Κορονοϊός: Η αξία των αυστηρών μέτρων πριν την έξαρση της επιδημίας

Κορονοϊός: Η αξία των αυστηρών μέτρων πριν την έξαρση της επιδημίας
Με κάρτα εισόδου σε κάποια σουπερ μάρκετ Eurokinissi

Γιατί ανακοινώνονται πιο αυστηρά μέτρα όταν έχουμε μικρό αριθμό κρουσμάτων και χαμηλή θνητότητα. Τα ανησυχητικά δεδομένα στην Ευρώπη και η κατάσταση στην Ελλάδα.

Η εκδήλωσης επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας θεωρείται δεδομένη, όμως όσο πιο αργά εξαπλωθεί τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζουμε. Τα 21 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε γλιτώσει από την έξαρση της εξάπλωσης του ιού, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έδειξε να προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και σε νεότερες ηλικίες στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και τα μέτρα που ενισχύουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας έγιναν πιο αυστηρά και λαμβάνονται νωρίτερα.

Όπως τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ο Covid-19 είναι μια νόσος η οποία μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Υπάρχουν κάποια ανησυχητικά δεδομένα, ιδιαίτερα από τη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα, ότι και κάποιοι άνθρωποι που είναι σοβαρά στην υγεία τους, ενώ είναι νέοι. «Αυτό είναι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά με το νέο ιό. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας. Ακόμα περισσότερο αφορά τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από τους επιστρέφοντες νεαρούς στην πατρίδα μας» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας δε την επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου να μη λάβει μέτρα αναφέρει ότι πρόκειται για μια χώρα η οποία έχει μια στρατηγική που είναι «ας το κολλήσουμε όλοι» – εντελώς διαφορετική από τη δική μας – η οποία βέβαια μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την ίδια και το σύστημα υγείας της. «Πρέπει να είναι κατανοητό σε εμάς, ότι αυτή η χώρα και οι άνθρωποι που επιστρέφουν από αυτή, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια παραπάνω ευκαιρία μετάδοσης της νόσου». Για το λόγο αυτό και όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα μπαίνουν για 14 μέρες σε καραντίνα. Τόνισε δε την ανάγκη συμμόρφωσης με τον περιορισμό των μετακινήσεων σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και τον περιορισμό των επαφών τους με ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με τα άτομα που είναι διασωληνωμένοι ανέφερε πως πρόκειται για 9 άντρες με μέσο όρο ηλικίας 70 τονίζοντας ότι «είναι χαρακτηριστική αυτή η υπεροχή των αντρών στα σοβαρά περιστατικά». Ο αριθμός σημείωσε είναι μικρός όσον αφορά σε θνητότητα –δηλαδή αριθμού θανάτων σε σχέση με το σύνολο των 352 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στην πατρίδα μας, όμως δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.

Πάντως και σήμερα δεν αναμένεται μεγάλος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς πως από χθες περί τα 200 δείγματα που είχαν ληφθεί δεν είχαν εξεταστεί.

Επεσήμανε ακόμη ότι «Θεωρώ πως είναι ακόμα πολύ νωρίς, για προβλέψεις. Βλέπουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της επιδημίας, παρακολουθούμε, είμαστε από κοντά και είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε αυτές τις πληροφορίες περισσότερο αναλυτικά όταν θα τις έχουμε».

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Αυστηρότερα μέτρα

Ο κ. Τσιόδρας πάντως διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ, αν υπάρξει κρούσμα σε κάποιο κατάστημα από έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Φυσικά και αυτό που ενδιαφέρει στα σούπερ μάρκετ είναι να μη δημιουργούνται ατέλειωτες ουρές και να αραιώνει, όσο το δυνατόν, η παρουσία των ανθρώπων. Να γίνεται η παρουσία των επισκεπτών στα σούπερ μάρκετ με συνθήκες μη συνωστισμού.

Ακόμη ανέφερε ότι κάποιος θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι του για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται. Αυτή τη στιγμή είναι 3 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων ή 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τη νόσο σε άλλον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα