Φον Ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια της Μόσχας

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (AP PHOTO/VIRGINIA MAYO)

Μεμπτές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της, ζητά από τη Ρωσία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο".

Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τις δηλώσεις που έκαναν με τον Πρωθυπουργό της Τσεχία, Πιετρ Φιάλα.

«Αυτό είναι καλό» προσέθεσε. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη», σημείωσε και έκανε λόγο για τις προσπάθειες πολλών Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Όσον αφορά στους ισχυρισμούς από τη Ρωσία περί απόσυρσης στρατευμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο.

ADVERTISING

Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο», κατέληξε.

Άτυπη Σύνοδος των 27 αρχηγών κρατών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Θα πραγματοποιηθεί μίας ώρας άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις 1.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες να προσεγγίσουν τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις αυτές που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

«Μην επιλέξετε τον πόλεμο», ήταν η έκκληση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν προς τη Μόσχα, κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία κατά της Ουκρανίας η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ισχυρή και ενωμένη».

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι "η Ρωσία έχει να επιλέξει μεταξύ του πολέμου και των τραγικών θυσιών που τον συνοδεύουν, ή το θάρρος της πολιτικής δέσμευσης και των διπλωματικών διαπραγματεύσεων".

Χρηματοδοτική βοήθεια για την Ουκρανία

Παράλληλα, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει επιπλέον μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ έχει επισημάνει ότι η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μια διπλωματική λύση, ενώ η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Εξάλλου, η 6η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με τη συμμετοχή ηγετών των 55 μελών της Αφρικανικής Ένωσης, προκειμένου να καθορίσουν μια «νέα εταιρική σχέση». Η ασφάλεια, η υγεία και η σταθερότητα είναι οι τρεις κοινές προκλήσεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και η Αφρική για να «αλλάξουν το παιχνίδι» των σχέσεών τους. Η οικονομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μετανάστευση, η πανδημία και τα εμβόλια, η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία, Ρωσία, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network