Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεσή του – “Φρένο” στη ζήτηση, ποια η τιμή

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεσή του – “Φρένο” στη ζήτηση, ποια η τιμή
Πετρέλαιο θέρμανσης ΙΝΤΙΜΕ

"Σωσίβιο" για να μην πετάξει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,40 έριξαν τα πρώην ΕΛΠΕ νυν HELLENiQ ENERGY που παρείχαν στο "παρά πέντε" έκπτωση της τάξης των 6 λεπτών.

Σε χαμηλή πτήση αναμένεται να κινηθεί η ζήτηση κατά την εκκίνηση διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να κλείνει τελικά σε επίπεδα κάτω του 1,40 ευρώ. “Σωσίβιο” βέβαια, για να μην πετάξει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,40, έριξαν τα πρώην ΕΛΠΕ νυν HELLENiQ EΕNERGY που παρείχαν στο “παρά πέντε” έκπτωση της τάξης των 6 λεπτών (7,5 με το ΦΠΑ) . Έτσι οδήγησαν την τιμή στο 1,37 -1,38 ευρώ μιας και αρχικά η εκτίμηση ήταν για τιμές στο 1,44-46 ευρώ.

Βέβαια το εύρος που εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής όπου τα μεταφορικά είναι πιο υψηλά. Και πάντα βέβαια είναι κομβικό και η ποσότητα αγοράς για την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Παρά όμως την κίνηση των πρώην ΕΛΠΕ η ζήτηση ένεκα της συγκυρίας, όπως εκτιμάται από τις εταιρείες εμπορίας ότι θα κινηθεί χαμηλά. Άλλωστε ο καλός καιρός, η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και το “ασανσέρ” τιμών αποτρέπει από το φουλάρισμα των δεξαμενών.

Προαναγγελία

Πάντως η κίνηση των ΕΛΠΕ ήλθε σε μια στιγμή που οι τιμές ήταν ψηλά “αγγίζοντας” το κλείσιμο της περσινής σεζόν, που ήταν στα 1.60 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στήριξη με κάθε μέσο της κοινωνίας, αλλά μακριά από λογικές υποχρεωτικότητας είχε αναγγείλει ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων που πλέον μετονομάστηκε σε HELLENiQ ENERGY. Κι αυτό στο φόντο της πρότασης της Κομισιόν για φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των εταιριών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων.

Συγκεκριμένα μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ομίλου ο κ. Σιάμισιης τάχθηκε κατά των προτάσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι ο Όμιλος ούτως ή άλλως θα προχωρήσει σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης επιστρέφοντας ένα μέρος των κερδών σε όσους έχουν ανάγκη.

“Το μυστικό είναι να είναι ισορροπημένα όλα. Ένα μέρος των αυξημένων κερδών που προέρχονται από την Ελλάδα, μπορεί να πάει πίσω και θα πάει πίσω στην κοινωνία . Θα το κάνουμε αναμένοντας την ΕΕ” τόνισε ο επικεφαλής της Η.Ε. ασκώντας έντονη κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν.

Εν αναμονή της πλατφόρμας

Στο μεταξύ, διπλάσια επιδότηση μέσα από το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν όσοι δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης. Αναμένεται, δε, τις επόμενες ώρες, να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ( που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του). Ακολούθως θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση. Η, δε, πίστωση των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου. Κάτι που βέβαια απαιτείρ ρευστότητα από τα νοικοκυριά.

Αυξημένα κονδύλια

Με βάση, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ανέλθει σε 1,3 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι και οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένα ποσά ενίσχυσης καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Παραδείγματα

‘Ετσι για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι ενώ για νέο δικαιούχο το αυξάνεται στα 422 ευρώ.

Θεσσαλονίκη

Ένας εργένης τη Θεσσαλονίκη, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ ενώ για νέο δικαιούχο το ποσό αυξάνεται στα 696 ευρώ.

Για μια οικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα προβλέπεται φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Εάν το νοικοκυριό φέτος γυρίσει π.χ στο πετρέλαιο από τη χρήση ρεύματος το ποσό αυξάνεται στα 1.156 ευρώ.

Ανάλογα για νοικοκυριό στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι και για νέους δικαιούχους φθάνει στα 1.058 ευρώ.

Η επιδότηση στην πηγή

Παράλληλα το επιτυχημένο μοντέλο, όπως αναφέρει η αγορά, με την επιδότηση του ντίζελ κίνησης στην “πηγή” με 25 λεπτά εκτιμάται ότι θα στήσει έστω και μειώμενο λόγω της συγκυρίας, ανάχωμα στην ακρίβεια του πετρελαίου θέρμανσης.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ/ λίτρο και η «αυλαία» έπεσε τον Απρίλιο τιμή 1,60 ευρώ/λίτρο.

Επίσης σημειώνεται ότι προβλέπεται και ο διπλασιασμός του επιδόματος για όσους επανέλθουν στο πετρέλαιο.

Τα καύσιμα

Σε τροχιά ανόδου πάντως κινούνται οι τιμές των καυσίμων. Σε ευθεία προβολή με την τάση των τελευταίων ημερών διεθνώς, όπου το Brent βρίσκεται στα 94 δολάρια περίπου, την ανηφόρα τραβούν οι τιμές στην αντλία.

Στην Αττική, ήδη πολλά πλέον πρατήρια η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από αυτή της βενζίνης ενώ βέβαια και σε πολλά σημεία οι τιμές και των δυο υπερβαίνουν τα 2 ευρώ και πάλι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα