Παλαιστίνιος στο NEWS 24/7: Αν αυτό που ζει η Παλαιστίνη ήταν εφιάλτης, θα τελείωνε

Παλαιστίνιος στο NEWS 24/7: Αν αυτό που ζει η Παλαιστίνη ήταν εφιάλτης, θα τελείωνε
Ο Saed Naif Alharthe News 24/7

Ένας 27χρονος Παλαιστίνιος μιλάει στο News 24/7 και περιγράφει την κόλαση που ζει καθημερινά ο λαός του, εξηγώντας πώς είναι να είσαι 24 ώρες το 24ωρο σε επαγρύπνηση. "Το lockdown εμείς στην Παλαιστίνη το ζούμε τα τελευταία 73 χρόνια. Και δεν ρισκάρουμε 300 ευρώ, αλλά τις ίδιες μας τις ζωές".

“Δεν είναι εφιάλτης αυτός που ζουν οι Παλαιστίνιοι. Ο εφιάλτης κάποτε τελειώνει. Θα ξυπνήσεις και θα συνεχίζεις τη ζωή σου. Οι άνθρωποι εκεί όμως είναι 24 ώρες το 24ωρο σε επαγρύπνηση. Κάθε οικογένεια στην Παλαιστίνη έχει χάσει κάποιο μέλος της”, περιγράφει στο News 24/7 ο 27χρονος Saed Naif Alharthe που μεγάλωσε στη Δυτική Όχθη και που πλέον τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σάμο, όπου εργάζεται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων.

Ο Saed έζησε στο πετσί του το πώς είναι να μεγαλώνεις σε έναν τόπο όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία, που ό,τι και να κάνεις θεωρείσαι παράνομος, που ποτέ δεν είσαι σίγουρος εάν θα ξυπνήσεις και εάν το σπίτι σου θα στέκεται όρθιο. Οι παιδικές του αναμνήσεις περιλαμβάνουν μια εικόνα του ίδιου με έναν φίλο του, 6-7 ετών παιδάκια να τρέχουν στη γειτονιά πηγαίνοντας από το σπίτι του ενός στου άλλου, όταν μια σφαίρα από ισραηλινό στρατιώτη “διέλυσε” την παιδική του αθωότητα. “Παίζαμε στη γειτονιά με τον φίλο μου, τρέχαμε μαζί. Ακούω έναν πυροβολισμό και τον νιώθω να πέφτει στο έδαφος. Ήταν νεκρός από σφαίρα του ισραηλινού στρατού”. Δύο χρόνια αργότερα, έχασε σε μία ημέρα δύο θείους του πάλι με παρόμοιο τρόπο, τους πυροβόλησαν στο δρόμο. Τον έναν μάλιστα, όπως διηγείται, τον ανέσυραν στο τανκ, ενώ ήταν νεκρός και τον περιέφεραν στους δρόμους για να τον δει ο κόσμος και να φοβηθεί. Όλα αυτά δεν με φόβισαν, με κινητοποίησαν να λάβω δράση. Με έκαναν πιο δυνατό. Έβαλα σκοπό ζωής να λέω την αλήθεια”, υποστηρίζει.

Ο Saed Naif Alharthe News 24/7


“Το lockdown εμείς στην Παλαιστίνη το ζούμε τα τελευταία 73 χρόνια. (Σ.σ. Από τις 14 Μαΐου 1948, την “Ημέρα της Καταστροφής-Nakba-” την ημέρα δηλαδή που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ). Και δεν ρισκάρουμε 300 ευρώ όταν βγαίνουμε. Βάζουμε σε κίνδυνο τις ίδιες μας τις ζωές”, περιγράφει ο Saed, ο οποίος το 2017 αναγκάστηκε να φύγει από τον τόπο του καθώς η απόφασή του να εργάζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό και το πείσμα του να περιγράφει τα όσα συμβαίνουν στη Δυτική Όχθη όπου μεγάλωσε, έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του.

Σύντομα, όπως περιγράφει, η οικογένειά του άρχισε να δέχεται απειλές. “Η Αστυνομία είχε έρθει δύο φορές στο σπίτι μου και μάλιστα τη μια από αυτές δεν ήμουν εκεί και γι’ αυτό συνέλαβαν τον αδερφό μου. Τον πήραν με τανκ και τον κράτησαν στο τμήμα για κάποιες μέρες. Έτσι είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Ισραηλινοί στρατιώτες μπορούν να έρθουν στο σπίτι σου, να σπάσουν την πόρτα και να σε συλλάβουν ό,τι ώρα θέλουν για όσο θέλουν. Η Παλαιστίνη δεν έχει τα μέσα για να μας προστατέψει από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνιση μάχη. Είναι σαν να παλεύει ένας 25χρονος με ένα 5χρονο παιδί. Ξέρεις ποιος θα νικήσει. Δεν μπορούσα να μένω στην Παλαιστίνη και να μην μπορώ να μιλήσω. Ή να θέτω εν γνώσει μου σε κίνδυνο την οικογένειά μου. Γι’ αυτό έφυγα“.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν σε σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, 4 Μαρτίου 2021 AP


Φωτογραφίες από τη μέρα που συνέλαβαν τον αδερφό του Saed:

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του αδερφού του Σαίντ News 24/7


Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του αδερφού του Σαίντ News 24/7

“Με μπλόκαρε το Facebook και το Tik Tok επειδή έγραφα για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα”

Ο Saed όμως δεν σταμάτησε να δέχεται λογοκρισία την ημέρα που πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από τη Δυτική Όχθη.

Η λογοκρισία δεν γνωρίζει σύνορα και του χτύπησε ξανά την πόρτα αυτές τις μέρες, που ο 27χρονος Παλαιστίνιος βρίσκεται σωματικά στην Ελλάδα, αλλά συναισθηματικά στη Γάζα.

“Όλο αυτόν τον καιρό δεν έχω σταματήσει να μιλάω μέσα από τα social media και να γράφω τι συμβαίνει, μεταφέροντας και μαρτυρίες φίλων μου από την Παλαιστίνη. Ωστόσο το Facebook και το Tik Tok πριν λίγες ημέρες αποφάσισαν να με φιμώσουν. Μπλόκαραν τους λογαριασμούς μου και δεν μου επιτρέπεται για κάποιες ημέρες να γράφω τη γνώμη μου. Εάν γράψεις μια άποψη υπέρ της Παλαιστίνης και κατάγεσαι από εκεί, μπλοκάρουν τον λογαριασμό σου. Τρανή απόδειξη ότι δεν θέλουν την αλήθεια είναι ο βομβαρδισμός του πρακτορείου Associated Press και του Al Jazeera. Σε δημοσιεύσεις μου εκείνες τις ημέρες έγραφα ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, ότι δεν είναι αποδεκτό αυτό που συμβαίνει, ότι πρέπει να λάβουμε δράση. Το Σάββατο με μπλόκαραν. «Αυτά που γράφεις παραβιάζουν τους όρους της κοινότητάς μας», μου έστειλαν”, διηγείται ο Saed στο News 24/7.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα 2021 Khalil Hamra / AP

“Δεν είναι ζωή αυτή να ξυπνάς και να βλέπεις το σπίτι σου βομβαρδισμένο”

Όπως εξηγεί ο Saed έχει πολλούς φίλους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γάζα. “Δεν ζουν. Υποφέρουν”, λέει χαρακτηριστικά. “24 ώρες το 24ωρο βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Δεν είναι ζωή αυτή να ξυπνάς και να βλέπεις το σπίτι σου βομβαρδισμένο. Να αισθάνεσαι κάθε μέρα τυχερός που επέζησες. Να βρίσκεις όλη σου την οικογένεια νεκρή. Πώς μπορείς να το διαχειριστείς; Πώς μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου όταν έχεις δει το παιδί σου να γίνεται κάρβουνο;”.

Τρύπα απο βλήμα σε κτίριο στη Γάζα την Παρασκευή 14 Μαϊου AP

Αυτό όμως που τον συγκινεί, και δεν μπορεί να μην αναφέρει, είναι το γεγονός ότι υπάρχει αμέριστη αλληλεγγύη μεταξύ των Παλαιστινίων. “Έχω ζήσει επιθέσεις, βομβαρδισμούς. Αισθάνεσαι ένα τίποτα, δεν έχεις δύναμη να κάνεις κάτι. Όμως το πρώτο πράγμα που κάνεις εκείνες τις στιγμές είναι να τρέξεις στο σημείο της έκρηξης για να βοηθήσεις όποιον θα το είχε ανάγκη. Υπάρχει πολλή αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Αυτό είναι κάτι που αγαπώ. Δεν έχει σημασία αν είναι αδερφός σου, συγγενής σου ή άγνωστος. Θα βοηθήσεις όποιον το χρειάζεται. Σε ανθρώπινο επίπεδο”, υποστηρίζει.

Άνθρωποι θρηνούν συγγενή τους που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά AP

Παλαιστίνιοι κουβαλούν το νεκρό σώμα του 11χρονου Hussain Hamad που σκοτώθηκε σε έκρηξη στη Γάζα, 11 Μαΐου 2021 AP Photo/Khalil Hamra

Καλά τα λόγια αλλά χρειαζόμαστε πράξεις”

Ο Saed έθιξε ακόμα το θέμα της “αλληλεγγύης” των κρατών, “αλληλεγγύη” όμως που είναι ουσιαστικά “αφρός” καθώς μένει μόνο στα λόγια.

“Πολλοί άνθρωποι τώρα μιλούν. Καταδικάζουν την αλόγιστη βία που δέχονται οι Παλαιστίνιοι. Καλά τα λόγια αλλά χρειαζόμαστε πράξεις. Χρειάζονται πράξεις για να μπει τέλος σε αυτή την αδικία, σ’ αυτόν τον πόλεμο που υπάρχει εδώ και χρόνια και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες”.

Εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και πολύνεκρα πλήγματα του εβραϊκού κράτους εναντίον της Χαμάς AP Photo/Khalil Hamra


Οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή έχουν μπει στη δεύτερη εβδομάδα. Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστίνιοι μαχητές να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 257 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 66 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ πάνω από 1,500 είναι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι. Από την άλλη πλευρά 12 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 2 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 300.

Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γάζας δεν έχουν τέλος. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, μέσα σε λίγες ημέρες έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Οι υλικές ζημιές, αμέτρητες. Το ανθρώπινο κόστος, ανυπολόγιστο..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα