Κορονοϊός: Έχουν καλυφθεί οι δύο στις 3 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Στιγμιότυπα μαπό την Μονάδα εντατικής θεραπείας από νοσοκομείo αναφοράς για τον COVID-19
Στιγμιότυπα μαπό την Μονάδα εντατικής θεραπείας από νοσοκομείo αναφοράς για τον COVID-19 EUROKINISSI

Τι επισημαίνει η 18η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19. Ανησυχητικά τα στοιχεία για την Αττική. Εξακολουθεί να κινείται στο 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt.

Αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου παρουσιάζει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας αναφέρει η 18η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 που αφορά όμως το διάστημα 1 έως 7 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, η πληρότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση στο 37% (από 32% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ για κρούσματα ανέρχεται σε 65%.

Σύμφωνα με την έκθεση με βάση τις καταγραφόμενες τάσεις που ακολουθούν, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt για την επικράτεια παραμένει στην μονάδα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής ο δείκτης Rt υπολογίζεται οριακά άνω της μονάδας.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 354 κρούσματα από 314 στην προηγούμενη έκθεση. Περισσότερο από το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα (1-7 Οκτωβρίου), σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 400 κρούσματα, ενώ στις 2 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ 460 κρουσμάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

Επίσης ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.212 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 5% – 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 15.252 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 88 (από 78 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε 4,7 (από 4,9). Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (104η θέση / 40 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 137,9 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 36 από 35 ημέρες και των θανάτων σε 68 από 100 ημέρες.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: