Κάννες 2021: Ο Σπάικ Λι επιστρέφει ως πρόεδρος

Κάννες 2021: Ο Σπάικ Λι επιστρέφει ως πρόεδρος
Invision

Ο αμερικανός σκηνοθέτης θα είναι ο πρώτος μαύρος δημιουργός που θα προΐσταται της κριτικής επιτροπής στο φετινό φεστιβάλ που αναμένεται, εκτάκτως, τον Ιούλιο.

Μετά από έναν χρόνο πανδημίας, περιοριστικών μέτρων και ευρύτερου κακού συναπαντήματος, πολλές παράμετροι της καθημερινής ζωής μοιάζουν τραγικά επαναλαμβανόμενες –κοντολογίς, τα ίδια και τα ίδια. Η είδηση, όμως, που έρχεται από τις Κάννες της Γαλλίας είναι κανονικό déjà vu. Κωδικός, «Κρουαζέτ καλεί Σπάικ Λι, λήψη δεύτερη».

Διότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του περιώνυμου κινηματογραφικού φεστιβάλ, ο αμερικανός σκηνοθέτης, Σπάικ Λι, θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στην φετινή 74ο διοργάνωση του θεσμού. Όπως ακριβώς και πέρυσι, δηλαδή… Μόνο που, βέβαια, λόγω COVID-19 το περσινό φεστιβάλ των Καννών δεν έγινε ποτέ –τουλάχιστον, όχι με την συνήθη, δια ζώσης, γκλαμουράτη και πολυφωτογραφημένη μορφή του. Οπότε, τρόπον τινά, του το χρωστούσανε του Σπάικ, ενός σκηνοθέτη που αποδεδειγμένα αγαπάει το φεστιβάλ των Καννών, αφού από την παρθενική του ταινία («Από κάπου θα το βρει», 1986), έως την οσκαρική προτελευταία του («Η παρείσφρηση», 2018) αρκετά από τα φιλμ του έχουν κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα τους εκεί.

«Θα είναι magnifique!», έλεγε προ ημερών ο Λι σε μαγνητοσκοπημένη βιντεοκλήση του με τον Τιερί Φρεμό, τον εκπρόσωπο-θεσμό του φεστιβάλ. «Οι Κάννες», συνέχισε, «θα είναι για πάντα βαθιά μες στην καρδιά μου. Όπως και το Παρίσι, η Γαλλία… Κλείστε μου εισιτήρια, η γυναίκα μου κι εγώ ερχόμαστε.» Από την πλευρά του, ο Φρεμό υπογράμμισε πως ο Λι «με τον ενθουσιασμό και το πάθος του για το σινεμά μάς έδωσε τεράστια ώθηση κι ενέργεια για να ετοιμάσουμε το σπουδαίο φεστιβάλ που όλοι περιμένουμε φέτος.» Ενώ κι ο πρόεδρος της διοργάνωσης, Πιέρ Λεσκίρ, σιγοντάρησε λέγοντας, «δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια πιο ισχυρή προσωπικότητα να μας καθοδηγήσει στους δύσκολους καιρούς μας.»

Πράγματι, ο Λι, που σε τρεις μέρες κλείνει τα 64, είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο ξεχωριστές και μαχητικές προσωπικότητες του χολιγουντιανού μικρόκοσμου. Πολιτικοποιημένος –απεχθανόταν, βέβαια, τον Τραμπ και ό,τι εκείνος εκπροσωπούσε–, παρρησιαστικός, ενίοτε προβοκάτορας, και σίγουρα ταλαντούχος, ο γεννημένος Σέλτον Τζάκσον Λι γυρίζει ταινίες που κατά μείζονα λόγο πραγματεύονται την θέση των Αφροαμερικανών στην υπερατλαντική συμπολιτεία. Μια θέση επισφαλή, που καθημερινά συγχρωτίζεται με τις προκαταλήψεις, την εγκληματικότητα, την φτώχεια, τον αποκλεισμό, και τις πάντα θαλερές φυλετικές διακρίσεις. «Ευτύχησα να έχω την ευκαιρία να εκφράζω τις απόψεις των μαύρων, που διαφορετικά δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία και τα Μέσα. Πρέπει να το εκμεταλλευτώ αυτό, όσο είμαι ακόμη εξαργυρώσιμος,» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Και το παρατσούκλι «Σπάικ» (αιχμή, ακίδα, καρφί), που του χάρισε η μάνα του όταν ήταν ακόμα παιδί, υποδηλώνει πως ο Λι εκφράζει τις απόψεις των μαύρων με τρόπο οξύ, τρανταχτό, αιχμηρό, καμιά φορά και αστείο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κάποιοι του προσάπτουν αντίστροφο ρατσισμό –εξόφθαλμα υπέρ των Αφροαμερικανών, δηλαδή.

Ο Σπάικ Λι είναι ο πρώτος έγχρωμος δημιουργός που θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής των Καννών. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το φετινό φεστιβάλ, που αρχικά είχε προγραμματιστεί ως συνήθως για τα μέσα Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί τελικά μεταξύ 6 και 17 Ιουλίου. Στους φυσικούς χώρους που παραδοσιακά το φιλοξενούν, αλλά με ειδικές, λέει, ρυθμίσεις όσον αφορά τον αριθμό των παρευρισκόμενων ή τα μέτρα προστασίας. Δύσκολα, πολύ δύσκολα, βέβαια, μπορεί να φανταστεί κανείς πώς στο καλό θα κάνουν τη δουλειά τους οι φωτογράφοι δίπλα στο έναστρο κόκκινο χαλί, χωρίς συνωστισμό, σκουντήματα και τα συναφή.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την αισιοδοξία που πηγάζει από τους εμβολιασμούς και την όλη εξέλιξη της πανδημίας, το φετινό φεστιβάλ των Καννών προετοιμάζεται μεν, αλλά παραμένει πάντα σε επαγρύπνηση για τυχόν αναποδιές. Εξού και τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής, αλλά και η τελική επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν, εντός ή εκτός διαγωνιστικού, θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Κι ανάμεσά τους, μπορεί να βρίσκεται και το «Da 5 Bloods», η τελευταία ταινία του Σπάικ Λι, που ήταν επίσης προγραμματισμένη να παίξει στις Κάννες πέρυσι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα