Γώγος: Δεν είναι λύση τα επαναλαμβανόμενα lockdown

Γώγος: Δεν είναι λύση τα επαναλαμβανόμενα lockdown
Ο Χαράλαμπος Γώγος Eurokinissi

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως προέχει να ελαττωθεί το φορτίο νόσου και νοσηλείας, ενώ τόνισε ότι το σύστημα "ακορντεόν" στο lockdown δεν είναι καλή λύση.

Για την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ενώ τόνισε ότι το σύστημα “ακορντεόν” στο lockdown, δεν είναι καλή λύση.

“Αυτή τη στιγμή η υγειονομική κρίση είναι μεγάλη. Το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να μπορέσουμε να ελαττώσουμε το φορτίο νόσου και το φορτίο νοσηλείας στις περιοχές αυτές. Αυτό προέχει τώρα. Να ανασάνει το σύστημα, να ανασάνουν οι ασθενείς και να ανασάνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που έχει “γονατίσει” αυτές τις μέρες. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελαττωθεί, σαφέστατα, και η διασπορά. Θα πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί, τα κρούσματα και τα θετικά τεστ. Αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επανέλθουμε, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε”, ανέφερε ο κ. Γώγος.

Αναφέροντας ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ύφεση στην εκθετική αύξηση, ο κ. Γώγος είπε: “Ελπίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα να είναι καλύτερα. Φαίνεται να υπάρχει μία μικρή μείωση στην εκθετική αύξηση. Αναμένουμε να οριζοντιοποιηθεί η καμπύλη, ούτως ώστε μετά από δύο βδομάδες να δούμε καλά νούμερα. Είναι νωρίς να πει κανείς κάτι. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν πράγματα που θα βάλουν ξανά σε κίνδυνο τη διασπορά”.

Όσον αφορά το σύστημα “ακορντεόν” και τα επαναλαμβανόμενα lockdown με μικρές διακοπές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε:

“Όταν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με βάση τη βελτίωση των υγειονομικών παραμέτρων και ανοίξουν μερικά πράγματα και μερικές δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, με όλα τα μαθήματα που έχουμε πάρει από το παρελθόν, με μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων. Η καλύτερη λύση δεν είναι το “ακορντεόν”, αλλά, αφού μαζέψουμε τα πράγματα, να συνεχίσει η λειτουργία της κοινωνίας σε ένα επίπεδο παράλληλο με τον κορονοϊό, με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα μέτρα και μεγάλη συμμόρφωση και τήρηση από τον γενικό πληθυσμού. Αν χρειαστεί να επαναληφθούν αυτού του τύπου τα μέτρα, θα το κάνουμε, δεν θα το ρισκάρουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα