτοί και επίσης γιατί αγνοεί το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Πολίτη. Τέλος, ερωτάται εάν θεωρεί πως τα μνημεία αναδεικνύονται μόνο στο χώρο που βρέθηκαν και όχι σε έτερο.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Αποτελεσματική αξιοποίηση των στελεχών που εργάζονται ως ΙΔΟΧ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τρεις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, Μαυρουδή Βορίδη και Κωνσταντίνο Καραμανλή, αντίστοιχα, που αφορά τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι εργάζονται για τέσσερα χρόνια με συμβάσεις που ανανεώνονται. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το εν λόγω προσωπικό είναι άρτια ειδικευμένο στα ζήτήματα των διευθύνσεων του Υπουργείου που απασχολείται και με δεδομένο ότι έχουν ανακοινωθεί μόνιμες προσλήψεις που υπερβαίνουν τον αριθμό των ΙΔΟΧ θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος αξιοποίησής τους. Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι υπαρχει η πολιτική βούληση όταν υπάρχουν τακτικές ανάγκες αυτές να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό και όχι με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις, κάτι το οποίο θεωρεί προβληματικό. Οι βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς, τις διαδικασίες και το χρονικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την πρόσληψη 872 θέσεων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με ποιόν τρόπο και σεβόμενοι την ισχύουσα νομοθεσία μπορεί να αξιοποηθεί το προσωπικό που υπηρετεί σε καθεστώς ΙΔΟΧ και τέλος εάν είναι στις προθέσεις τους να ανανεωθούν με αναδρομική ισχύ και για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα οι ΙΔΟΧ στον Ο.Α.Κ. Α.Ε.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 15.12.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών.

Τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, σχετικά με τον κλάδο της μελισσοκομίας και το πλήγμα που έχει δεχτεί τόσο από τις αυξήσεις σε κόστος παραγωγής και μετακίνησης, όσο και λόγω της «ελληνοποίησης» του μελιού. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, είναι καίριας σημασίας η ύπαρξη μελισσών για την φυτική παραγωγή και υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί από τους μελισσοκόμους να εγκαταλείψουν τον κλάδο, λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο Υπουργός ερωτάται σε ποιές δράσεις θα προβεί προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος, ποιά είναι τα πορίσματα των ελέγχων από ελληνοποιήσεις μελιού και επίσης εάν οι έλεγχοι είναι επαρκείς.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΚΕ: Μέτρα αντιμετώπισης των ασθενών με το long_COVID σύνδρομο.

Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, ερωτάται από εννιά βουλευτές του ΚΚΕ, για το ζήτημα των ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο long COVID, καθώς βάση μελετών πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο παρουσιάζεται σε σημαντικό αριθμό ατόμων που ασθένησαν από COVID και κυρίως σε ασθενείς με βαριά νόσηση. Αυτό απαιτεί συστηματική παρακολούθηση για τον εντοπισμό, θεραπεία, αποκατάσταση αλλά και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού. Τα παραπάνω δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με χρήματα των ασθενών γι αυτό και απαιτούνται μεταξύ άλλων κεντρικός κρατικός σχεδιασμός, ανάπτυξη των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ο Υπουργός ερωτάται για το ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης στις προτάσεις αυτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτο 40.000 Θεσσαλοί να διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Θεοφάνη Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Υγείας, Κωστή ΧατζηδάκηΧρήστο Σταϊκούρα και Αθανάσιο Πλεύρη, αντίστοιχα, αναφορικά με την περιοχή της Θεσσαλίας όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της περιοχής, την οποία επικαλείται η βουλεύτρια, υπήρξε αύξηση της επισκεψιμότητας στα Κέντρα Κοινότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το 2020 στο 2021, 26,21% και εγγραφή νέων ωφελουμένων κατά 13,10%. Οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σχεδόν αγγίζουν τους 40.000 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η κύρια πηγή εισοδήματος των ανθρώπων είναι από επιδόματα και με το δηλωθέν εισόδημα να είναι κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Επίσης, σημαντικό ποσοστό του ερωτηθέντος δείγματος πολιτών δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Ερωτώνται οι Υπουργοί εάν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και αν προτίθενται να λάβουν μέτρα, ώστε να στηρίξουν τους ανθρώπους. Τέλος, ρωτώνται ποιές είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης ώστε να σταματήσει η φτωχοποίηση των ανθρώπων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 16.12.2022

Νέα Δημοκρατία: Αναγκαία η έγκαιρη χορήγηση παράτασης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2023.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Γεώρφιος Καλλιάνος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2023. Ο βουλευτής κάνει αναφορά στην ιδιαιτερότητα της εποχής που διανύουμε λόγω της ακρίβειας και του πολέμου και επισημαίνει τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών που υπάρχουν πάντα στο τέλος του έτους. Με βάση τα παραπάνω, ρωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται να δώσει παράταση στην αποπληρωμή των τελών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα από τους πολίτες να καταναλώσουν και με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί τόσο η αγορά όσο και τα φορολογικά έσόδα του κράτους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Ανάγκη για διεύρυνση των κριτηρίων προς ένταξη στην λίστα των δικαιούχων ανέργων, προκειμένου για το επίδομα των 250 ευρώ.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το επίδομα των 250 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι δεν δικαιούνται το επίδομα ένα σημαντικό μέρος των μακροχρόνια ανέργων λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί και δικαιούχοι είναι μόνο εκείνοι που έχουν συνεχιζόμενη ανεργία 2 έτη κατά το μέγιστο. Ερωτάται ο Υπουργός αν υπάρχει η πρόθεση να διευρυνθούν οι κατηγορίες που δικαιούνται το επίδομα ώστε και εν όψει εορταστικής περιόδου να μπορέσουν να το λάβουν και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα