Η κρίσιμη μάχη του βορρά: Ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και η “όλη ΝΔ”

Η κρίσιμη μάχη του βορρά: Ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και η “όλη ΝΔ”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ SOOC

Στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ απόψε στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το παρών και ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου προς τα δεξιά

Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η βόρεια Ελλάδα αποτελούν διαχρονικά κάστρα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως κινδυνεύει σε αυτές τις εκλογές με σημαντικές απώλειες ψήφου διαμαρτυρίας προς τα δεξιά και ιδίως προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος φρόντισε στο debate να “ξύσει πληγές” με τις Πρέσπες.

Για αυτό πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει περιοδείες στη Μακεδονία, χθες από την Καστοριά απευθύνθηκε ιδίως σε όσους κοιτάζουν προς τα δεξιά της ΝΔ και σήμερα θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης. Για αυτό και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη συγκεκριμένη περιφέρεια ως μία από τις τρεις υποψηφιότητες του σε αυτές τις εκλογές. Με την παρουσία του στην ομιλία Μητσοτάκη ωστόσο, όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί, θα δώσει στίγμα συμμετοχής στον εκλογικό αγώνα της γαλάζιας παράταξης.

Ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα κάνει και κάποια δήλωση, καθώς θεωρεί ότι έχει σαφώς εκφράσει τη στήριξη του με την ομιλία του στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για την επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Σε εκείνη την ομιλία βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός είχε θέσει και κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά, ενώ έδειξε να μη συμμερίζεται την αισιοδοξία του Μαξίμου πως τυχόν επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας.

Ο κ. Καραμανλής μετά την ομιλία Μητσοτάκη θα παρακαθίσει σε γαλάζιο δείπνο, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θόδωρου Μητράκα, και με τη συμμετοχή περίπου 50 κομματικών στελεχών.

Αύριο Παρασκευή, ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πρώτη Σερρών, στηρίζοντας τον προεκλογικό αγώνα του εξαδέλφου του, πρώην υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή, που βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Για τον κ.Μητσοτάκη σε κάθε περίπτωση η καραμανλική συμμετοχή και στήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε η “όλη ΝΔ” (κατά το “όλον ΠΑΣΟΚ” που έλεγε κάποτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος) να προσέλθει στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός δεν επισημαίνει τυχαία σε κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαϊου, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι δεν χωρούν σε αυτές τις κάλπες χαλαρές ψήφοι και εύκολα μηνύματα διαμαρτυρίας.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης παίζει όλο και πιο έντονα το χαρτί των εθνικών θεμάτων στο προεκλογικό παιχνίδι, ενώ μετά και τον πρώτο γύρο των τούρκικων εκλογών επισημαίνει ευθέως την πιθανότητα επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θέτει ως ένα από τα διλήμματα της 21ης Μαϊου ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα διαχειριστεί μία ενδεχόμενη νέα κρίση με την Τουρκία.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τον κ.Μητσοτάκη αντιμετωπίζει με μία δόση καχυποψίας ένα κομμάτι της καραμανλικής, αλλά και της σαμαρικής βάσης, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Για αυτό ακριβώς όμως ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε και τους δύο πρωθυπουργούς στον προεκλογικό αγώνα.

Σημειωτέον ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες ο ομιλητής στην πανπελοποννησιακή προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ στην Καλαμάτα, κατόπιν αιτήματος του Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες. Ενώ και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει αναλάβει να περιοδεύσει ανά την επικράτεια και να αξιοποιήσει τις συμπάθειες που έχει στη γαλάζια βάση από την εποχή που ήταν γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα