Υπόθεση Πατέλη: Έξω οι φασίστες, αλλά από τη φυλακή - Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με την Γαλλία
Ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με την Γαλλία EUROKINISSI

Με έναν στίχο του Οδυσσέα Ελύτη "έντυσε" ο Αλέξης Τσίπρας την είδηση της αποφυλάκισης του Πατέλη. Σφοδρές αντιδράσεις στα social με χρήστες να θυμούνται την Ηριάννα, τον Περικλή, τον Θεοφίλου και τον Ινδιάνο.

Με μία απόφαση που προκάλεσε πολλαπλές και απολύτως αιτιολογημένες αντιδράσεις, ο Γιώργος Πατέλης βρίσκεται εκτός φυλακής. Ο πυρηνάρχης Νίκαιας, καταδικασμένος ως μέλος της Χρυσής Αυγής και συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού του και οδηγείται εκτός φυλακής, ένα μόλις χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινή του Πατέλη, ενώ του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα σε οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

ADVERTISING

Το σκεπτικό είναι πως τα εγκλήματά του, δεν πρόκειται να επαναληφθούν γιατί δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Γ. Πατέλης στη δίκη της ΧΑ
Ο Γ. Πατέλης στη δίκη της ΧΑ INTIME

Ο εισαγγελικός λειτουργός, Γ. Κούτρας, που αντικατέστησε εκτάκτως τη συνάδελφό του (Δ. Καλαϊτζίδου) λόγω αναρρωτικής της άδειας, έκρινε πως "δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών", σκεπτικό που έκανε δεκτό κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η υπόθεση δρομολογείται στον Άρειο Πάγο.

Τη Δευτέρα, σε έντονο ύφος, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, σχολιάσαν τη δικαστική απόφαση, αναφέροντας πως "κάποιες συμπάθιες δεν κρύβονται".

Ενδεικτικό του ηγετικού ρόλου του Πατέλη στην εγκληματική οργάνωση είναι φυσικά το βίντεο που περιελήφθη στη δικογραφία και το οποίο επικαλέστηκε η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της X.A. για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, με την εντολή "ό,τι κινείται σφάζεται". Ο Γ. Πατέλης κατηγορήθηκε άλλωστε ότι ως πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας ενημέρωσε το βουλευτή Λαγό και οργάνωσε το τάγμα εφόδου στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το πρωί της Τρίτης ήρθε και η έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος μάλιστα τον Οδυσσέα Ελύτη:

"7/10/20.

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης.

18/10/21.

Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή.

«Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα.»

Οδ. Ελύτης"

Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ευλόγως θυμήθηκαν στα social media τις υποθέσεις του Τάσου Θεοφίλου που έμεινε 5 χρόνια στη φυλακή χωρίς να αποδεικνύεται η οποιαδήποτε ενοχή του, της Ηριάννας και του Περικλή που επίσης διώκονταν αδίκως επό 400 ημέρες, του "Ινδιάνου" που έμεινε προφυλακισμένος 7 μήνες για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη χωρίς επίσης να προκύπτει η οποιαδήποτε εμπλοκή του, και άλλων περιπτώσεων στις οποίες έχει εξαντληθεί η αυστηρότητα της Δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε πως η αποφυλάκιση Πατέλη έρχεται σε μια περίοδο που η ακροδεξιά στη χώρα δείχνει να "ζεσταίνεται" ξανά, με νέες επιθέσεις μίσους και ανασύσταση των ταγμάτων εφόδου. Η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς δράσης στους δρόμους, έγινε μάλιστα και θέμα στο Politico το οποίο και "βλέπει" κυβερνητικές ευθύνες.

Στο άρθρο του Politico, γίνεται αναφορά στα ηγετικά πρόσωπα της Χρυσής Αυγής που εξακολουθούν να επηρεάζουν ανθρώπους, κάνοντας "δουλειά" μέσα από τη φυλακή, ενώ νέα ακροδεξιά μορφώματα κερδίζουν έδαφος.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

"Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη.

Ένα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση αποφυλάκισης του επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, του γνωστού «ό,τι κινείται σφάζεται», με το προκλητικό σκεπτικό ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική.

Η σημερινή απόφαση αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που την αθωώνει.

Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά με το φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Να τον αξιοποιεί πολύμορφα ενάντια στο λαό, να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται. Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση τώρα, για την απόκρουση και απομόνωση των φασιστών παντού, οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα".

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

"Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι μαχαιριά της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων και του αντιφασιστικού κινήματος" σχολίασε η ΚΕΕΡΦΑ.

"Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι μαχαιριά της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων και του αντιφασιστικού κινήματος

Η αποφυλάκιση του νεοναζί Πατέλη, του επικεφαλής του πιο σκληρού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, του τάγματος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είναι μια μαχαιριά σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας Φύσσας, του Χαντίμ Χουσείν,της Σουγκράν Μπίμπι και ολόκληρου του αντιφασιστικού και δημοκρατικού κινήματος που απαίτησε οι φονιάδες νεοναζί να πάνε φυλακή.

Η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση των φασιστών, με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, το Ν.Ηράκλειο έδωσε το πράσινο φως για να αποφυλακίζονται οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για την συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις και στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στη βαθειά της απομόνωση και μπροστά στην κλιμακούμενη αντίσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας, στα νοσοκομεία,τα σχολεία, τα πανεπιστήμια δεν διστάζει να καλύπτει τους φασίστες με τις θεωρίες των δύο άκρων που καταλήγουν να κάνουν πλάτες σε φασίστες, σαν και τον Πατέλη, τον νεοναζί που δήλωνε ως λοχαγός των ταγμάτων εφόδου “ό,τι κινείται σφάζεται”.

Είναι απαράδεκτο αντί να αποζημιώνονται τα θύματα των φασιστών με απόφαση της Βουλής, αντί να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της ΧΑ, να αποφυλακίζονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι φασίστες.

Δεν θα αφήσουμε την ΝΔ, στη βαθειά κρίση της και απομόνωση της να παίζει το χαρτί του ρατσισμού, των πνιγμών προσφύγων στα σύνορα των φυλακίσεων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, της καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και την ίδια ώρα να κάνει πλάτες στους φασίστες, να βάζει την Αστυνομία να επιτίθεται στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις όπως στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει την δύναμη να τσακίσει τους φασίστες και να σαρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης της καταστολής, του ρατσισμού, του σεξισμού που ανοίγει το δρόμο ξανά στους φασίστες.

Θα μας βρούνε μπροστά τους".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Δίκη Χρυσής Αυγής, Χρυσή Αυγή
SHARE:

24Media Network