Lockdown: Tα νέα μέτρα που ισχύουν – Τι θα γίνει με το click away

Lockdown: Tα νέα μέτρα που ισχύουν – Τι θα γίνει με το click away
Στιγμιότυπο από το lockdown στη Δράμα Eurokinissi

Αναλυτικά τι θα ισχύσει για καταστήματα, εκκλησίες και μετακινήσεις.Οι πιθανές λύσεις για τις παραγγελίες click away που επρόκειτο να παραλάβουν από τα καταστήματα, τις ερχόμενες ημέρες, οι καταναλωτές

Σε ισχύ είναι από σήμερα το πρωί και για μια εβδομάδα (μέχρι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου) η αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού, με την επαναφορά του αυστηρού lockdown και την αναστολή της λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης αυτής των μέτρων επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες αποφάσεις που ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου 2/1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, “παγώνουν” τα τελευταία μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πριν από την εορταστική περίοδο και αφορούσαν στη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away, όπως -μεταξύ άλλων- και στο άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων, αλλά και στην επιμήκυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα.

Από σήμερα μέχρι τις 10/1 θα παραμείνουν κλειστά τα:

 • εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με click away,
 • κομμωτήρια,
 • βιβλιοπωλεία,
 • υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,
 • ΚΤΕΟ
 • ενώ σταματούν και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος

Όπως τονίστηκε στις ανακοινώσεις του Στ. Πέτσα, τα νέα αυτά μέτρα λαμβάνονται μετά από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11/01, ημέρα όπου η χώρα θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το κατά πόσο, αλλά και το πότε αυτή επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια, η απόφαση για το άνοιγμά τους περισσότερο πολιτική είναι, αφού έχει παρθεί από την κυβέρνηση για προληπτικούς λόγους.

Τι θα γίνει με τις παραγγελίες του click away

Προτού τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, υπήρχαν κάποιες παραγγελίες σε μαγαζιά που είχαν ήδη προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες και, προφανώς, δεν είναι δυνατή η εκτέλεσή τους.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα φροντίσουν να μεταθέσουν τις ημερομηνίες παραλαβής στις 11/1, ημερομηνία κατά την οποία ενδέχεται άρση των νέων μέτρων περιορισμού.

Εναλλακτική λύση είναι η αποστολή των προϊόντων από εταιρείες ταχυμεταφορών στα σπίτια των αγοραστών.

Σκέψεις υπάρχουν πάντως και για μεταφορά των προιόντων στις οικίες των αγοραστών απευθείας από τους επιχειρηματίες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τι θα ισχύει με τα SMS στο 13033;

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με SMS στο 13033 και με έντυπα μετακίνησης.

Τα SMS που θα ισχύουν είναι με τους κωδικούς:

 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα