Σεισμός στην Κρήτη: Aισθητός σε Κύπρο και Αίγυπτο – Σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος”

Σεισμός στην Κρήτη: Aισθητός σε Κύπρο και Αίγυπτο – Σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος”
cretalive.gr

Το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και 'Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών τέθηκε σε εφαρμογή για την Κρήτη, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε εφαρμογή τέθηκε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και ‘Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.  

Σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο καταγράφηκαν κατολισθήσεις και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, μηχανήματα του δήμου αυτή την ώρα απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Μετεωκρήτες, sitia on-line / Flashnews

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Κύπρου σύμφωνα με ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου. Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Αίγυπτο με πολλούς χρήστες των social media να αναφέρουν οτι τον ένιωσαν στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και το Κάιρο και την Γκίζα.

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές έγιναν πριν ακόμη και την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, που έκανε λόγο για το σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε απόσταση 314 χιλιομέτρων βόρεια των μεσογειακών ακτών της αιγυπτιακής επαρχίας Μάρσα Ματρούχ στις 11:24 π.μ.

“Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, έσπασαν γυαλικά μέσα στα σπίτια και σε όλα τα σούπερ μάρκετ έπεσαν όλα τα προϊόντα απο τα ράφια” ανέφερε στο NEWS 24/7 o πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης.

https://radiolasithi.gr/

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:24, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 8 χιλιόμετρα.

Κόσμος βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους μετά τον σεισμό που σημειώθηκε λίγες μόλις εβδομάδες από την πρόσφατη ισχυρή δόνηση που χτύπησε το Ηράκλειο.

Το ακόλουθο βίντεο είναι ενδεικτικό τόσο της έντασης, όσο και της διάρκειας που είχε η σεισμική δόνηση.

Σε πολλά σχολεία της Κρήτης δόθηκε εντολή εκκένωσης, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να βγαίνουν έντρομοι από τις αίθουσες.

Creta24.gr

“Το σημαντικό είναι οτι επειδή ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή και συνήθως αυτοί οι σεισμοί έχουν απόσβεση της ενέργειας, δεν θα δούμε τόσες πολλές ζημιές όσες είδαμε στο Αρκαλοχώρι που έγνε στη στεριά. Αυτές είναι οι διαφορές των δύο σεισμών” δήλωσε στο News24/7 o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα