Κορονοϊός: “Φλέγεται” η Ευρώπη – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Κορονοϊός: “Φλέγεται” η Ευρώπη – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη shutterstock

Μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για τη νέα "έκρηξη" κρουσμάτων κορονοϊού. Νέα αυστηρά μέτρα στο "τραπέζι" από τις κυβερνήσεις.

Μεγάλη ανησυχία για το τρίτο κύμα της πανδημίας επικρατεί στην Ευρώπη. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ γνωστοποίησε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του και προειδοποίησε ότι μπορεί να φτάσουμε και τις 100.000 νέα κρούσματα την ημέρα αν δεν ανακοπεί άμεσα η πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του Λοταν Βιλερ είπε: «Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι αυτό το κύμα θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερο από τα πρώτα δύο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν βαριά, ότι τα νοσοκομεία και οι κλινικές θα γεμίσουν και επίσης ότι πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν».

Το Βερολίνο εξέδωσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς για μια σειρά από χώρες, ανάμεσα στις οποίες και οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Τσεχίας. Οσοι φτάνουν στη Γερμανία από αυτές θα πρέπει να παρουσιάζουν στα σύνορα αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο οφείλει να έχει διενεργηθεί το πολύ 48 ώρες πριν. Επίσης θα μπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες ή για τις μισές, εφόσον κάνουν με δικά τους έξοδα δεύτερο τεστ πέντε μέρες μετά την είσοδό τους στη Γερμανία και αυτό βγαίνει αρνητικό.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Πολωνία. Την Παρασκευή ξεπέρασε τον αριθό των 35.000 σε ένα 24ωρο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώσει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από το Σάββατο με ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 9 Απριλίου.

Για πέμπτη φορά μέσα στη εβδομάδα σπάει το ρεκόρ ημερήσιων νεών κρουσμάτων και στην Ουγγαρία. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι θα υπάρξει χαλάρωση του lockdown μόνο όταν θα έχουν εμβολιαστεί 2,5 εκατ. κάτοικοι της χώρας.

Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ έκανε έκκληση στις πλουσιότερες χώρες να χρηματοδοτήσουν άμεσα την εξασφάλιση εμβολίων στον μηχανισμό παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19. «Ο Covax χρειάζεται άμεσα 10 εκατ. δόσεις ως ένα επείγον μέτρο για να περιοριστεί το χάσμα ώστε αυτές οι 20 χώρες που δεν έχουν ακόμα κανένα εμβόλιο να αρχίσουν να εμβολιάζουν τους εργαζομένους τους στον χώρο της υγείας και τους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. Συνεπώς σήμερα κάνουμε έκκληση στις χώρες να μας βοηθήσουν με δόσεις μπορούν ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία μονάδας παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στην Ολλανδία, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμέτωπη με προβλήματα προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο EMA αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ενέκρινε επίσης την νέα μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής του εμβολίου της Moderna σε μονάδα της Ελβετίας.

Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λέιντεν που παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε χθες η εταιρεία AstraZeneca, η οποία έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν ότι θα παραδώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το euronews, η ευρωπαία επίτροπος υγείας Στέλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΜΑ για την μονάδα Halix σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν επιπλέον ποσότητες εμβολίων στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της AstraZeneca απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες.

Αν δεν υπήρχαν οι μειωμένες παραδόσεις της AstraZeneca, το ποσοστό των εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν διπλάσιο, πρόσθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η έγκριση της λειτουργίας της μονάδας του Μάρμπουργκ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της παραγωγής και των παραδόσεων των εμβολίων που αναμένονται βάσει του συμπληρωματικού συμβολαίου με τις BioNtech/Pfizer, εξήγησε επίσης η ευρωπαία επίτροπος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα