Αγωνία για τους ασθενείς με διαβήτη από τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ

Αγωνία για τους ασθενείς με διαβήτη από τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ
Γυναίκα με διαβήτη lev dolgachov/123rf.com

Οι εκπρόσωποι των ασθενών προειδοποιούν ότι θα στερηθούν σημαντικά αναλώσιμα υγειονομικά υλικά εξαιτίας των αλλαγών στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Τη διαπίστωση ότι τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκαίων υλικών για τη μέτρηση του σακχάρου επισημαίνουν εδώ και καιρό οι ασθενείς με διαβήτη στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν περισσότερο από το 5% του πληθυσμού της χώρας. Η ανησυχία τους δείχνει να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς πρόσφατα ο οργανισμός περιόρισε περαιτέρω τα συγκεκριμένα ποσά που δίνονται για την αποζημίωση των σχετικών υλικών.

Ειδικότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) σημειώνει πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση για τους ασθενείς έχει επιδεινωθεί και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας.

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε πρόσφατα στην συγκεκριμενοποίηση των κονδυλίων που αφορούν σε υλικά για το διαβήτη και ενέκρινε 37 εκατ. ευρώ για αναλώσιμα (όπως πχ ταινίες μέτρηση), 25 εκατ. ευρώ για για αυτόματους μετρητές μέτρησης γλυκόζης και άλλα 23 εκατ. ευρώ για λοιπά υγειονομικά υλικά που αφορούν και σε άλλες κατηγορίες ασθενών και τα οποία περιλαμβάνουν τις αντλίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασθενών, τα ποσά αυτά δεν καλύπτουν ούτε το 50% των αναγκών γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα φαρμακεία με τα υλικά αυτά. Συγκεκριμένα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει τον πραγματικό κίνδυνο που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή την αύξηση του clawback (επιβάρυνση προς τις εταιρείες) σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%), γεγονός που να κάνει μη επιτρεπτή την κυκλοφορία των υλικών αυτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version