Ιταλία: Η Ρώμη ζητά ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ

Ιταλία: Η Ρώμη ζητά ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ
Πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας shutterstock

Η Ιταλία ζητά ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ και καλεί να οργανωθεί έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για να συζητηθεί το ζήτημα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε ξανά την Τετάρτη να προχωρήσει η ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συζήτησε το ζήτημα με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, την Ίλβα Γιούανσον, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, εξέθεσε την τρέχουσα κατάσταση στην Ιταλία και ζήτησε να οργανωθεί έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για να συζητηθεί το ζήτημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες φθάνουν στο νησάκι Λαμπεντούζα και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθημερινά. Αναχωρούν κυρίως από τα παράλια της Τυνησίας και της Λιβύης, για να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας την κεντρική Μεσόγειο. Ο συχνότερος προορισμός τους είναι η Ιταλία.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως την Τετάρτη, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας είχε καταγράψει πάνω από 30.200 αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης φέτος, έναντι περίπου 14.800 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τουλάχιστον τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει πλοία που εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.

Πάντως στο αίτημα που διατύπωσε η Ιταλία για νιοστή φορά οι εταίροι της στην ΕΕ προεξοφλείται πως θα κωφεύσουν. Εξαιτίας των θεμελιωδώς διαφορετικών απόψεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και για τον μηχανισμό ανακατανομής των ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο εδώ και μήνες.

Οι Βρυξέλλες εξάλλου επιχειρηματολογούν συχνά ότι η Γερμανία και η Γαλλία δέχονται πολύ περισσότερες αιτήσεις για την χορήγηση ασύλου από την Ιταλία σε μηνιαία βάση.

Κατά στοιχεία του ΟΗΕ, κάπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κυρίως στην κεντρική θαλάσσια οδό της, μέχρι στιγμής εντός 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα