Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για το Τσερνόμπιλ, νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για το Τσερνόμπιλ, νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Efrem Lukatsky, File/AP Photo

Ρωσία και Ουκρανία κάθονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται. Γιατί οι Ουκρανοί εκπέμπουν SOS για το Τσερνόμπιλ.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

Η κυρία Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Η ίδια κατήγγειλε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών εμποδίζεται από το ρωσικό στρατό και ραδιενεργά σωματίδια ενδέχεται να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας τους.

Το Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας έκανε λόγο για 31 φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται το Τσερνόμπιλ.

Tην ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.

Ζελένσκι: Έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας με εγγυήσεις και δημοψήφισμα

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα.

“Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο”, σημείωσε ο Ζελένσκι.

“Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος”, δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Σε διάγγελμά του, μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο Ζελένσκι, η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας από τη Δευτέρα στην Τουρκία

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από τη Δευτέρα (28/03) στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις. Την Κυριακή (27/03), σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

Νέα συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Κυριακή (27/03) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, εν αναμονή του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα λάβει χώρα στην Τουρκία από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι η επόμενη συνάντηση των ομάδων διαπραγμάτευσης Ρωσίας και Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Ρώσο ομολόγό του την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να συμβάλλει με κάθε τρόπο σε αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα