Έκτακτα μέτρα, μόνο για τους πληττόμενους το 2021 – Ποιοι μένουν απέξω

Έκτακτα μέτρα, μόνο για τους πληττόμενους το 2021 – Ποιοι μένουν απέξω
Κόσμος με μάσκες AP

Ένα πακέτο εκτάκτων μέτρων ύψους 6,8 δισ. που αφορά μόνο όσους έχουν πληγεί λίγο ή πολύ από την πανδημία του κορονοϊού ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ.

Η αναστολή της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματίες και τους αγρότες εξαιρεί περίπου 3,2 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Από αυτούς τα 2,6 εκατομμύρια είναι οι συνταξιούχοι, κάποιοι από τους οποίους θα περιμένουν τα αναδρομικά από τις συντάξεις τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο.

Εξαιρούνται επίσης και τα εισοδήματα περίπου 800.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Οι μη μισθωτοί θα έχουν την ελάφρυνση για τα εισοδήματα του 2020, ώστε να έχουν το οικονομικό όφελος στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τους το επόμενο καλοκαίρι. Παρότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι δέσμευσή του η κατάργηση της εισφοράς για όλους, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αν το μέτρο έχει περιθώριο να εφαρμοστεί και το 2022.

Το ίδιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, η οποία περιορίζεται επίσης στον ιδιωτικό τομέα. Αν και το μέτρο έχει ως στόχο την διατήρηση – αν όχι την αύξηση- των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, κανείς δεν ξέρει πώς θα επιδράσει σε μια αγορά που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Επίσης, αν το μέτρο ανασταλεί στις αρχές του 2022, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κύμα απολύσεων.

Αβέβαιο και το 2022

Η εφαρμογή και των δύο μέτρων δεν βασίζεται στο ότι υπάρχει σήμερα ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν, αλλά ότι έχουμε το περιθώριο να κάνουμε περισσότερες δαπάνες (μέσω δανεισμού χωρίς να ελεγχόμαστε ως χώρα για την αύξηση των ελλειμμάτων και χρέους). Σε ό,τι αφορά την συνέχιση υλοποίησης των δύο μέτρων και τα επόμενα χρόνια υπάρχει αισιοδοξία, αν και όλα βασίζονται σε ένα υποθετικό σενάριο.

Το σενάριο αυτό θέλει με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ (οι οποίες αλλάζουν σχεδόν κάθε μήνα), η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας στα επίπεδα του 2020 δεν θα έρθει πριν το τέλος τους 2022. Συνεπώς, μέχρι τότε υπάρχει η υπόθεση ότι αν η δημοσιονομική χαλάρωση διατηρηθεί και το 2022 και ανάλογα με την ανάκαμψη που θα έχει η οικονομία τον επόμενο χρόνο και τα δύο μέτρα μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν και για το 2022.

Στην ίδια λογική η έκτακτη επέκταση για άλλους έξι μήνες έως και τον Απρίλιο του 2021 του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και μεταφορές είναι ένα σχετικά ανέξοδο μέτρο το οποίο βρίσκεται μακριά από τις προσδοκίες των επαγγελματιών του χώρου που θέλουν «οριζόντιο» συντελεστή σε τουρισμό και εστίαση στο 6%. Επίσης, λαμβάνεται και αυτό στο τέλος τη τουριστικής περιόδου και είναι άγνωστο αν θα επαναληφθεί και το 2021.

Επίσης μπορεί να έχει ξεχαστεί, αλλά το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προέβλεπε και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος την δεύτερη μείωση του συντελεστή εταιρικών κερδών από το 24% στο 20%, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αλλά και την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο βασικό από το 24% στο 22% και στο μειωμένο από 13% στο 11% οι οποίοι παραμένουν στις ελληνικές καλένδες.

Αναστολή πλειστηριασμών με αντιπαροχή

Το μέτρο της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι και το τέλος του 2020 για την πρώτη κατοικία οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών είναι στην ουσία των αποτέλεσμα του προγράμματος γέφυρα το οποίο «βαφτίστηκε» ως παροχή.

Στην πράξη τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με κόκκινο ή πράσινο στεγαστικό δάνειο μπορούν με μια αίτηση να μπουν στο πρόγραμμα γέφυρα που ξεκίνησε από Ιούλιο και λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μέσα από το πρόγραμμα οι δόσεις δανείων επιδοτούνται για 9 μήνες ακόμη και αν το δάνειο έχει καταγγελθεί. Με δεδομένη και την κάθετη πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων λόγω κορονοϊού οι εμπορικές τράπεζες είχαν την επιλογή είτε να προχωρήσουν στο πλειστηριασμό χάνοντας χρήματα ή να δεχθούν ένα δανειολήπτη μέσω του προγράμματος γέφυρα και να «πρασινίσουν» ένα δάνειο έστω και για εννέα μήνες. Εκ των υστέρων ότι τάχθηκαν με την δεύτερη επιλογή δίνοντας άλλη μια παροχή στο πακέτο της ΔΕΘ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα