Παραίτηση και πολιτικό κόστος με φόντο τα καμμένα

Παραίτηση και πολιτικό κόστος με φόντο τα καμμένα
Γιώργος Πατούλης Νότης Μηταράκης Nikos Libertas / SOOC

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα μέτωπα της φωτιάς σε όλη τη χώρα, "φωτιές" όμως έχουν ανάψει σε πολιτικό επίπεδο, μετά την παραίτηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη. Σε εξέλιξη κατεπείγουσα ΕΔΕ.

Μετά από 12 ημέρες που στη χώρα επέλαυνε ο πύρινος εφιάλτης κι ο κλοίος έσφιγγε σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα, αφήνοντας πίσω νεκρούς, καμμένες εκτάσεις γης, νεκρά ζώα και ανυπολόγιστες καταστροφές, η σημερινή ήταν η πρώτη ημέρα που η κατάσταση παρουσίασε βελτίωση κι άρχισαν να βγαίνουν στο φως οι πρώτες αισιόδοξες πληροφορίες για ύφεση στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Οι εικόνες βέβαια που αντίκρυσαν το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου (και που συνεχίζουν να αντικρύζουν οι κάτοικοι της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Λαμίας και της Καρύστου) μόνο αισιόδοξες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν… Αντιθέτως, απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής, τον πόνο και την αγωνία, όταν η φωτιά που ξέσπασε στο Σέσκλο την Τετάρτη πήρε ανεξέλεγκτη τροπή και εξαπλώθηκε στη Νέα Αγχίαλο αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή από θαλάσσης με βάρκες, την ώρα που μανιτάρια καπνού σηκώνονταν στον ουρανό από τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών και τζάμια έσπαγαν σε απόσταση χιλιομέτρων, δημιουργώντας ένα σκηνικό πολέμου.

Η μάχη με τις φλόγες στη Νέα Αγχίαλο που έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές ήταν ολονύχτια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα ενεργό μέτωπο που να ανησυχεί.

Ωστόσο σήμερα δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνήσει τα όσα οδήγησαν στις καταστροφικές φωτιές στη Μαγνησία που ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να αναφέρει πως ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών.

“Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας“, είπε ο κ. Δένδιας και υποστήριξε πως “θα διερευνηθεί ενδελεχώς το τι συνέβη” και πως “αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο” , ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης”.

Στη συνέχεια η Συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίστηκε από γενικολογίες και απουσία απολογισμού για το τι πραγματικά συνέβη.

“Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, σε κατάσταση συναγερμού”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω των καιρικών συνθηκών οι δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς και στον θάνατο των δύο πιλότων, τους οποίους χαρακτήρισε “ήρωες”.

Η κλιματική κρίση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σχεδόν μονοπώλησαν την τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος είπε πως η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. “Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε”, είπε στο ίδιο κλίμα ο κ. Κικίλιας.

Παραίτηση Μηταράκη

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του “για προσωπικούς λόγους” στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραίτηση η οποία έγινε αποδεκτή.

Ο πραγματικός λόγος όμως της παραίτησης Μηταράκη ήταν το γεγονός πως, ενώ μαίνονται οι καταστροφικές φωτιές σε όλη τη χώρα, στις οποιες συνδράμει και η ΕΛΑΣ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εθεάθη στο νησί της Πάτμου για διακοπές και μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” επιβιβάστηκε σε σκάφος για θαλάσσια εκδρομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μηταράκης εκλήθη στο Μαξίμου για εξηγήσεις και του κατέστη σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν διανοείται την ώρα που η πολιτεία δίνει τόσο δύσκολες μάχες στα πύρινα μέτωπα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει διακοπές. Ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διευκόλυνε με την παραίτηση του και διαβεβαίωσε ότι συστρατεύεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη

Την ώρα που η χώρα καιγόταν και άνθρωποι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους στη Νέα Αγχίαλο, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έδωσε το παρών σε Gala για την 7η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στο Ζάππειο Μέγαρο και αισθάνθηκε την ανάγκη να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο με τους παρευρισκόμενους να του λένε “μπράβο”.

Το συμβάν δημιούργησε ενόχληση και μεγάλη αμηχανία στο Μαξίμου με τον ίδιο σε παρέμβασή του σήμερα, Παρασκευή (28/07) να αναφέρει πως ήταν η κακιά στιγμή και πως με μια στιγμιαία πράξη του έστειλε το λάθος μήνυμα.

Απαλλάσσεται των καθηκόντων της Διοίκησης της 111 Πτέρυγας Μάχης ο διοικητής της

Απαλλάσσεται των καθηκόντων της Διοίκησης της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, ο διοικητής της, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι πέθανε λάθος βοσκός

Πριν λίγα 24ωρα η ελληνική κοινή γνώμη συνταράσσεται από τον άδικο χαμό ενός βοσκού στο Βελεστίνο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του κατά την επέλαση της φωτιάς.

Πλάνα δείχνουν έναν βοσκό να φωνάζει για βοήθεια, ωστόσο όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ο συγκεκριμένος βοσκός που έχασε τη ζωή του, με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ να προχωρά το βράδυ της Πέμπτης στη διόρθωση της πληροφορίας.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία διόρθωση. Από λάθος πληροφόρηση ειπώθηκε ότι επρόκειτο για το ίδιο άτομο. Εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λάθος. Ζητάμε συγγνώμη για αυτό το λάθος που έγινε υπό την πίεση των εξελίξεων την ώρα του ρεπορτάζ“, ανέφερε η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου.

Η εικόνα από τις φωτιές

Και ενώ τα μεγάλα πύρινα μέτωπα παρουσιάζουν ύφεση, αναζωπυρώσεις και νέες φωτιές κινητοποιούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, σημάνοντας συναγερμό.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής (28/07) σε χαμηλή βλάστηση στο Πέραμα Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν νωρίτερα και στο μέτωπο της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην πλαγιά πίσω από τα χωριά Άγιος Μαρτίνος, Λαύκι αλλά και πάνω από τη συνοικία Φουρνί. Ωστόσο οι συνεχείες ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα μέχρι να πέσει το φως της ημέρας βοήθησαν στο να τεθεί σε ύφεση οι εστίες.

Υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 19 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα. Νωρίτερα επιχείρησαν από αέρος 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Την ίδια στιγμή λόγω και της καλύτερης εικόνας που παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο αίρεται ο κίνδυνος για τους οικισμούς Πυλώνα, Κάλαθο, Απόλλωνα, Προφήτη Ηλία Σαλάκου. Οι πολίτες, σύμφωνα με μήνυμα του 112, μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλη μήνυμα από το 112 για άρση του κινδύνου για τους οικισμούς Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Πλημμύρι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα