Μετακινήσεις σε νησιά: Με μοριακό ή rapid test μέχρι 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Μετακινήσεις σε νησιά: Με μοριακό ή rapid test μέχρι 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου
NUR PHOTO VIA ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς εντάσσονται και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη Πέμπτη και αφορούν στον τρόπο που θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα, εντάσσεται και ένα μεγάλο κομμάτι όσων βρίσκονται στη φάση του εμβολιασμού τους, ακόμη και εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, έχοντας λάβει και τη δεύτερη δόση.

Κι αυτό διότι, το αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών ή το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών που θα πρέπει να επιδεικνύουν όσοι ενήλικες επιθυμούν να ταξιδέψουν από 5 Ιουλίου προς τα νησιά, θα αφορά και όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αν δεν έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από την ημέρα που έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δυσφορία σε αρκετό κόσμο, ο οποίος έχει προγραμματίσει τις διακοπές του μέσα σε αυτό το διάστημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν, υποστηρίζοντας πως ενώ θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα κληθούν να μπουν στη διαδικασία και να καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο για να υποβληθούν σε τεστ προκειμένου να ταξιδέψουν.

Οι σχετικές “φωνές” μάλιστα αφορούν εκείνους κυρίως που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, στο οποίο χρειάζεται να μεσολαβήσει μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, διάστημα που για αρκετούς συμπίπτει με το προγραμματισμένο ταξίδι τους, πολλώ δε όταν χρειάζεται να περάσουν δύο ακόμη εβδομάδες από την ημέρα που θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Αναλυτικά τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Από τις 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version