Χονγκ Κονγκ - Κάρι Λαμ: "Άκουσα δυνατά και καθαρά τον λαό"

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ AP

Έπειτα από τις ηχηρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου στο Χονγκ Κονγκ, η επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, ζήτησε συγγνώμη στον λαό.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε σήμερα εκ νέου συγγνώμη λέγοντας ότι άκουσε "δυνατά και καθαρά" τον λαό έπειτα από μερικές από τις πιο βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην υπό κινεζική διακυβέρνηση πόλη-κράτος κατά ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα το οποίο η ίδια προώθησε αλλά στη συνέχεια ανέβαλε τη δεύτερη ανάγνωσή του.

Το νομοσχέδιο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα και την Κυριακή περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν παρά την αναβολή της ανάγνωσής του ζητώντας την καθολική απόσυρση του νομοσχεδίου και την παραίτηση της Λαμ.

ADVERTISING
Δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδηλώνει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ 15 Ιουνίου
Δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδηλώνει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ 15 Ιουνίου AP

Η αναδίπλωση της Λαμ, με την έγκριση των ηγετών του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν η μεγαλύτερη πολιτική οπισθοχώρηση από τότε που η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 και συνιστά μια νέα πρόκληση για τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία.

Η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο Λαμ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η οποία και δεν θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να επιλύσει τις διενέξεις.

Πολλοί κατηγορούν την Κίνα, όπου τα δικαστήρια ελέγχονται αυστηρά από το Κομμουνιστικό Κόμμα, για εκτεταμένη ανάμειξη έπειτα από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία επικαλούμενοι ως ένα ακόμη παράδειγμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Η Λαμ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τις διαδηλώσεις της Κυριακής, τις πιο ογκώδεις που σημειώνονται στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες δεκαετίες.

Το βράδυ της Κυριακής η Λαμ ζήτησε συγγώμη μέσω μια γραπτής κυβερνητικής ανακοίνωσης με πολλούς πολίτες ωστόσο να την χαρακτηρίζουν ανειλικρινή. "Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες" ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της. Η Κάρι Λαμ "ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνια και ταπεινότητα", προστίθετο στο κείμενο αυτό.

Η ανακοίνωση δεν κατάφερε να κατευνάσει πολλούς διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι δεν την εμπιστεύονται πια και αμφισβητούν την ικανότητά της να κυβερνήσει. Πολλοί από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων υποστηρίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να διαδηλώνουν στους δρόμους μέχρι η Λαμ να αποσύρει το νομοσχέδιο φοβούμενοι ότι οι αρχές πιθανόν να επιχειρήσουν να το επαναφέρουν μελλοντικά όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η Λαμ, αξιωματούχος καριέρας γνωστή ως "η μαχήτρια" για την ευθύτητά της και το στυλ της σκληρής της διακυβέρνησης, ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια υποσχόμενη να ενώσει την διχασμένη κοινωνία.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισχυρός σεισμός στην Κίνα - Τουλάχιστον 6 νεκροί και 75 τραυματίες

Στο Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν 2 εκατομμύρια και δεν άφησαν ούτε σκουπίδι

Χονγκ Κονγκ: Συγκρούσεις σε μαζική διαδήλωση κατά νομοσχεδίου

Χονγκ Κονγκ: 2 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους κατά νομοσχεδίου

Κίνα: Δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδηλώνει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ: Αναστολή νομοσχεδίου για εκδόσεις υπόπτων - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

24Media Network