Ρωσία: Ο Πούτιν απομάκρυνε σύμβουλό του “λόγω Ουκρανίας”

Ρωσία: Ο Πούτιν απομάκρυνε σύμβουλό του “λόγω Ουκρανίας”
Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Μετά την απομάκρυνσή του, ο Σουρκόφ ανακοίνωσε πως θα μιλήσει για τους λόγους της αποχώρησής του και για τα μελλοντικά του σχέδια κατά τον επόμενο μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απήλλαξε σήμερα με διάταγμα του των καθηκόντων του τον Βλαντισλάβ Σουρκόφ, που υπήρξε ένας εκ των πλέον στενών του συμβούλων, τα τελευταία επτά χρόνια.

Την απαλλαγή του ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Σουρκόφ ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Ρώσου προέδρου τον Σεπτέμβριο του 2013, ως ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της προεδρίας για θέματα κοινωνικό-οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) την Δημοκρατία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το 2014 απόκτησε αρμοδιότητες που είχαν σχέση με την Ουκρανία και την διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Συμμετείχε στην προετοιμασία των συναντήσεων στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας» και εκπροσωπούσε την ρωσική πλευρά στις επαφές με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ και του Κούρτ Βόλκερ, σε ζητήματα που αφορούσαν την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ είχε καθιερωθεί ως «ο ιδεολόγος του πουτινισμού», αφού υπήρξε ο άνθρωπος που εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο του ρώσου πρόεδρου τον όρο της «διευθυνόμενης δημοκρατίας» και της «καθετοποίησης της εξουσίας».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει ότι από εδώ και στο εξής αρμόδιος για ζητήματα που έχουν σχέση με την Ουκρανία θα είναι ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ.

Ο Ρώσος πολιτειολόγος Αλεξέι Τσεσνακόφ και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Συγκυρίας, είχε δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου στις 25 Ιανουαρίου, στο πρακτορείο Interfax, ότι ο Σουρκόφ αποχώρησε από την κρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Τσεσνακόφ, ο Σουρκόφ έλαβε την απόφαση αυτή «σε σχέση με την αλλαγή πολιτικής έναντι της Ουκρανίας».

Ο ίδιος ο Σουρκόφ όπως μετέδωσε τότε το ρωσικό πρακτορείο Interfax θα μιλήσει για τους λόγους της αποχώρησης του και τα μελλοντικά του σχέδια μετά από ένα μήνα.

«Στη διάρκεια του επόμενου μήνα ο ίδιος θα ασχοληθεί με τον διαλογισμό» είχε δηλώσει ο Τσεσνακόφ στο κανάλι που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ηχώ της Μόσχας» Αλεξέι Μπενεντίκτοφ είχε δηλώσει τότε ότι τον τομέα της ουκρανικής πολιτικής στην ρωσική προεδρία θα αναλάβει ο Ντμίτρι Κόζακ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα