Διαλειτουργικότητα: Από 4 Νοεμβρίου όλοι οι αυτοκινητόδρομοι με έναν πομποδέκτη

Διαλειτουργικότητα: Από 4 Νοεμβρίου όλοι οι αυτοκινητόδρομοι με έναν πομποδέκτη
Αυτοκίνητα στα διόδια Eurokinissi

Το Ελληνικό Σύστημα Διαλειτουργικότητας Διοδίων θα επιτρέπει σε όλους τους οδηγούς να χρησιμοποιούν έναν και μόνο πομποδέκτη. Γιατί το GRITS είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Στις 4 Νοεμβρίου η πολυετής αναμονή των οδηγών των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων για απρόσκοπτη και ενιαία χρήση του οδικού δικτύου με έναν και μόνο πομποδέκτη γίνεται πραγματικότητα. Ένα έργο που αποτέλεσε σημείο πολλών συζητήσεων για περίπου μια δεκαετία, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ανοίγοντας την πόρτα της διαλειτουργικότητας.

Το Ελληνικό Σύστημα Διαλειτουργικότητας Διοδίων ή αλλιώς GRITS (Greek Interoperable Tolling Systems) θα επιτρέπει σε όλους τους οδηγούς να χρησιμοποιούν έναν και μόνο πομποδέκτη και να απολαμβάνουν ασφαλείς και εύκολες διελεύσεις περνώντας από τις ηλεκτρονικές λωρίδες όλων των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Πιο συγκεκριμένα, στην υπηρεσία GRITS που λειτουργεί με αξιοπιστία από το 2012 με τη συμμετοχή της Αττικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Μορέα, της Ολυμπίας Οδού και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου θα προστεθούν από τις 4 Νοεμβρίου και τα οδικά δίκτυα της Νέας Οδού, Κεντρικής Οδού και Εγνατίας Οδού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία αυτή θα προσφέρεται δωρεάν και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση προς τους οδηγούς που μπορούν πλέον να επιλέξουν πομποδέκτη ανάλογα με τον αυτοκινητόδρομο που τους εξυπηρετεί καλυτέρα.

Η αρχή μιας νέας εποχής

Μιλώντας στο News247.gr o Διευθυντής της IBI Group Hellas, εταιρείας που σχεδίασε και ανέλαβε να υλοποιήσει επιτυχώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου του GRITS, κ. Antulio Richetta σχολίασε πως «Δεν θα μπορούσαμε πάρα να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι με την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου βελτιώνοντας την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των οδηγών των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Δεν είναι το μόνο έργο μας όμως. Ακολουθούν και επόμενα βήματα όπως το «Υβριδικό» σύστημα διοδίων που υλοποιεί η ΙΒΙ για την Ολυμπία Οδό και που θα δίνει στους χρήστες του Olympia Pass τη δυνατότητα πληρωμής με την απόσταση αλλά και άλλα συστήματα πληρωμής μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα που αναπτύσσουμε.»

Ο κ. Γιάννης Νασούλης Project Manager του έργου σημείωσε πως «Το Ελληνικό σύστημα διαλειτουργικότητας διοδίων (GRITS) είναι πρωτοποριακό σε ότι αφορά τις επιδόσεις, κυρίως την ταχύτητα και την αξιοπιστία με την οποία λειτουργεί. Αυτό οφείλεται στον σχεδιασμό αλλά και το πλάνο «εξαντλητικών» δοκιμών που γίνονται κάθε φορά που κάποιο νέο μέλος εισέρχεται στο σύστημα. Η αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει επιπλέον την περαιτέρω εξέλιξή του με τη λειτουργία και άλλων διευκολύνσεων για τους οδηγούς, όπως την πλήρωση λογαριασμού ενός πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, τον συνδυασμό εκπτώσεων διάφορων αυτοκινητόδρομων (ιδιαίτερα χρήσιμο αν εφαρμοστούν εκπτωτικά πακέτα στα φορτηγά), αλλά και την διασύνδεση με συστήματα διοδίων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών».

Ήδη όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, έχουν ξεκινήσει καμπάνιες ενημέρωσης και προσέλκυσης νέων χρηστών μιας και με το νέο αυτό σύστημα, θα μπορεί για παράδειγμα ένας οδηγός να έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιεί ένα πομποδέκτη από την Εγνατία Οδό και να τον χρησιμοποιεί στον αυτοκινητόδρομο Μορέα στην Πελοπόννησο. Η λειτουργία της διαλειτουργικότητας, όπως εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς, θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους χρήστες των αυτοκινητόδρομων στην χρήση πομποδεκτών, καθώς το GRITS απευθύνεται αποκλειστικά στους χρήστες πομποδεκτών οι οποίοι, πέραν του ότι εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο στις διαδρομές μας στους κύριους οδικούς άξονες της χώρας, διασφαλίζουν και εντελώς «ανέπαφες» συναλλαγές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα