Εκλογές 2023: Ιστορική νίκη της ΝΔ, σε δεύτερες εκλογές για την αυτοδυναμία

Εκλογές 2023: Ιστορική νίκη της ΝΔ, σε δεύτερες εκλογές για την αυτοδυναμία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαίου με διαφορά άνω των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός Βουλής ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας που εμφανίστηκε κοντά στην είσοδο. Νέος γύρος εκλογών στις 25 Ιουνίου με τη ΝΔ να επιδιώκει πλέον την απόλυτη αυτοδυναμία. Άνοδος για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Με ποσοστό κοντά στο 40,79% αναδεικνύεται νικήτρια η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει τεράστια πτώση στα ποσοστά του και να φτάνει μετά βίας πάνω από το 20%. Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να ξεπεράσει τελικά το 11%, το ΚΚΕ ανέβασε τα ποσοστά του άνω του 7%, ενώ η Ελληνική Λύση κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε την έκπληξη φτάνοντας κοντά στο 3%.

Έκπληξη αποτελεί και το κόμμα “Νίκη” που και αυτό έφτασε κοντά στο 3%.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια, κάνοντας “κλικ” παρακάτω στον διαδραστικό χάρτη:

Σύμφωνα με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 99,56%, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 40,79%

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: 20,07%

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 11,46%

ΚΚΕ: 7,23%

Ελληνική Λύση: 4,45%

Η τελική εκτίμηση του exit poll

Νωρίτερα, νίκη της ΝΔ έδειξε και το κοινό exit poll (με ενσωμάτωση στο 100% του δείγματος, ώρα 20:00) των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Τα ποσοστά διαμορφώνονταν ως εξής:

ΝΔ 37,5-41,5%

ΣΥΡΙΖΑ 23,5-27,5%

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ 11,5-12,5%

ΚΚΕ 6,5-7,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3-5,3%

ΜεΡΑ25 2,5-3,5 %

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,5-3,5%

ΝΙΚΗ 2,5-3,5

ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 2,2%

Δείτε πώς κάλυψε το NEWS 24/7 λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία των εκλογών μέσα από τη Live Blogging πλατφόρμα του

Η συμμετοχή έφτασε λίγο πάνω από το 60% με τα άκυρα να είναι στο 2% και τα λευκά στο 0,5%. Συνολικά τα λοιπά κόμματα, πλην των πέντε που μπαίνουν στη Βουλή, μάζεψαν ποσοστό κοντά στο 16%. Βάσει των exit polls, η συσπείρωση που κατέγραψε η ΝΔ έφτασε στο 82% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 68,5%.

Συσπειρώσεις κομμάτων & μετακινήσεις ψηφοφόρων από ΝΔ

Συσπειρώσεις κομμάτων & μετακινήσεις ψηφοφόρων από ΣΥΡΙΖΑ

Συσπειρώσεις κομμάτων & μετακινήσεις ψηφοφόρων από ΠΑΣΟΚ

Είναι χαρακτηριστικό πως η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μέσα σε αυτές και η Κρήτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο τη Ροδόπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος σε 51 περιφέρειες και το ΠΑΣΟΚ σε επτά.

Σε πανηγυρικό κλίμα στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως το κόμμα του “εργαστεί ακόμα πιο σκληρά ώστε να υλοποιηθούν οι δραστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έκανε λόγο για πολιτικό σεισμό και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ. Κοινώς, έδωσε το “σήμα” για αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές που λογικά θα γίνουν λίγο συντομότερα από το προβλεπόμενο, στις 25 Ιουνίου.

“Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος τον οποίο και θα διανύσουμε μαζ” είπε στη δήλωσή του, ενώ μιλώντας στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στα γραφεία της ΝΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “όλη η Ελλάδα είναι μπλε”.

Από τη δική του μεριά, με μια λιτή ανακοίνωση από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος προκειμένου να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποφασιστούν “οι αλλαγές” ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη” είπε αναλυτικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε είπε πως η πολιτική γραμματεία του κόμματος μπορεί να συνεδριάσει, ίσως και τη Δευτέρα.

Πανηγυρική ήταν η υποδοχή του Νίκου Ανδρουλάκη, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής (21/5), με τους ψηφοφόρους του να φωνάζουν συνθήματα ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για “μεγάλη νίκη”.

“Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ, μια πολύ μεγάλη βραδιά για τη δημοκρατική παράταξη, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, επιστρέφει ο παραδοσιακός αντίπαλος της ΝΔ.

Από τη δική του μεριά, σε δηλώσεις του από τον Περισσό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε όσους και όσες στήριξαν το ΚΚΕ στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και δήλωσε πως “από αύριο η νεολαία θα είναι σε ένα κύμα αντεπίθεσης”. “Είναι ξεκάθαρο αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι παρά τις επιμέρους διαφορές και αντιπαραθέσεις τους συγκλίνουν σε βασικές κατευθύνσεις. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αποτέλεσε βασικό φορέα συντηρικοποίησης ανθρώπων τροφοδοτώντας την επικράτηση της ΝΔ.

Από αύριο η νεολαία θα είναι σε ένα κύμα αντεπίθεσης απέναντι στον νέο γύρο περικοπών και λιτότητας” , είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, που καταφέρνει να μπει ξανά στη Βουλή, σχολίασε πως το κόμμα του κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά του και να “επιβιώσει” από “τη φωτιά και τον τυφώνα”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για “ερντογανοποίηση της χώρας”, δηλώνοντας πως “η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος”. “Η δική μας ήττα απόψε θα μπει στο μικροσκόπιο της αυτοκριτικής” ανέφερε ακόμη.

Από τη δική της μεριά, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως το κόμμα της ενισχύθηκε και “δεν θα κάνει βήμα πίσω” για να μπορέσει να γίνει τελικά, κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΝΔ επικράτησε μέχρι και στους νέους, ηλικιών 17-24 ετών, καθώς προηγήθηκε με ποσοστό 31,5% έναντι του 28,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, παρότι δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να προηγείται στο εν λόγω κοινό. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο με 10,5% και το ΚΚΕ έφτασε στο 6,4%.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο διευθυντής του ETERON – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην μαραθώνια εκπομπή του NEWS 24/7, είπε πως δεν βλέπει με ποιον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα δεν θα φέρει εξελίξεις στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Γιώργος Σιάκας, μιλώντας και αυτό στην εκπομπή του NEWS 24/7, δήλωσε πως μπορούμε να μιλάμε για μια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. “Οι ημιτελείς δυναμικές που ανέπτυξε δεν φαίνεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο” στο τελικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Στα αξιοσημείωτα των εκλογών είναι η επικράτηση σε σταυρούς του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες, κάτι που δείχνει πως τελικά δεν χρεώθηκε από το εκλογικό κοινό του, την τραγωδία των Τεμπών. Παράλληλα, τις 1.000 ψήφους ξεπέρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρά την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειξε πως έχασε τη μάχη της Βουλής έναντι της Μιλένας Αποστολάκη, ενώ ο δε Θάνος Τζήμερος ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την πολιτική καθώς το κόμμα του μάζεψε μόλις 42.049 ψήφους.

Ολόκληρη η μαραθώνια εκπομπή του NEWS 24/7 παρακάτω:

Oι βουλευτές επικρατείας που εκλέγονται

Δύο βουλευτές επικρατείας περισσότερους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 εκλέγει η ΝΔ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Διατηρεί τους τέσσερις βουλευτές επικρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκλέξει το 2019, όπως και τον έναν το ΚΚΕ, ενώ κερδισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ που πλέον εκλέγει έναν περισσότερο βουλευτή επικρατείας.

Έναν βουλευτή επίσης εκλέγει και το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Ειδικότερα από την ΝΔ εκλέγονται οι κ.κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Ιωάννα Λυτρίβη, Γιώργος Σταμάτης, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και η Μαρία Πολύζου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Όθων Ηλιόπουλος, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και η Πόπη Τσαπανίδου.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ο Παναγιώτης Δουδώνης και ο Δημήτρης Μάντζος.

Ο Θανάσης Παφίλης είναι ο βουλευτής επικρατείας που εκλέγει το ΚΚΕ.

Tέλος ο Παύλος Σαράκης εκλέγεται με την Ελληνική Λύση.

Τα ποσοστά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας

Σε Λακωνία, Δωδεκάνησα, Α’ Πειραιώς, Κυκλάδες, Χίο και Σέρρες καταγράφηκαν τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ.

Ειδικότερα, στη Λακωνία η ΝΔ συγκεντρώνει 50,2%, στα Δωδεκάνησα 49,9%, στην Α’ Πειραιώς 48,5% στις Κυκλάδες 48%, στη Χίο 47,5% και στις Σέρρες 46,6%. Μάλιστα, στις εν λόγω περιοχές αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στον αντίποδα, σε Ξάνθη, Ηράκλειο, Β2′ Δυτικό Τομέα Αθηνών, Αχαΐα, Α’ Θεσσαλονίκης και Ροδόπη, η ΝΔ συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά.

Τα ποσοστά της ΝΔ το 2023 και το 2019:

  • Α’ Αθηνών: 41,94% – 42,32%
  • Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών: 45,69% – 45,81%
  • Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών: 34,57% – 29,69%
  • Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών: 41,41% – 39,49%
  • Α’ Πειραιώς: 48,57% – 43,73%
  • Β’ Πειραιώς: 37,52% – 30,19%
  • Α’ Ανατολικής Αττικής: 45,23% – 43,13%
  • Β’ Δυτικής Αττικής: 41,67% – 34,28%
  • Α’ Θεσσαλονίκης: 34,10% – 35,52%
  • Β’ Θεσσαλονίκης: 39,99% – 43,02%
  • Αχαΐας: 34,22% – 32,43%
  • Χανίων: 41,22% – 34,05%
  • Ρεθύμνης: 37,20% – 36,55%
  • Ηρακλείου: 35,36% – 30,15%

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και το 2019:

  • Α’ Αθηνών: 22,7% – 31,29%
  • Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών: 18,82% – 28,22%
  • Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών: 22,74% – 38,6%
  • Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών: 20,58% – 32,03%
  • Α’ Πειραιώς: 18,12% – 29,72%
  • Β’ Πειραιώς: 20,6% – 38,22%
  • Α’ Ανατολικής Αττικής: 17,75% – 29,6%
  • Β’ Δυτικής Αττικής: 18,28% – 36,24%
  • Α’ Θεσσαλονίκης: 19,66% – 31,31%
  • Β’ Θεσσαλονίκης: 15,13% – 25,14%
  • Αχαΐας: 26,71% – 40,27%
  • Χανίων: 20,93% – 37,35%
  • Ρεθύμνου: 20,99% – 36,99%
  • Ηρακλείου: 22,93% – 43,22%

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα