Μπορούν όντως τα μαλλιά σου να ασπρίσουν σε μια νύχτα;

Μπορούν όντως τα μαλλιά σου να ασπρίσουν σε μια νύχτα;
Outnow.ch

Πώς η στεναχώρια ή το άγχος μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών σου.

Πολλοί από μας έχουμε ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που μέσα σε μια νύχτα άσπρισαν τα μαλλιά τους, συνήθως εξαιτίας μίας μεγάλης στεναχώριας. Ακόμα και στην ιστορία έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις.

Η Μαρία Αντουανέτα σύμφωνα με τους ιστορικούς, όταν συνελήφθη μετά την αποτυχημένη της απόπειρα να το σκάσει και την έφεραν πίσω στο Παρίσι, έβγαλε την περούκα της προκειμένου να δείξει σε μία από τις αυλικούς της πώς είχαν γκριζάρει τα μαλλιά της στο διάστημα της μικρής απουσίας της. Άλλοι έγραψαν ότι -ακόμη χειρότερα- τα μαλλιά της γκρίζαραν ξαφνικά το αμέσως προηγούμενο βράδυ πριν από την εκτέλεσή της.

Όποια και να είναι η αλήθεια το ερώτημα παραμένει: μπορούν τα μαλλιά ενός ανθρώπου να ασπρίσουν ξαφνικά;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη, καθώς η βιοχημεία δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς εξηγήσεις. Ωστόσο, ναι, θεωρείται γενικώς αποδεκτή αυτή η πιθανότητα. Μπορούν τα μαλλιά σου να ασπρίσουν ή να γκριζάρουν σχετικά γρήγορα. Το ερώτημα είναι “γιατί;”.

Μπορεί ο φόβος ή το άγχος να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σου;

Η αλήθεια είναι ότι οποιοδήποτε ξαφνικό και ασυνήθιστο (για σένα) συναίσθημα μπορεί να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σου, απλώς όχι αμέσως. Η ψυχολογική σου κατάσταση φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα μελανίνης που εναποτίθεται σε κάθε τρίχα, ωστόσο η επίδραση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων χρειάζεται κι αυτή τον χρόνο της για να φανεί.

Οι τρίχες που βλέπεις αυτήν τη στιγμή πάνω στο κεφάλι σου αναδύθηκαν από τους θύλακες τους πριν από πολύ καιρό, όχι χθες το βράδυ. Έτσι, το γκριζάρισμα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή χρώματος είναι μια σταδιακή διαδικασία, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών ή ετών.

Μερικοί ερευνητές έχουν περιγράψει καταστάσεις κατά τις οποίες τα μαλλιά ορισμένων ατόμων έχουν μετατραπεί σε καστανά από ξανθά ή σε λευκά από καστανά, ως αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις, όπου το χρώμα επέστρεψε στο φυσιολογικό μετά από μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών -αν και το συνηθέστερο είναι να παραμένει λευκό ή γκρίζο.

Ασθένειες που ίσως να εξηγούν το άσπρισμα των μαλλιών

Τα συναισθήματά σου δεν μπορούν να αλλάξουν αμέσως το χρώμα των μαλλιών σου, ωστόσο παραμένει πιθανό να γκριζάρεις από τη μια μέρα στην άλλη. Πως; Μια ασθένεια που ονομάζεται “διάχυτη γυροειδής αλωπεκία” μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια μαλλιών. Παρότι η βιοχημεία της αλωπεκίας δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως, είναι γνωστό ότι σε άτομα που έχουν ένα μείγμα σκούρων και γκρίζων ή λευκών μαλλιών, τα μαλλιά χωρίς χρώμα είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να φανεί σαν να άσπρισε σε μια νύχτα ενώ στην πραγματικότητα απλώς έχει χάσει τα μαλλιά του -τα μαύρα του μαλλιά πιο συγκεκριμένα.

Μια άλλη ιατρική πάθηση που ονομάζεται “canities subita” σχετίζεται στενά με την αλωπεκία, αλλά μπορεί να μην περιλαμβάνει την απώλεια τόσο πολλών τριχών.

“Σήμερα, το σύνδρομο ερμηνεύεται ως ένα οξύ επεισόδιο διάχυτης γυροειδής αλωπεκίας στο οποίο το πολύ ξαφνικό γκριζάρισμα προκαλείται από την απώλεια μελαχρωστικών τριχών σε αυτή την υποτιθέμενη διαταραχή που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα”, εξηγεί ο Αμερικανός βιολόγος, Μάικλ Ναμ. “Αυτή η παρατήρηση οδήγησε ορισμένους ειδικούς να υποθέσουν ότι αυτό το αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να σχετίζεται με το σύστημα χρωστικής μελανίνης”, συνέχισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα