Κορονοϊός: Γιατί οδηγηθήκαμε σε παράταση των μέτρων

Κορονοϊός: Γιατί οδηγηθήκαμε σε παράταση των μέτρων
Συνέχεια του Lockdown MotionTeam

Αποφασισμένη να μην ρισκάρει ένα άνοιγμα είναι η κυβέρνηση, όταν οι διασωληνώσεις παραμένουν σταθερά τις 600. Προβληματίζει ο αριθμός των νέων διαγνώσεων.

Ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία του ερχόμενου τριημέρου, όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις κορονοϊού, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της ύφεσης της επιδημίας στη χώρα. Πλέον είναι απόλυτα αναγνωρισμένη η δυσκολία να επιτραπεί χαλάρωση στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, όμως αυτό που είναι ζητούμενο είναι να δούμε κατά πόσο παγιώνεται μια συνεχιζόμενη μείωση των κρουσμάτων. Η διατήρηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, αποτρέπει την όποια χαλάρωση.

Επιδημιολογικά, με βάση τα όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, βρισκόμαστε στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου. Τότε και πάλι κατά μέσο όσο είχαμε περί τα 1600 νέα κρούσματα Covid-19 σε μέση ημερήσια βάση, αλλά οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν κάτω από 150. Βέβαια είναι διαφορετικό να έχουμε αυτό τον αριθμό νέων κρουσμάτων, με την επιδημία να σημειώνει καλπάζουσα άνοδο και χωρίς μέτρα, και διαφορετικό να βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο μετά από τόση απομόνωση και με δεδομένη την αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού.

Όμως τα περιθώρια να ανοίξει η κοινωνία με χιλιάδες ενεργά κρούσματα να κυκλοφορούν, αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει και να προβλέψει ο κίνδυνο, να αντιστραφεί άμεσα η πτωτική πορεία και μάλιστα σε μία φάση που ακόμη οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία είναι κοντά στις 4000 και οι νέες εισαγωγές σε ημερήσια βάση να φτάνουν τις 300. Για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει το ρίσκο για άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Επίσης να επισημάνουμε ακόμη, δύο ιδιαίτερα σημαντικές παραμέτρους. Αφενός την παραδοχή ότι πλέον ο ιός μεταδίδεται ραγδαία λόγω του ότι πλέον οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται πλέον εντός κλειστών χώρων και ειδικά μεταξύ οικογενειών, αφετέρου, ότι δεν γνωρίζουμε την ακριβή διασπορά του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας. Ειδικά το τελευταίο δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πέρα από τα εμφανή δεδομένα, υπάρχουν όμως και σημαντικά ερωτηματικά με βάση τα οποία λαμβάνεται η απόφαση να μην υπάρχει άνοιγμα της κοινωνίας και γενικότερα των δραστηριοτήτων. Το βασικότερο απ’ όλα είναι, κατά πόσο γνωρίζουμε πραγματικά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μοριακοί έλεγχοι που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ότι έγιναν το προηγούμενο 24ωρο, είναι οι λιγότεροι εδώ και δύο μήνες (6.105), ενώ και τα rapid test ήταν ιδιαίτερα λίγα. Σίγουρα υπάρχει αναντιστοιχία θετικών αποτελεσμάτων και τεστ. Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε τα στοιχεία των επόμενων 3 ημερών τα οποία θεωρούνται και τα πλέον ενδεικτικά.

Επίσης Αθήνα και Θεσσαλονίκη διατηρούν αρκετά ενεργά κρούσματα και νέες διαγνώσεις πάνω από 200. Κι αυτό πάλι θα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση τα τεστ που γίνονται . Ξέρουμε δε ότι σε μεγάλο βαθμό η εξασφάλιση για να μην δούμε κάποια νέα έκρηξη, θα πρέπει η επιδημία να υποχωρήσει καταγράφοντας διψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων στα αστικά κέντρα.

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά τη διαφαινόμενη απόσταση ανάμεσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση. Αφενός χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν λήφθηκε απόφαση για την επιβολή lockdown νωρίτερα καθώς “δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα από κανέναν, και κανέναν ειδικό”, αφετέρου δεν κατανοήσαμε ακριβώς πότε εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το μη άνοιγμα των σχολείων.

Για το θέμα του lockdown γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση τόνιζε (έως και δεν επέτρεπε) να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων, αν και δεν ήταν λίγα τα μέλη της Επιτροπή που το σημείωναν. Για το θέμα των σχολείων, την Παρασκευή το βράδυ επισήμως η Επιτροπή, είχε αναφέρει ότι θα επανεξετάσει το θέμα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το “επανεξέτασε” την Κυριακή.

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα