Συρία: Τέλος στα “στρατοδικεία εκστρατείας” όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο

Συρία: Τέλος στα “στρατοδικεία εκστρατείας” όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο
Μπασάρ αλ Άσαντ SANA/AP IMAGES

Με διάταγμα του προέδρου της Συρίας, καταργείται ο νόμος του 1968 με τον οποίο ιδρύθηκαν τα "στρατοδικεία εκστρατείας", τα οποία καταγγέλλονταν για τις αυθαίρετες διαδικασίες τους. Τι ακριβώς ήταν.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε την Κυριακή (03/09) ότι καταργούνται, με άμεση ισχύ, τα «στρατοδικεία εκστρατείας», στα οποία χιλιάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Με διάταγμα του Άσαντ καταργείται ο νόμος του 1968 με τον οποίο ιδρύθηκαν αυτά τα δικαστήρια, ανακοίνωσε η προεδρία. «Όλες οι υποθέσεις που είχαν αναλάβει αυτά τα «στρατοδικεία εκστρατείας» θα παραπεμφούν (…) στην τακτική στρατιωτική δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό έχει άμεση εφαρμογή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2017, οι κανονισμοί και οι διαδικασίες που ακολουθούσαν αυτά τα δικαστήρια ήταν «τόσο συνοπτικοί και αυθαίρετοι που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν πραγματική δικαστική διαδικασία». Κάποιες φορές οι κατηγορούμενοι εμφανίζονταν ενώπιον των δικαστηρίων αυτών μόνο για μερικά λεπτά.

Ο Σύρος δικηγόρος Γκαζουάν Κρονφόλ είπε στο Γαλλικό Πρατορείο ότι μετά τις ταραχές της δεκαετίας του 1980 οι αρμοδιότητες των «στρατοδικείων εκστρατείας» επεκτάθηκαν και στους πολίτες. Αυτά τα δικαστήρια δεν υποχρεούνταν να τηρούν τις τακτικές διαδικασίες, οι δικηγόροι «δεν έπαιζαν κανέναν ρόλο» και οι ποινές που επέβαλαν ήταν τελεσίδικες, δηλαδή μη εφέσιμες. «Τα χρόνια της επανάστασης και του πολέμου, πολλοί κρατούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν μόλις επικυρώθηκε η ποινή τους» πρόσθεσε.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το 2011, με την καταστολή, αρχικά, των ειρηνικών διαδηλώσεων από το καθεστώς της Δαμασκού.

«Χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να εκτελέστηκαν με βάση τις αποφάσεις αυτών των δικαστηρίων», είπε ο Κρονφόλ.

Ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση αυτή αναμενόταν εδώ και καιρό αλλά «θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με περίσκεψη (…) ιδίως επειδή το καθεστώς δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι τα δικαστήρια αυτά καταπατούσαν τα δικαιώματα των κρατουμένων».

Ο Ντιαμπ Σερίγια, της Ένωσης Κρατουμένων και Αγνοουμένων της Φυλακής Σεντνάγια, είπε ότι «εάν οι κρατούμενοι παραπεμφθούν σε τακτικά στρατοδικεία» αντί για τα «στρατοδικεία εκστρατείας», «τουλάχιστον θα έχουν δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο». Εξέφρασε την ελπίδα τα αρχεία αυτών των δικαστηρίων να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε οι οικογένειες να μάθουν «την τύχη των δικών τους ανθρώπων που αγνοούνται εδώ και χρόνια».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα