Κορονοϊός: Ποιο είναι το νέο στέλεχος – Θα δράσουν τα εμβόλια;

Κορονοϊός: Ποιο είναι το νέο στέλεχος – Θα δράσουν τα εμβόλια;
shutterstock

Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες σχετικά με την παραλλαγή VUI-202012/01 του κορονοϊού, που "σαρώνει" στη Βρετανία.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς. Οι περισσότερες από τις νέες παραλλαγές εξαφανίζονται. Μερικές φορές εξαπλώνονται χωρίς να αλλάξουν τη συμπεριφορά του ιού. Πολύ περιστασιακά, προκαλούν δραματικές αλλαγές.

Και το ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι επιστήμονες είναι απλό: εμπίπτει η παραλλαγή VUI-202012/01 του κορονοϊού σε αυτήν την τελευταία κατηγορία; Αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για την υγεία; Ή μήπως συνέβη η πρόσφατη ταχεία εξάπλωσή της στη νότια Αγγλία επειδή έχει προκύψει σε ανθρώπους που μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους, πιθανώς επειδή αγνοούν τους περιορισμούς για τον Covid-19;

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο (19/12) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος είναι 70% πιο μεταδοτικό.

Αυτά τα βασικά ερωτήματα, που συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης της νέας παραλλαγής από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, απαντήθηκαν από τον επικεφαλής ιατρό της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Γουίτι.

“Ως αποτέλεσμα της ταχείας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, των προκαταρκτικών δεδομένων μοντελοποίησης και των ταχέως αυξανόμενων ποσοστών επίπτωσης στα νοτιοανατολικά. H Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών για Αναπνευστικούς Ιούς (Nervtag) θεωρεί τώρα ότι το νέο στέλεχος μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Έχουμε ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να το κατανοήσουμε καλύτερα”, δήλωσε.

Σε αυτές τις αναλύσεις, επιστήμονες θα αυξήσουν το νέο στέλεχος στα εργαστήρια, θα μελετήσουν τις αντιδράσεις των αντισωμάτων και θα ελέγξουν τις διασταυρούμενες αντιδράσεις με εμβόλια κορονοϊού, όπως αναφέρει ο Observer.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανησυχητική – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις του Covid-19. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Δανίας θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν αφού ανακάλυψε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις Covid-19 συσχετίστηκαν με παραλλαγές του Sars-CoV-2 που μεταφέρθηκαν από εκτροφεία βιζόν. Και τον Οκτώβριο, οι αναλύσεις διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας παραλλαγής κορονοϊού που προήλθε από Ισπανούς εργάτες γης που εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη την Ευρώπη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε ότι αυτές οι παραλλαγές αύξησαν τη μετάδοση της νόσου. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό δεν ισχύει για την παραλλαγή VUI-202012/01. Αυτό που οι επιστήμονες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν είναι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής – ιδίως εάν θα οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής ασθένειας Covid ή στην πραγματικότητα σε λιγότερες περιπτώσεις. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αν η νέα παραλλαγή θα είναι σε θέση να παρακάμψει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19, τα οποία ήδη γίνονται στη Βρετανία και μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Εάν η νέα παραλλαγή θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη σοβαρότητα της νόσου, θα το είχαμε δει τώρα”, δήλωσε ο Ewan Birney, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Cambridge.

“Τα νοσοκομειακά περιστατικά ως ποσοστό του αριθμού των λοιμώξεων είτε θα είχαν εκτοξευθεί είτε θα είχαν μειωθεί δραματικά. Τίποτα δεν έχει συμβεί, έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο αντίκτυπος σε αριθμούς σοβαρών περιπτώσεων είναι πιθανό να είναι μέτριος: ελαφρώς περισσότερο ή ελαφρώς λιγότερος”.

Επιπλέον, ο Birney είπε ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί με πολλές παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν. “Υπάρχει λοιπόν κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενάντια σε αυτό το νέο στέλεχος, αν και προφανώς αυτό πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά”.

Η περιοχή όπου η παραλλαγή εμφανίστηκε για πρώτη φορά δεν είναι γνωστή. Στη Βρετανία εντοπίστηκε πρώτα και όπως τόνισε ο Birney: “Είναι εξίσου πιθανό ότι οι μεταλλάξεις που δημιούργησαν αυτήν την παραλλαγή συνέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και γι ‘αυτό το έχουμε δει πρώτα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα