Πτώση λίρας: Ο Ερντογάν “κινεζοποιεί” την Τουρκία με θρησκευτικά οικονομικά

Πτώση λίρας: Ο Ερντογάν “κινεζοποιεί” την Τουρκία με θρησκευτικά οικονομικά
Τεράστιες ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλαγμάτων από πανικόβλητους Τούρκους πολίτες που επιχειρούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους. AP

Ανέκαμψε η πτώση της τουρκικής λίρας μετά το ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η ανασφάλεια φαίνεται πως θα παραμένει για καιρό.

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας παρότι τα πράγματα κάπως “βελτιώθηκαν” μετά τις τελευταίες εξαγγελίες Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή το τουρκικό νόμισμα ισούται με 0,074 Ευρώ, ενώ το ιστορικό χαμηλό που έπιασε, έφτασε τη Κυριακή στο 0,053. Η ανάκαμψη ήρθε μετά τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν πως θα εγγυηθεί τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων της αγοράς.

Αναλυτικότερα, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα δώσει εγγυήσεις ώστε οι Τούρκοι να κρατήσουν αποταμιεύσεις σε λίρες αντί για δολάρια. Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν οι μειώσεις της έναντι των “σκληρών” νομισμάτων υπερβούν τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, είπε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση την δυνητικά ακριβή και πληθωριστική πρωτοβουλία, δημιουργεί στην αγορά πρόσθετη ανασφάλεια. Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος καλούσε την κεντρική τράπεζα της χώρας να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, παρά την υποτίμηση και τον πληθωρισμό. Το βράδυ της Κυριακής συγκεκριμένα, τόνιζε σε τηλεοπτική ομιλία του ότι θα κάνει ό,τι υπαγορεύει η θρησκεία, δηλαδή θα εξακολουθήσει να απαιτεί από την κεντρική τράπεζα νέες μειώσεις επιτοκίων, παρά την πτώση του νομίσματος, την εκτόξευση του πληθωρισμού και τη συνεπακόλουθη εξαθλίωση.

Τα νέα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης αποσκοπούν στον μετριασμό της ζήτησης των επενδυτών για δολάρια, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εμπιστοσύνη που θα του δείξουν οι αγορές.

Η λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά κατά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε με την ιστοτιμία να διαμορφώνεται στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν στις 13,4 ανά δολάριο.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της από τον Σεπτέμβριο, με την πτώση να ενισχύεται αφότου ο Ερντογάν παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και φθηνότερο νόμισμα.

Η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης διεκόπη και πάλι χθες, δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς ο γενικός δείκτης των μετοχών υποχωρούσε κατά 5%.

Φταίνε όλοι εκτός από τον Ερντογάν

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν, “μάζεψε” τους οικονομικούς θρησκευτικούς του όρους, αναγνωρίζοντας πως “οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και είμαστε ενήμεροι για την αστάθεια και την αβεβαιότητα που δημιουργούν”.Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία της μείωσης των επιτοκίων αλλά “ως Μουσουλμάνος θα συνεχίσει να κάνει αυτά που ορίζει η θρησκεία”.

Ακόμη, πρόσθεσε πως η χώρα θα αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις “όπως αντιστάθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στους πραξικοπηματίες και τους διεθνείς βαρώνους”. Επίσης επιτέθηκε και στην Ένωση των Τούρκων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, λέγοντας ότι “θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση”, αλλά εκείνος δεν θα το επιτρέψει.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP / @Francisco Seco
 

“Εσείς και τώρα κάνετε λογαριασμούς για το πως θα ανατρέψετε αυτή την κυβέρνηση. Και δεν ντρέπεστε και συναντιέστε με τον κ. Κεμάλ (Κιλιτσντάργολου) και μιλάτε για πρόωρες εκλογές. Μην έχετε ελπίδες όλα αυτά είναι όνειρα, όνειρα. Θα περιμένετε τον Ιούνιο του 2023” είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας ωστόσο πως πράγματι βρίσκεται πολιτικά σε μια πολύ δύσκολη θέση. Μια δύσκολη θέση που είναι πολύ πιθανό να συνοδευθεί από νέες προκλήσεις προς το εξωτερικό, με πίεση προς Αιγαίο και Κύπρο.

Από τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα άρχισε νέο γύρο μειώσεων των επιτοκίων, ενώ οι τιμές καταναλωτή βρίσκονταν στα ύψη, βάζοντας σε εφαρμογή το μοντέλο Ερντογάν για χαμηλούς μισθούς και φθηνό νόμισμα, παρά τις αντιδράσεις της εγχώριας αγοράς και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων.

“Η σημερινή κίνηση βασίζεται αποκλειστικά στην ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα προστατεύσει (τους πολίτες) απέναντι στις διακυμάνσεις” της ισοτιμίας, σχολίασε ο Τζον Ντόιλ, ο αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών και επενδύσεων στην εταιρεία Tempus Inc, όπως μεταδίδει το Reuters. “Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα αποζημιώσει για τις απώλειες στις καταθέσεις σε λίρες εάν η πτώση της λίρας ξεπεράσει τα τραπεζικά επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν μας είπε πώς ακριβώς θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version