Πόσο κοστίζει η φύλαξη των διασήμων; Getty Images/iStockphoto

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Όποιος έχει -πολλά- χρήματα ή ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι έχει και προσωπικό ασφαλείας. Κάποιοι είναι κάπως πιο υπερβολικοί από άλλους. Ας δούμε τους δέκα με τους περισσότερους bodyguards.

O μέσος σωματοφύλακας στις ΗΠΑ αμείβεται με το ποσό των 67.000 δολαρίων, το μήνα. Αυτοί των celebrities παίρνουν ποσά από 42.000 έως 145.000 δολάρια.

Προφανώς και στη λίστα με όσους ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια τους είναι και πολλοί σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς.

Για παράδειγμα, το ζευγάρι των Jay-Z και Beyonce που δίνουν κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια δολάρια για να προστατεύσουν τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Η Κιμ Καρντάσιαν δίνει 7.000.000 δολάρια το χρόνο προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά την ένοπλη επίθεση που είχε δεχθεί στο Παρίσι το 2016.

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν δίνουν σεντ, καθώς έχουν ζητήσει από τους συνεργάτες τους Spotify και Netflix να καλύψουν το σχετικό έξοδο.

Ας δούμε ποιοι κάτοικοι του πλανήτη που είναι ή δισεκατομμυριούχοι ή κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες, έχουν το μεγαλύτερο προσωπικό ασφαλείας -και σε κάποιες περιπτώσεις, πόσο τους κοστίζει-, σύμφωνα με το Τhe Infographics Show.

10) Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ W. Μπους, Μπαράκ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ

Βάσει νόμου, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα στο να έχουν εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών που φροντίζουν για την ασφάλεια τους εφ’ όρου ζωής και παίρνουν ετήσια σύνταξη. Εγγυημένη προστασία έχουν και οι σύζυγοι τους, όπως και τα παιδιά τους έως την ηλικία των 16 χρόνων.

Χάνουν αυτά τα δικαιώματα, εάν καταδικαστούν και απομακρυνθούν από τη θέση τους -όταν την έχουν.

Γιατί; “Οι εχθροί των πολιτικών έχουν μνήμη που αντέχει στο χρόνο. Και είναι πιθανό να αναζητήσουν εκδίκηση χρόνια μετά το συμβάν που τους τάραξε. Χαρακτηριστικά, ο George W. Bush έγινε στόχος Ιρακινών τρομοκρατών, αφότου εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο”.

9) Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Ως εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη και δημιουργός ενός τεχνολογικού κολοσσού (Meta), έχει φροντίσει να πάρει τα μέτρα του για να κρατήσει μακριά όποιον ενδεχομένως, θέλει να του κάνει κακό -για τον όποιο λόγο. Το 2021 τα έξοδα σε ανθρώπους που τον προστατεύουν έφτασαν στα 26.8 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ένα από τα υψηλότερα ποσά που έχουν δημοσιευθεί και αφορούν την ασφάλεια ιδιώτη.

Ο Zάκερμπεργκ έχει τη φήμη του παρανοϊκού, ως προς την προστασία του και έχει προσλάβει άτομα που εκπαιδεύονται για να ‘φυλούν’ παγκόσμιους ηγέτες. Οι λεπτομέρειες για τη φύλαξη του είναι απόρρητες. Έχει διαρρεύσει πως έχει προστασία 24 ώρες το 24ωρο (στο σπίτι του υπάρχουν 8 bodyguards ανά πάσα ώρα και στιγμή) και το γραφείο του διαθέτει αλεξίσφαιρα τζάμια, αλλά και κουμπί πανικού.

8) Βασιλιάς Σάλμαν

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας είναι ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν που φερόταν να είναι αυτός που έδωσε την εντολή για την εκτέλεση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο 87χρονος πατέρας του, Βασιλιάς Σάλμαν παραμένει ο πρωταγωνιστής σε όλες τις ιστορίες που αφορούν μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη (ένεκα του πετρελαίου). Άρα, η προστασία του διαθέτει πάρα πολλά άτομα της Saudi Arabian Royal Guard -στρατιωτικής μονάδας των οποίων οι εκλεκτοί εκπαιδεύονται για τη διαχείριση των χειρότερων συνθηκών.

Τα μέλη της λογοδοτούν μόνο στο Βασιλιά και προστατεύουν εκείνον, την οικογένεια του και τους καλεσμένους του από εχθρούς που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά και όσους υπάρχουν στη χώρα και ενδεχομένως να επιδιώκουν την ανατροπή του Σάλμαν.

Έχει αναφερθεί πως μέλη της συγκεκριμένης μονάδας επιτέθηκαν στον Κασόγκι.

7) Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ηγέτης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έχει να αντιμετωπίσει πολλά διαφορετικά μέτωπα, κάθε μέρα -ως επικεφαλής της υπερδύναμης που εμπλέκεται στα πάντα εντός και εκτός συνόρων.

Είναι από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες του κόσμου και για αυτό έχει τη δική του, ειδικά εκπαιδευμένη, μονάδα στρατιωτών να τον προστατεύουν -που έχει έναν ‘ανώτερο’, τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τα μέλη της, που είναι οι καλύτεροι στρατιώτες όπως προκύπτουν έπειτα από μια άκρως απαιτητική εκπαίδευση, είναι έτοιμα να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν όποιον κρίνουν πως απειλεί τον Τζινπίνγκ. Επίσης, διακρίνονται ως κατάσκοποι.

6) Ίλον Μασκ

Oι περισσότεροι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δεν επιδεικνύουν τον τρόπο που προστατεύουν την ασφάλεια τους. Προφανώς και ο Μασκ ακολουθεί άλλη οδό, όπως τακτοποιεί τις φυσικές απειλές και αυτές του κυβερνοχώρου.

Ως ιδιώτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει τι περιλαμβάνει η φύλαξη του. Λεπτομέρειες ωστόσο, έχουν διαρρεύσει και αυτές δείχνουν πως η προσέγγιση του διαφέρει από των υπολοίπων δισεκατομμυριούχων.

Toν κύριο όγκο αυτής της εργασίας τον έχει αναλάβει ο φίλος του (το δεξί του χέρι), Τζάρεντ Μπίρτσαλ.

To ετήσιο κόστος εκτιμάται στα 22.600.000 δολάρια.

5) Βασιλιάς Κάρολος

Το Μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας προστατεύoυν στις εξόδους τους Ένοπλα μέλη της Scotland Yard’s Royalty Protection Group (S014) και γενικά 185 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στη Special Air Service -τις ειδικές δυνάμεις.

Είναι η πιο αποτελεσματική μικρή ομάδα σωματοφυλάκων που υπάρχει στον πλανήτη. Αυτή η ελίτ ομάδα εκπαιδευμένων στρατιωτών ‘φυλάει’ τις κύριες κατοικίες της βασιλικής οικογένειας.

Τα μέλη της τα βλέπετε στην αλλαγή φρουράς στο Μπάκιγχαμ -που είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα events των επισκεπτών. Τα πράγματα όμως, δεν είναι όσο… αθώα δείχνουν. Επιλέγονται μόνο όσοι μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα λεπτό, στην όποια απειλή.

4) Πάπας Φραγκίσκος

Ο ηγέτης του εκ των μικρότερων εθνών στον κόσμο (βλ. Βατικανό) έχει εκατομμύρια ανθρώπους που τον λατρεύουν, ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Εν τούτοις, υπάρχουν και απειλές που από το 1506 έχει αναλάβει να τακτοποιήσει η ελίτ ομάδα με το όνομα Swiss Guard -το όνομα προέκυψε τον 15ο αιώνα και τη συμμαχία με την Ελβετική Συνομοσπονδία.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει 135 Ελβετούς άνδρες. Όλοι είναι άγαμοι, έως 30 χρόνων και εκπαιδεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελβετίας.

Έως την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Πάπα Ιωάννη Παύλο του 2ου, ο ρόλος τους ήταν τελετουργικός. Έκτοτε είναι πιο ουσιαστικός. Στους τρόπους προστασίας προστέθηκε και το Popemobile, αυτοκίνητο με αλεξίσφαιρα τζάμια που εξυπηρετεί τις δημόσιες εμφανίσεις του Πάπα.

3) Κιμ Τζονγκ Ουν

Mάλλον δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας χρειάζεται την πιο ισχυρή και πολυμελή ασφάλεια, όταν ‘βγαίνει’ από τα εδάφη του. Όχι ότι ζει ήρεμα και με ασφάλεια στη χώρα του -με πολλούς να έχουν αποπειραθεί κατά καιρούς να τον ‘ρίξουν’ ή/και να τον εξαφανίσουν.

Όλοι οι πολίτες αυτού του έθνους υποχρεούνται να υπηρετήσουν τη μητέρα πατρίδα. Για την ακρίβεια, να λάβουν εξαιρετικά απαιτητική στρατιωτική εκπαίδευση. Ο ηγέτης διαλέγει τους καλύτερους και τους βάζει στην Supreme Guard Command. Κάτι που αποτελεί τεράστια τιμή για τον επίλεκτο και την οικογένεια του.

Επίσης, απαιτεί την αποκοπή από αυτό που ήξεραν ως ζωή έως τότε οι εκλεκτοί. Κόβουν κάθε επαφή με συγγενείς και φίλους και δεν τους ξαναβλέπουν ποτέ.

Όποιος είναι ο καλύτερος της ‘σειράς’ του, αλλά έχει σημάδια στο πρόσωπο, αποκλείεται από την ειδική μονάδα. Αποκλείεται και όποιος δεν έχει ‘φυσιολογική’ για τη χώρα σωματοδομή, ενώ προκρίνεται ‘άνευ αγώνα’ όποιος μοιάζει στον Κιμ.

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των μελών αυτού του ‘σώματος’. Εικάζεται πως είναι από τα μεγαλύτερα της Γης.

2) Τζο Μπάιντεν

Σύμφωνα με τους νόμους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στη διάθεση του -για να τον προστατεύει- ολόκληρη μυστική υπηρεσία, με 7.000 υπαλλήλους, 16 εγκαταστάσεις και μπάτζετ που ξεπερνάει τα 2.000.000.000 δολάρια.

Τα μέλη της μονάδας χωρίζονται σε ομάδες με ειδικότητες (στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί ατελείωτες ώρες). Υπάρχουν και μέλη που έχουν ως αποστολή να χτυπούν την πόρτα των trolls που ‘παρενοχλούν’ τον πρόεδρο διαδικτυακά.

Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν γύρω στα 3 εκατομμύρια, μόνο για τα ταξίδια του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ -για τα σαββατοκύριακα.

Παλαιότερα η συνοδεία του Πλανητάρχη ήταν πιο διακριτική. Ώσπου δολοφονήθηκαν 4 σε έναν αιώνα και τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Στα νέα δεδομένα ανήκει και η χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, σε ό,τι μπορεί να κρατήσει ασφαλή τον Μπάιντεν. Για παράδειγμα, στα μέσα μεταφοράς του που είναι θωρηκτά. Πρωτοσταντούντος του Beast, της επίσημης λιμουζίνας του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ.

1) Βλαντίμιρ Πούτιν

Επί μια 20ετια ο ‘τσάρος’ δεν παραλείπει να δίνει λόγους να αυξάνονται όσοι δεν θέλουν ακριβώς το καλό του, με τους εχθρούς να πολλαπλασιάζονται και δίπλα του, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως πρώην πράκτορας της KGB, ο Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα πολυσχιδές σύστημα εσωτερικών και εξωτερικών συστημάτων για να μην αφήνει τίποτα στην τύχη. Ουδείς γνωρίζει ακριβώς τι περιλαμβάνει το μενού, πριν να είναι πολύ αργά.

Οι σωματοφύλακες του είναι οι καλύτερα εκπαιδευμένοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Διαθέτουν τα καλύτερα εργαλεία που μπορούν να αγοραστούν με χρήματα. Οι τσάντες τους είναι αλεξίσφαιρες και τα όπλα τους είναι τα τελειότερα που διαθέτει ο στρατός.

Όταν δεν είναι σε δημόσιο χώρο ο Ρώσος ηγέτης, δεν γίνεται λιγότερο προσεκτικός. Διαθέτει άτομα που δοκιμάζουν το φαγητό που του σερβίρουν στο σπίτι του, πριν το φάει. Οι σύμβουλοι του κάθονται μέτρα μακριά του στο τραπέζι -για να προστατευθεί από πιθανή απόπειρα δολοφονίας με μαχαίρι.

Προφανώς και οι λεπτομέρειες του πλάνου παραμένουν απόρρητες. Έχει γίνει γνωστό μόνο ότι διαθέτει δίκτυο με κατασκόπους που εντοπίζουν απειλές, ενημερώνουν για αυτές και αυτομάτως ενεργούν οι πράκτορες -συνήθως χωρίς να μάθει κανείς κάτι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα