Ούτε μια συγγνώμη;

Ούτε μια συγγνώμη;
Στιγμιότυπο από την ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τα αναπάντητα ερωτήματα και τις ευθύνες γύρω από τα όσα ντροπιαστικά συνέβησαν την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο.

Ας καταφύγουμε σε μια ακραία υπερβολή, για να δούμε το μέγεθος του ατοπήματος, που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή.

Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία είχε εισβάλει στην Ελλάδα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός εμφανίζονταν στα Κοινοβούλια όλου του κόσμου για να καταγγείλουν τον εισβολέα. Θα διανοούνταν ποτέ η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κ. Μητσοτάκης, στη μέση μιας ομιλίας τους, να δώσουν το λόγο σε έναν Μιχαλολιάκο, Παππά ή Κασιδιάρη, συστήνοντάς τους ως «μαχητές»;

Δεν χρειάζεται απάντηση. Δεν θα το έκαναν. Τότε γιατί ο Ζελένσκι παρουσίασε στην ελληνική Βουλή δύο μέλη του διαβόητου τάγματος Αζόφ, γνωστότατου για τις νεοναζιστικές «περγαμηνές» του; Ούτε σ’ αυτό χρειάζεται απάντηση. Ο Ζελένσκι είναι πρόεδρος μιας χώρας που έχει δεχτεί επίθεση. Εχει δικαίωμα να κάνει τα πάντα, ώστε να εκθέσει τον εισβολέα. Πάντως, με τη χτεσινή εικόνα των δυο «Αζοφιστών» μάλλον θα τρίβουν τα χέρια τους οι Ρώσοι προπαγανδιστές, που μιλάνε για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι τι ήταν αυτό που έγινε στην ελληνική Βουλή. «Μεγάλο λάθος», που είπε ο Σαμαράς; «Πρόκληση», που λέει η αντιπολίτευση; Ή μήπως μια τερατώδης γκάφα, που οφείλεται σε ασύγγνωστη επιπολαιότητα;

Οι παιδιαριώδεις δικαιολογίες του Προέδρου του Σώματος μάλλον σ’ αυτό κατατείνουν. Ολοι γνωρίζαμε ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα μιλούσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο κ. Τασούλας είπε ότι, δέκα λεπτά πριν αρχίσει η ομιλία του, έμαθε πως θα εμφανίζονταν και «δυο στρατιωτικοί». Είπε, επίσης, ότι ο διερμηνέας δεν κατάλαβε κάν ότι ο ένας από αυτούς θα συστηνόταν ως «αζοφιστής». Και ότι την ευθύνη για τη σύνδεση και το βίντεο που παρουσιάστηκαν την είχε ιδιωτική εταιρεία.

Επομένως, ουδείς φταίει γι’ αυτό που είδαμε. Πολύ κυνικό για εκλεγμένους άρχοντες. Αδιανόητες οι δηλώσεις του τύπου «να μη χάσουμε τη μεγάλη εικόνα» (εισβολή στην Ουκρανία) και «δώσουμε άλλοθι στη ρωσική προπαγάνδα»

Η μεγάλη εικόνα έχει διαμορφωθεί και δεν περίμενε ο κόσμος όλος την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να την καταλάβει. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει κάνει πλήθος τέτοιων ομιλιών. Και η ρωσική προπαγάνδα μάλλον διευκολύνθηκε από τη χτεσινή γκάφα.

Θα αρκούσε από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής ή όποιον άλλον αισθάνεται ότι έχει ευθύνη μια συγγνώμη δύο λέξεων: «Εγινε λάθος». Αντ’ αυτού ακούσαμε μόνο δικαιολογίες.

Και με τις δικαιολογίες συμβαίνει αυτό που έχει πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα