Επίθεση Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ: “Ήταν αυτοάμυνα, δεν θέλουμε πόλεμο”

Επίθεση Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ: “Ήταν αυτοάμυνα, δεν θέλουμε πόλεμο”
Ντόναλντ Τραμπ και Αγιατολάχ Χαμενεϊ προβάλλοονται σε γιγαντο-οθόνη στο Τόκιο. AP

"Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας έναντι οποιασδήποτε επίθεσης" ανέφερε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. Προσπάθεια υποβάθμισης από τον Τραμπ, σε συναγερμό το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας».

Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Ο Ζαρίφ έκανε την τοποθέτηση αυτή σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μερικές ώρες αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια σε αντίποινα για τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ήδη τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα αντιμετώπιζε «μεγάλα αντίποινα» εάν προσπαθούσε να εκδικηθεί τον θάνατο του υποστράτηγου πλήττοντας προσωπικό, εγκαταστάσεις ή συμμάχους της χώρας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, μετά το χτύπημα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν, αναρτώντας στο Twitter ότι “όλα είναι καλά”.

Αμερικανική πηγή είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα από τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, ενά άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 “Αμερικανοί τρομοκράτες” σκοτώθηκαν και αμερικανικά ελικότπερα και στρατιωτικός εξοπλισμός υπέστησαν ζημιές.

“Είναι το πρώτο βήμα”

Την ίδια ώρα, αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Μετά τις απειλές, η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα