ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση την Παρασκευή στη Βουλή, "καθρέφτισε" τις πιέσεις που ασκούνται στο KΙΝΑΛ από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πώς ο Κ.Μητσοτάκης ποντάρει στις εσωκομματικές εξελίξεις στην Χαριλάου Τρικούπη. Η στάση της Κουμουνδούρου.

Την δύσκολη πορεία του, στις «συμπληγάδες» του διπολισμού, συνεχίζει το Κίνημα Αλλαγής με την πρόεδρο του Φώφη Γεννηματά να προσπαθεί να «κρατήσει το τιμόνι στην ευθεία». Εγχείρημα που μοιάζει ολοένα πιο δύσκολο. Την τρέχουσα περίοδο εκδηλώνονται πολιτικές πιέσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να μην ασκεί το ΚΙΝ.ΑΛ αιχμηρή αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως τα «ανοίγματα» του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο συνεχίζουν να αποτελούν πολιτικό γρίφο για την Χαριλάου Τρικούπη. Στην λεπτή αυτή ισορροπία έρχεται πλέον να προστεθεί και η κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος που περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Οι διπολικές πιέσεις πουασκούνται στο Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά στην πρόεδρό του, εκφράστηκαν – σημειολογικά – στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την πανδημία. Αυτή που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στην Βουλή.

Το ότι η συζήτηση προκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΙΝ.ΑΛ έφερε μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά την Φώφη Γεννηματά στην …μέση της διαμάχης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Το «κυριολεκτικά» έγκειται στο ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει ότι μιλά δεύτερο ο αρχηγός του κόμματος που προκαλεί την συζήτηση έφερε την Φώφη Γεννηματά να παίρνει τον λόγο αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πριν τον Αλέξη Τσίπρα.

Επικρισεις από τον Κ. Μητσοτακη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του -αφού πρώτα άκουσε την κριτική του ΚΙΝ.ΑΛ- κατέστησε σαφές ότι θέλει να ασκήσει πιέσεις στην πρόεδρό του. Επιχειρώντας να τις συσχετίσει με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αρχικά ανέφερε ότι «η κ. Γεννηματά ακόμη δεν είναι εδώ για τις δευτερολογίες. Ελπίζω τουλάχιστον να με ακούει από την ασφάλεια του γραφείου της». Όμως συνέχισε στο ίδιο «μοτίβο» ακόμη και όταν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήρθε στην αίθουσα. Αφού την κατηγόρησε για «μαξιμαλισμό» φρόντισε να θέσει αμέσως συγκεκριμένες «διαχωριστικές γραμμές» προς το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως είπε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματα «σε αυτήν την Αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού». Προκειμένου –προφανώς- να «χτυπήσει» στα ζητήματα που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι αυτή την περίοδο απασχολούν το εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε και αιχμή για την προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛ να στραφεί στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι στοιχείο της ομιλίας της Φ.Γεννηματά ήταν το «ευτυχώς που υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που έσωσε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Κορύφωσε μάλιστα την πολιτική επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής αναφέροντας ότι «μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό».

Δεν φαίνεται να βλέπει θετικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝ.ΑΛ το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ζήτησε από το ΚΙΝ.ΑΛ να προβληματιστεί «γιατί σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας σε μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς επιμένετε να χρεώνετε στην Κυβέρνηση όλα τα πιθανά στραβά τα οποία μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ενδεχομένως για να ξεφύγετε μέσα από τα δικά σας αδιέξοδα». Επισήμανε μάλιστα απευθυνόμενος προσωπικά στην Φώφη Γεννηματά ότι «αλλιώς είχατε ξεκινήσει τη διαδρομή σας και αλλιώς καταλήγετε».

Η τελευταία αυτή αναφορά προφανώς σχετίζεται με τη πορεία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ και την πρακτικές της συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία, που ακολουθήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια. Θυμίζουμε ότι το θέμα αυτό είχε θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις απαρχές της πανδημίας στις 3 Ιουλίου του 2020 όταν η Φώφη Γεννηματά είχε ασκήσει κριτική στις πρακτικές της κυβέρνησης.

Τότε ο πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί και προσωπικά στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ λέγοντας: «Κυρία Γεννηματά, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον αυτήν την έντονα κριτική διάθεση την οποία έχετε απέναντι στην παράταξή μας, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως Υπουργοί και ήσασταν Υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε όλα αυτά. Ξαφνικά τα έχετε θυμηθεί με μια μικρή καθυστέρηση. Οπότε καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους».

Η συζήτηση μάλιστα εντάθηκε όταν η Φωφη Γεννηματά ανταπάντησε: «Να σας θυμίσω ότι εγώ προσπαθούσα να σώσω θέσεις εργασίας και εσείς ψάχνατε να βρείτε ποιους θα απολύσετε» τονίζοντας ότι «είχαμε μεγάλη διαφορά ακόμα και όταν ήμασταν μέσα στην ίδια Κυβέρνηση. Είχαμε μεγάλες διαφορές και συγκρούσεις από τότε». Η φράση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε πως «ναι, όντως. Θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε όλο το μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Άμυνας -αλήθεια είναι αυτό- και πώς μπλοκάρατε πλήρως την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας, για να μας κληροδοτήσετε μια σειρά από προβλήματα τα οποία χρειάζεται τώρα να λύσουμε. Ναι όντως. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν τα πιστεύατε αυτά, θα μπορούσατε κάλλιστα να μη συμμετείχατε στην κυβέρνηση αυτή».

Η προσεγγιση Τσιπρα

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην συζήτηση της Παρασκευής στην Βουλή όσο και συνολικά τηρείται ιδιαίτερα προσεκτική στάση απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην δική του ομιλία παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός έχει «απέναντι» ολόκληρη την αντιπολίτευση. Ενδιαφέρον όμως είχε το σχόλιο που επιφύλαξε ειδικά για τον Κίνημα Αλλαγής. Σημείωσε πως «στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι όλοι πάσχουμε από έναν αρνητικό «-ισμό». Εγώ πάσχω από μηδενισμό. Η κ. Γεννηματά πάσχει από μαξιμαλισμό. Μας έβαλε στα δύο άκρα. Μην μας βάλει και κοντά-κοντά…».

Τον Ιούλιο του 2020 και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις καταγράφθηκε η τελευταία δημόσια αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματα. Eurokinissi

Πάντως κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για την πολιτική του στάση που τηρεί, Αν και δεν αρνείται την αξίωσή του να αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Το θέμα των σχέσεων των δύο κομμάτων είχε θέσει θυμίζουμε το News 24/7 με ερώτησή στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στην Θεσσαλονίκη. Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως «δεν έχω ούτε θα ήθελα να έχω προοδευτικότερο ή αριστερόμετρο. Εφόσον το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα του προοδευτικού χώρου, δεν θέλω να το αμφισβητήσω. Αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Η βασική κριτική που ασκούμε στο ΚΙΝΑΛ, είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές και γι’αυτό και συρρικνώθηκε εκλογικά, στήριξε τη Νέα Δημοκρατία τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες μάλιστα πολιτικές επιλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα αναφερθεί στο ότι το ΚΙΝ.ΑΛ καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών, υπερψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις διαδηλώσεις και επίσης ότι καταψήφισε το καλοκαίρι του 2016 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Σχολιάζοντας μάλιστα ότι ήταν «ακατανόητη επιλογή ιδίως για ένα κόμμα που είναι της τάξης του 6-8% και θέλει να είναι ρυθιστής των πολιτικών εξελίξεων».

Τους προηγούμενους μηνες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει να διαμορφωθούν οι όροι για κοινές πρωτοβουλίες ανάμεσα στα δύο κόμματα. Κυρίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε ζητήματα όπως ο νέος πτωχευτικός νόμος ή τα ζητήματα της πρώτης κατοικίας. Δίχως όμως να έχουν τελεσφορήσει.

Επιμενει «διμετωπα» η ηγεσια του ΚΙΝ.ΑΛ

Οι συνθήκες της διπολιικής πίεσες πδεν φαίνεται να αλλάζουν την κατεύθυνση πλεύσης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής που επιμένει στην λογική της αμφίπλευρης διαφοροποίησης. Παράλληλα επιχειρεί να εμπεδωθεί μια εικόνα διαφορετικής «πόλωσης» που θέλει το ΚΙΝ.ΑΛ «αντίβαρο» στον διπολισμό.

Eurokinissi

Σε αυτή την λογική επέμεινε άλλωστε και η Φώφη Γεννηματα την Παρασκευή στην Βουλή. Φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «εγώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Τσίπρα στον τρόπο που αντιπολιτεύομαι, διότι σε κάθε αντίδραση που έχουμε, σε κάθε κριτική που σας κάνουμε, εμείς έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις». Παράλληλα όμως ήταν ιδιαίτερα επικριτική προς την Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «εσείς ήρθατε εδώ να μας πείτε για άλλη μία φορά ότι όλα τα έχετε κάνει πάρα πολύ σωστά και όχι δεν έχετε κάνει κανένα λάθος! Για όλα φταίνε ο κορωνοϊός, η Ευρώπη, οι πολίτες, οι άλλοι, η αντιπολίτευση, αυτοί που δεν σας καταλαβαίνουν! Εσείς πάντως δεν έχετε πράξει κανένα απολύτως λάθος».

Με βάση αυτά η Φώφη Γεννηματα επισήμανε ότι «το πρόβλημα, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι εσείς όσο περνάει ο καιρός μοιάζετε περισσότερο με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα –σας έχω δει- ξεπροβάλλει όλο και περισσότερο ένας «γαλάζιος» ΣΥΡΙΖΑ, με καθεστωτικές αντιλήψεις και με όλα αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να επαναλαμβάνονται. Σας υπενθυμίζω ότι δεν σας ψήφισε γι’ αυτό ο ελληνικός λαός».

Τα εσωκομματικα

Το «πάζλ» των πολιτικών συνθηκών που διαμορφώνονται γύρω από το ΚΙΝ.ΑΛ όμως δεν μπορεί να αναλυθεί δίχως τον σημαντικό παράγοντα των εξελίξεων στο εσωτερικό του. Ιδίως από την στιγμή που το 2021 είναι – θεωρητικά τουλάχιστον – μία χρονιά στην οποία θα εκλέξει την ηγεσία του. Είτε ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη στην Φώφη Γεννηματά είτε με την εκλογή άλλου επικεφαλής.

Θυμίζουμε ότι με βάση τις υφιστάμενες προθεσμίες η διαδικασίες ανάδειξης ηγεσία στο ΚΙΝ.ΑΛ θα γίνουν τον Νοέμβριο. Αν κι εφόσον όμως το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές αφενός και οι πολιτικές αφετέρου συνθήκες. Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που παραμένει ανοιχτό για τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά τις απανωτές διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του περιβάλλοντός του. Πάντως δεν θεωρείται η πλέον πιθανή εξέλιξη.

Όπως είναι γνωστό ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και παράλληλα πραγματοποιεί πλέον δημόσιες κινήσεις στήριξης της υποψηφιότητά τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιδεικνύει ένα στυλό με το ονοματεπώνυμό του. Eurokinissi

Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί η εικόνα του ποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του. Κυρίως από την στιγμή πουν δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκη που φημολογείται πως έχει σχετικες φιλοδοξίες. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν υποψηφιότητες με σαφή «αντι-δεξιό» λόγο όπως για παράδειγμα αυτή του Χάρη Καστανίδη.

Είναι πάντως φανερό πως όποια κι αν είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην αφετηρία, το καθοριστικό στοιχείο θα είναι η «αποσαφήνιση» της προοπτικής του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι βέβαιο ότι η επιχειρηματολογία κάθε πλευράς θα αφορά την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Ιδίως από την στιγμή που δημοσκοπικά δεν παρατηρείται τάση ανόδου την τρέχουσα περίοδο. Όμως πολιτικά πολλά θα κριθούν από τον τρόπο που η κάθε πολιτική πλατφόρμα θα τοποθετηθεί απέναντι σε τυχόν ρυθμιστικό ρόλο του ΚΙΝ.ΑΛ. Με δεδομένο μάλιστα ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ουσιαστικά δηλαδή το κριτήριο θα είναι η στάση απέναντι στους δύο κυρίαρχους πολιτικούς πόλους.

Μπερδεμενες καταστασεις

Η συνολική πολιτική συνθήκη και η ρευστότητα των εξελίξεων φαίνεται να δημιουργεί η να συνοδεύτεται από αρκετά «μπερδεμένες» καταστάσεις στις σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρκατηριστικό το παράδειγμα της κριτικής π.χ που άσκησε ο Γιώργος Φλωρίδης πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας πριν λίγες ημέρες στα social media την Φώφη Γεννηματά για υιοθέτηση του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του Γ.Φλωρίδη προβλήθηκε μάλιστα αρκετά από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Στον Γ.Φλωρίδη απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος. Όπως είπε «από σένα δεν έχουμε παράπονο γιατί σε είχαμε πάρει από τη δεξιά στην οποία δίνεις τώρα εξετάσεις! Θα σε πάρουν όμως μην αγωνιάς, είναι τόσο χάλια που θα σε πάρουν, 4ος στο Επικρατείας τους είσαι».

Ο Γιώργος Φλωρίδης ανταπάντησε πως «επειδή μιλάς για την “επάρατη δεξιά”, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήσουν υφυπουργός στην κυβέρνηση ΝΔ-Σαμαρά. Τώρα με το χυδαίο ύφος σου, διάλεξες να γίνεις βοηθός του Πολάκη».

Με την άποψη αυτή πάντως δύσκολα θα συμφωνήσει ο …ίδιος ο Παύλος Πολλάκης.

Ιδίως από την στιγμή που σύντομα θα βρεθεί «απέναντι» στο ΚΙΝ.ΑΛ μια και είναι μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά την οποία το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε στην Βουλή. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγγείλει το ΚΙΝ.ΑΛ ότι λειτούργησε ως «λαγός» της πλειοψηφίας της προανακριτικής που ανήκε στην Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα