Ανεξήγητο! Εκρήξεις φωτός κατέγραψε στην ατμόσφαιρα ρωσικός δορυφόρος

Ανεξήγητο! Εκρήξεις φωτός κατέγραψε στην ατμόσφαιρα ρωσικός δορυφόρος
pixabay

Άγνωστα φυσικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης κατέγραψε για πρώτη φορά ένας ρωσικός δορυφόρος, αφήνοντας έκπληκτους τους επιστήμονες, αφού κανείς δεν γνωρίζει την προέλευσπή τους.

Ρωσικός δορυφόρος κατέγραψε με τους αισθητήρες του την εμφάνιση ενός νέου φυσικού φαινομένου στην επιφάνεια της γήινης ατμόσφαιρας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγηθεί η προέλευσή του.

Ειδικότερα, το υπεριώδες τηλεσκόπιο που εγκαταστάθηκε στο ρωσικό δορυφόρο Λομονόσοφ, ο οποίος τέθηκε στην τροχιά της Γης το 2016, έχει καταγράψει «εκρήξεις» μικρής ισχύος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, των οποίων η φυσική προέλευση δεν έχει εξηγηθεί μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στο ρωσικό κρατικό πανεπιστήμιο μιλώντας στο Sputnik.

«Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου έχουμε αποκτήσει ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα από ότι αναμενόταν. Φαίνεται ότι έχουμε συναντήσει νέα φυσικά φαινόμενα… Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη φυσική τους προέλευση… Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του Λομονόσοφ σε ύψος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, έχουμε καταγράψει αρκετές φορές μια πολύ ισχυρή «έκρηξη» φωτός, παρά το γεγονός πως η ατμόσφαιρα ήταν κάθαρή κάτω από αυτή, δεν υπήρχαν καταιγίδες, δεν υπήρχαν σύννεφα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχαήλ Πανάσιουκ.

Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει τα επιστημονικά δεδομένα, αφού αντίστοιχα γεγονότα που είχαν καταγραφεί έως σήμερα – από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – συνδέονταν πάντα με έντονη συννεφιά που προκαλεί ισχυρές καταιγίδες, κάτι που δεν ίσχυε στην προκειμένη περίπτωση.

Ο «Λομονόσοφ» που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Ρώσο επιστήμονα του 18ου μ.Χ. αι. Μιχαήλ Λομονόσοφ. Είναι ένα πρότζεκτ του ομώνυμου ρωσικού Παεπιστημίου, έχει βάρος 625 κιλά και μπήκε σε τροχιά το 2016. Είναι εξοπλισμένος με ειδικά διαστημικά τηλεσκόπια που μελετούν παροδικά και μεταβατικά φαινόμενα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία άπτονται του ενεργειακού φάσματος και της χημικής σύνθεσης των κοσμικών ακτινών υψηλής ενέργειας.

Μέχρι σήμερα έχει προλάβει να έχει επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα, με κορυφαίο όλων τον εντοπισμό των συγκεκριμένων “φωτεινών εκρήξεων” στην ατμόσφαιρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα