ΕΕ: Σοβαρή ξηρασία σχεδόν στο ήμισυ της επικράτειας – Πώς μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή τροφίμων

ΕΕ: Σοβαρή ξηρασία σχεδόν στο ήμισυ της επικράτειας – Πώς μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή τροφίμων
Καύσωνας, ξηρασία και φωτιά στην Ισπανία 2023 Alvaro Barrientos/AP

Ηχηρή προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Ξηρασία, καθώς οι καύσωνες εντείνουν το πρόβλημα της ανομβρίας και των φωτιών και αυξάνουν τους φόβους για τις καλλιέργειες. Τι δείχνει νέα έκθεση της υπηρεσίας.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την Ευρώπη είναι τα νέα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Ξηρασία (EDO), καθώς σχεδόν το ήμισυ της επικράτειας της ΕΕ είναι αντιμέτωπο με “σοβαρή” ξηρασία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο φωτιών στο “μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου” και φόβους για την παραγωγή τροφίμων.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται ενώ η νότια Ευρώπη καλείται να αντεπεξέλθει σε συνεχόμενα κύματα καύσωνα, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να είναι “κολλημένος” εδώ και μέρες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τα τελευταία δεδομένα από το EDO δείχνουν ότι το 42% της γης στις 27 χώρες μέλη είναι σε πορτοκαλί κίνδυνο, που σημαίνει ότι το έδαφος έχει στεγνώσει από την έλλειψη βροχής.

Ένα επιπλέον 4% της γης της ΕΕ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω ξηρασίας, όπου υποφέρουν επίσης οι καλλιέργειες και τα φυτά.

EDO

 

Οι ξηρές και ζεστές συνθήκες τροφοδοτούν τον κίνδυνο φωτιών, με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ακραίο στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, η ξηρασία εκτυλίσσεται διαφορετικά στο νότιο από το βόρειο τμήμα της ηπείρου. Η νότια Ευρώπη υποφέρει από μια παρατεταμένη ξηρασία, αλλά τώρα αρχίζει να ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

EDO

 

Εξαίρεση αποτελούν οι βασικές χώρες παραγωγής τροφίμων Ισπανία και Πορτογαλία, στις οποίες οι πρόσφατες βροχές δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του προηγούμενου ξηρού καιρού και του πολυήμερου καύσωνα.

Τα τρόφιμα και οι καλλιέργειες «επηρεάστηκαν σημαντικά» ακριβώς στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου, ανέφερε η EDO.

Εν τω μεταξύ, μια νέα ξηρασία επικρατεί στα βόρεια της ηπείρου, γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, τη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία μετά από έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων.

“Αυτό προκαλεί ανησυχίες για το πώς θα αναπτυχθούν οι καλλιέργειες”, ανέφερε η EDO.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει επιπλέον χρηματοδότηση 330 εκατομμυρίων ευρώ για αγρότες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, υψηλό κόστος και προβλήματα στο εμπόριο.

Τι καιρό περιμένουμε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού

EDO

 

Οι εποχικές προβλέψεις δείχνουν ότι ένα πιο ζεστό από το μέσο όρο, καλοκαίρι είναι στο προσκήνιο για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, αφού ο κόσμος γνώρισε το πιο ζεστό του από ποτέ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023, προβλέπονται ξηρότερες από το μέσο όρο συνθήκες για τη νότια Σκανδιναβία, το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Γερμανία και τις περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας.

Ωστόσο, ο καιρός είναι πιο υγρός από το κανονικό στις περιοχές της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα