Η χώρα που απαγόρευσε τη λέξη “κορονοϊός”

Η χώρα που απαγόρευσε τη λέξη “κορονοϊός”
Μια κόρη μετανάστριας στο Νέο Δελχί της Ινδίας AP

Το Τουρκμενιστάν δεν έχει καταγράψει ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού, όμως αν χρησιμοποιησείς τη λέξη "κορονοϊός" υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συλληφθείς.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος και κυβερνά τη χώρα από το 2006, αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση της λέξης “κορονοϊός“, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) .

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύεται να κάνουν αναφορές στην νέα ασθένεια, ενώ διέταξε να αφαιρεθεί η λέξη ακόμα και από ενημερωτικά φυλλάδια υγιεινής που διανέμονταν σε νοσοκομεία, σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Η ριζοσπαστική κίνηση για την καταστολή όλων των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία δεν έμεινε στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με απεσταλμένους δημοσιογράφους στο Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν ανθρώπους που φορούν προστατευτικές μάσκες ή συζητούν δημόσια για την πανδημία.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την κίνηση “Η άρνηση της πληροφόρησης όχι μόνο θέτει τους πολίτες του Τουρκμενιστάν σε περισσότερο κίνδυνο, αλλά ενισχύει και τον αυταρχισμό του προέδρου Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, αναγκάζοντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά στις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το NPR, η γειτονική χώρα του Τουρκμενιστάν, το Ιράν, είναι μια από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού. Ενώ αντίστοιχα κι άλλες γειτονικές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας το Τουρκμενιστάν έχει την τελευταία θέση. Πρόκειται για ένα κράτος, στο οποίο η έκφραση ιδεών μπορεί να οδηγήσει σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τον Cooley, διευθυντή του Ινστιτούτου Harriman, του Πανεπιστημίου της Columbia, η απαγόρευση του όρου “κορονοϊός” μπορεί να φαίνεται παράδοξη και “τραβηγμένη”, όμως σε μια χώρα που το κράτος ελέγχει όλα τα ΜΜΕ, μια τέτοια απόφαση δεν προκαλεί έκπληξη στους κατοίκους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα