Μία ακόμη προεκλογική εξαγγελία και πολλές αμήχανες απαντήσεις από Μητσοτάκη στο debate

Μία ακόμη προεκλογική εξαγγελία και πολλές αμήχανες απαντήσεις από Μητσοτάκη στο debate
Κυριάκος Μητσοτάκης στο debate Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρωθυπουργός έταξε επέκταση του Market Pass, είπε τα ίδια για τις υποκλοπές και απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας. Πώς αποτιμά το Μαξίμου την τηλεμαχία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε στο debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου με εμφανή προτεραιότητα να μην κάνει λάθος. Εξ ου και προτίμησε σε “δύσκολα” ερωτήματα να μην απαντήσει ουσιαστικά, αλλά και να αποφύγει τον απευθείας διάλογο.

Ξεκινησε με μία ακόμη προεκλογική εξαγγελία για ενδεχόμενη επέκταση του Market Pass και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 (αν και ταυτόχρονα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει και η ακρίβεια στα τρόφιμα θα μειωθεί, ενώ παραδέχθηκε πως τα δημοσιονομικά περιθώρια στο πλαίσιο της ΕΕ στενεύουν).

Και στη συνέχεια επέλεξε να παίξει “άμυνα”, αντιμετωπίζοντας με αμηχανία και ενόχληση την ερώτηση για τις υποκλοπές και αποφεύγοντας να σχολιάσει στη θεματική ενότητα για τους νέους το ζήτημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενώ τήρησε σε όλες τις ερωτήσεις αυστηρά το χρόνο, σχεδόν στο δευτερόλεπτο.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε επίσης παρά μόνο λίγα σχόλια- απαντήσεις στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Σχολίασε μόνο δύο φορές τις δηλώσεις άλλων αρχηγών κομμάτων και συγκεκριμένα απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα πως οι εξοπλιστικές συμφωνίες δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές εκφράζοντας μάλλον σαρκαστικά τη χαρά του που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη.

Πώς αποτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη το debate

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν φυσικά τον κ.Μητσοτάκη νικητή του debate. Κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας υποστήριζαν ότι ο κ.Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος και γνώστης των θεμάτων, ότι απαντούσε επί της ουσίας, παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη και περιέγραψε το σχέδιο του για το μέλλον.

Τα ίδια στελέχη εξηγούσαν την επιλογή του πρωθυπουργού να μην απαντά στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης “μιλούσε στους πολίτες” ενώ ο κ.Τσίπραςξεκινούσε με επιθεσεις στον Μητσοτακη με τα γνωστά στερεότυπα, οτι υπηρετει τα συμφέροντα κι ο ιδιος τον λαό.”

Υποστήριζαν ειδικότερα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε γενικόλογα στο ερώτημα πως θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του, μιλώντας για αισχροκέρδεια, αλλά και ότι προδιέγραψε αυξήσεις φόρων.

Σημειωτέον άλλωστε ότι η μία ευθεία αναφορά του κ.Μητσοτάκη στον κ.Τσίπρα ήταν όταν τον κάλεσε να πει συγκεκριμένα από που θα βρει τα χρήματα για τη μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός κοστολόγησε μάλιστα αυτές τις δύο εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα δισεκατομύρια ευρώ.

Αυτά που δεν σχολίασε και δεν απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης στην τηλεμαχία

Τα ίδια στελέχη κατηγορούσαν τον κ.Τσίπρα ότι απάντησε γενικόλογα ποια θα είναι τελικά η προοδευτική διακυβέρνηση. Το Μαξίμου άλλωστε εξαρχής πόνταρε στο ότι σε μία τηλεμαχία και με όλους τους αρχηγούς, τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα “τσακωνόταν” μεταξύ τους.

Και πράγματι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε όταν αντάλλαξαν “καρφιά” ο Αλέξης Τσίπρας με το Δημήτρη Κουτσούμπα. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί το ΚΚΕ να ξανασκεφτεί εάν θα στηρίξει μία “προοδευτική κυβέρνηση”. Και τον ΓΓ του ΚΚΕ να σχολιάζει ότι ο κ.Τσίπρας “ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη” μιλώντας για “προοδευτική κυβέρνηση- μούφα”.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιχείρησε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας να αξιοποιήσει αυτές τις αντεγκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να υποστήριξει και πάλι το αφήγημα πως μόνο η ΝΔ έχει συγκεκριμένη πρόταση για σταθερή κυβέρνηση. Όπως επίσης προκάλεσε εντύπωση η εμφανής ενόχληση του στην ερώτηση για τις υποκλοπές, την οποία προφανώς όμως ανέμενε.

Στο διευκρινιστικό ερώτημα γιατί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ένας πολιτικός αρχηγός αλλά και ο αρχηγός του στρατεύματος, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι:

“Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση”, καθώς και ότι: “Αυτή η υπόθεση είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας”.

Στη συνέχεια μάλιστα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την επιβολή προστίμων σε… beach bar στη Μύκονο ως απόδειξη ότι αποδίδεται δικαιοσύνη και δεν γίνεται δεκτή η παραβατικότητα.

Εμφανής ήταν και η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη να μην κατηγορηθεί ότι για προεκλογική ψηφοθηρία με τα 150 ευρώ στους νέους ψηφοφόρους. Αλλά και να αποφύγει να απαντήσει στην κριτική για επιδοματική πολιτική, αφού εξάλλου στην αρχή της συζήτησης είχε εξαγγείλει την επέκταση ενός επιδοματικού μέτρου.

Κυβερνητικά στελέχη έβαλλαν επίσης μετά το debate κατά του κ.Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι εμφανίστηκε χωρίς κάποια σαφή θεση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με καποιες γενικόλογες και μη κοστολογημένες προτάσεις.

“Αγκάθι” στα δεξιά του Μητσοτάκη ο Βελόπουλος

Τα ίδια στελέχη δεν έκαναν κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για τα μικρότερα κόμματα, λέγοντας απλώς ότι οι αρχηγοί του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 “προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του.”

Ο Κυριάκος Βελόπουλος όμως κατά γενική ομολογία βγήκε κερδισμένος από την τηλεμαχία, απευθυνόμενος σε ένα σκληρό δεξιό ακροατήριο. Κραδαίνοντας την εικόνα της “Παναγίας της Γκέισσας” με alt- right κραυγές περί δήθεν δίωξης της χριστιανικής πίστης, την οποία ενδύθηκε ως ψηφοθηρικό άμφιο και με σκοταδιστικές δηλώσεις περί απαγόρευσης των αμβλώσεων, ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης έταξε ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ φρόντισε να κλείσει το μάτι στον επιχειρηματικό κόσμο.

Και αν σε ένα μετριοπαθές κοινό αυτά φαντάζουν ακραία, ο κ. Βελόπουλος παραμένει ένα αγκάθι στα δεξιά του κ.Μητσοτάκη, στοχεύοντας στο κομμάτι των συντηρητικών ψηφοφόρων που θεωρούν ότι η ΝΔ εσχάτως έχει συρθεί πίσω από το δικαιωματισμό, όπως άφησε να εννοηθεί προχθες και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα