Ουκρανία: Το υπερόπλο που στέλνουν οι ΗΠΑ και θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό του πολέμου

Ουκρανία: Το υπερόπλο που στέλνουν οι ΗΠΑ και θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό του πολέμου
Μαχητικά στην Ουκρανία AP

Η αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στις δυνάμεις της εναντίον των ρωσικών. Ωστόσο, ένα όπλο μπορεί να αλλάξει τελείως το σκηνικό του πολέμου.

Η Ουκρανία πήρε το “πράσινο φως” για την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Οι εκκλήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ικανοποιήθηκαν και ο ουκρανικός στρατός θα έχει στα χέρια του ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν σημαντικά τις ρωσικές από μεγάλες αποστάσεις.

Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν δυνητικά καταστροφικές απώλειες.

Το νέο όπλο, το Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), θα επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χτυπήσει στόχους σε διπλάσια απόσταση από την απόσταση που μπορούν να προσεγγίσουν οι πύραυλοι που εκτοξεύει τώρα από το σύστημα πυραύλων υψηλής κινητικότητας πυροβολικού που παρέχεται από τις ΗΠΑ (HIMARS).

Σύμφωνα με το Reuters, αν συμπεριληφθεί όπως αναμενόταν σε ένα επερχόμενο πακέτο όπλων, το GLSDB -μήκους 151 χιλιομέτρων- θα φέρει όλες τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας, καθώς και μέρος της ρωσικής κατεχόμενης Κριμαίας.

Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τις προμήθειες της ακόμη πιο μακριά από τις πρώτες γραμμές, καθιστώντας τους στρατιώτες της πιο ευάλωτους και περιπλέκοντας πολύ τα σχέδια για οποιαδήποτε νέα επίθεση.

«Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά [μια ρωσική επίθεση]», δήλωσε ο Άντριι Ζαγκοροντνιούκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Όπως το HIMARS επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη των γεγονότων, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να την επηρεάσουν ακόμη περισσότερο».

Τι είναι το GLSDB

Πρόκειται για μια βόμβα ολίσθησης που καθοδηγείται από GPS και μπορεί να κάνει ελιγμούς για να χτυπήσει δυσπρόσιτους στόχους, όπως κέντρα διοίκησης. Κατασκευασμένο από κοινού από την SAAB AB (SAABb.ST) και την Boeing Co (BA.N) , συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον κινητήρα πυραύλων M26, που είναι και οι δύο συνηθισμένοι στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Δεν είναι ακόμη συμβατό με το HIMARS, αλλά οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία νέους εκτοξευτές πυραύλων, ανέφεραν πηγές. Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που εξετάστηκε από το Reuters.

Οι ευάλωτες γραμμές εφοδιασμού

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν για πρώτη φορά εκτοξευτές HIMARS τον Ιούνιο, προμήθευσαν πυραύλους με βεληνεκές 77 km (48 μίλια). Αυτό ήταν μια σημαντική ώθηση για τον ουκρανικό στρατό, επιτρέποντάς του να καταστρέψει ρωσικές χωματερές πυρομαχικών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Μόλις η Ουκρανία αποκτήσει τις νέες βόμβες ολίσθησης, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα χρειαστεί να απωθήσει ακόμη πιο μακριά τις προμήθειες της.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleksandr Musiyenko. «Αν μπορέσουμε να τους φτάσουμε σχεδόν μέχρι τα ρωσικά σύνορα ή στην κατεχόμενη Κριμαία, τότε φυσικά αυτό θα μειώσει την επιθετική δυναμική των ρωσικών δυνάμεων».

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ουκρανία θα μπορεί σύντομα να φτάσει σε κάθε σημείο της κατεχόμενης χερσαίας διαδρομής προς την Κριμαία μέσω Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολης. Αυτό θα αναγκάσει τη Ρωσία να ανακατευθύνει τα φορτηγά εφοδιασμού της στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές σε επίθεση τον Οκτώβριο.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία ως μεγάλη στρατιωτική βάση από την οποία στέλνει ενισχύσεις για τα στρατεύματά της στο νότιο μέτωπο», είπε ο Μουσιγιένκο. «Αν είχαμε καλύψει μια απόσταση 150 χιλιομέτρων με πυρομαχικά, θα μπορούσαμε να το φτάσουμε και να διακόψουμε την υλικοτεχνική σύνδεση με την Κριμαία».

Πέραν του υλικοτεχνικού αντίκτυπου, η προσθήκη ενός όπλου μεγαλύτερης εμβέλειας στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει να κλονίσει τη ρωσική εμπιστοσύνη.

Ο Tom Karako, ειδικός σε όπλα και ασφάλεια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι ενώ η Ουκρανία θα επωφεληθεί από ένα όπλο μεγαλύτερης εμβέλειας, το GLSDB είναι «ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για να δώσει στους Ουκρανούς μεγαλύτερη εμβέλεια και να κρατήσει τους Ρώσους να μαντεύουν».

Οι ΗΠΑ λένε “ναι” στους πυραύλους ATACMS, αλλά “όχι ακόμα”

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η απόφαση να στείλει GLSDB στην Ουκρανία είναι ένα βήμα προς την ικανοποίηση της ζήτησης της Ουκρανίας για τον πύραυλο Στρατιωτικού Τακτικού Πυραύλου (ATACMS), τον οποίο η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει, φοβούμενη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι βόμβες ολίσθησης, αν και δεν είναι τόσο ισχυρές, είναι πολύ φθηνότερες, μικρότερες και πιο εύκολες στην ανάπτυξη από το ATACMS, καθιστώντας τις κατάλληλες για πολλά από αυτά που ελπίζει να επιτύχει η Ουκρανία: να διαταράξουν τις ρωσικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν ένα τακτικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, είπε ο Karako, είναι πιθανό οι Ουκρανοί να καταλήξουν να λάβουν ένα όπλο ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας στο μέλλον.

«Έχουμε δει επανειλημμένα τη διοίκηση να λέει ότι θα ανέβουν σε ένα ορισμένο σημείο, αλλά όχι περισσότερο», είπε. «Στη συνέχεια, καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, βρήκαν την ανάγκη να προχωρήσουν στην πραγματικότητα».

Αυτό συνέβη με το HIMARS, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, και αυτό τον μήνα, τα άρματα μάχης Abrams, όλα αρχικά εκτός ορίων για την Ουκρανία πριν καταλήξει η κυβέρνηση να εγκρίνει τις αποστολές. Αλλά προς το παρόν, θα εστιάσουν στο πόσο γρήγορα μπορούν να φτάσουν οι νέες βόμβες ολίσθησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Zagorodnyuk.

«Αν το επιταχύνουν…αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα