Γιατί δεν πρέπει να “θαφτεί” και η απόπειρα παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη

Γιατί δεν πρέπει να “θαφτεί” και η απόπειρα παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση: ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς. Η ευθύνη του πρωθυπουργού και η επιστροφή σε "σκοτεινές εποχές".

Πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου. Η δημοσιογραφική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δράστης της παρακολούθησης ήταν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η υπόθεση πήρε ευρύτερες-και διεθνείς- διαστάσεις. Την αποδοκίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και στον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Δεν θα περίμενε, φυσικά, κανείς η κυβέρνηση να απαντήσει παραδεχόμενη ότι μια δημόσια υπηρεσία με δύσοσμο παρελθόν κάνει και σήμερα αυτήν την βρωμοδουλειά. Κάπως έτσι η υπόθεση θάφτηκε. Ακόμα και η προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε η Εισαγγελία, δεν είχε καλύτερη τύχη ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Έχουν περάσει τρεις μήνες και δεν ξέρουμε αν ο εισαγγελέας που ερευνά βρήκε κάτι.

Όλα αυτά αποκτούν τώρα πρόσθετη σημασία μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη ότι έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του. Μάλιστα, η μέθοδος(λογισμικό) που χρησιμοποιήθηκε, το περιβόητο Predator, είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια τυπική-και μάλλον αχρείαστη- δήλωση: ότι η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη «πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη». Δεν χρειαζόταν να το πει ο κ. Οικονόμου, η καταγγελία θα διερευνηθεί. Όμως, αν είναι η διερεύνηση να έχει την τύχη που είχε η αντίστοιχη για το δημοσιογράφο(μηδέν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής), τέτοιες δηλώσεις καλύτερα να μη γίνονται.

Αν στην υπόθεση του δημοσιογράφου είναι πιθανό να είχαν ανακατευθεί ιδιώτες, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε τέτοιος ισχυρισμός σήμερα θα ήταν καταγέλαστος. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν ανακατεύεται σε ιδιωτικές δουλειές.

Επομένως, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση: ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς. Και, για να γίνει πιστευτή, πρέπει να τη συνοδεύσει με μια απόλυτη διαβεβαίωση: η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί το λογισμικό μέσω του οποίου επιχειρήθηκε η παγίδευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Γιατί, αν το έχει προμηθευτεί, όλα θα πάρουν άλλη τροπή.

Η ευθύνη της κυβέρνησης-και προσωπικά του πρωθυπουργού, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η ΕΥΠ- είναι μεγάλη. Για να μην επιστρέψει η πολιτική ζωή σε συνθήκες των δεκαετιών του ’80 και του ’90, με τους «κοριούς» του Τόμπρα και του Μαυρίκη να αφήνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα