Το αδιανόητο μιας “ειδησούλας”

Το αδιανόητο μιας “ειδησούλας”
Eurokinissi

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για μία είδηση που φωτίζει το γιατί καθυστερούν οι συντάξεις, είδηση απίστευτη κι όμως τραγικά αληθινή.

Καημένη ειδησούλα, ποιός να κατέβει στο δρόμο μόλις σε διαβάσει και να τα κάνει λίμπα; Ποιός να πει ντροπή, να γίνει έξαλλος, να βρίσει τα πολιτικά εικονίσματα, να στήσει οδοφράγματα, να οργώσει το Σύνταγμα και να στήσει εκεί, καταμεσής της πόλης, ένα μπούνκερ απ΄όπου θα εκτοξεύει πύρινες λέξεις κι αναθέματα;

Κανένας!

Ποιός να δώσει σημασία σε σένα; Και γιατί; Μα το αδιανόητο που κουβαλάς μέσα σου αφορά κάτι ακαμάτηδες που περιμένουν χρόνια τη σύνταξή τους κι όχι τα σπουδαία πρόσωπα και πράγματα των ημερών.

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες κι έχουν φτύσει αίμα τη ζωή τους; Ε, και; Αστους εκεί να περιμένουν και κανείς να μην τους λέει γιατί αργεί η σύνταξη, και το μόνο που φτάνει στ΄αυτιά τους να είναι οι καυγάδες των ενόχων που κυβέρνησαν τη χώρα και επιρρίπτει ο ένας στον άλλον την ευθύνη για το έγκλημα.

Κατάλαβέ το, καημενούλα μου. Είσαι χαμένη από χέρι. Στα ράδια και στις οθόνες, οι τσιφλικάδες της ενημέρωσης και οι τιμαριούχοι της ευαισθησίας ασχολούνται με τα μεγάλα, όχι με σένα.

Τι να καταφέρεις εσύ, ποιό ενδιαφέρον να κινήσεις και ποιά οργή να προκαλέσεις; Πώς να συγκριθείς τέλος πάντων με τη σύγκρουση ΜητσοτάκηΤσίπρα στη Βουλή, με τον καυγά Καιρίδη-Τζανακόπουλου στην τιβί και μ΄όλα αυτά τα καθημερινά, τα μείζονα, από τα οποία κρέμεται η τύχη της πατρίδος;

Τι φιλοδοξείς, δηλαδή; Να σε διαβάσουν οι φταίχτες που έχουν χιλιάδες απόμαχους «στο περίμενε» και να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη για την ανικανότητα και την αδιαφορία τους;

Ανοηταίνεις, αγαπητή μου. Εκεί θα μένεις, στο περιθώριο. Οπως έμεινες τόσες δεκαετίες, πεταμένη σαν σκουπίδι στον αυλόγυρο υπουργών, γραμματέων, φαρισαίων, αρίστων συντηρητικών με υψωμένο φρύδι και μπαρουτοκαπνισμένων προοδευτικών που δεν ασχολούνται “με την διαχείριση”.

Γιατί η διαχείριση είναι ίδιον συστημικών -το καταλαβαίνεις; Οι ριζοσπάστες δεν είναι μοχλοί του συστήματος. Σκιτσάρουν παραδείσους, παίζουν στα δάχτυλα τους θεωρητικούς και προστατεύουν την ιδεολογία τους μη τυχόν και γλιστρήσει στους διαδρόμους της διαχείρισης και του καπιταλισμού.

Δεν το καταλαβαίνεις αυτό το τελευταίο; Κακό του κεφαλιού σου. Όμως σε θυμάμαι να πανηγυρίζεις και να λές επιτέλους, τότε που οι συστημικοί έταζαν “εκσυγχρονισμό” και “επανίδρυση του κράτους” και τελικά έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Ετσι σε βρήκαν-σκονισμένη, άπορη, ζητιάνα και μαγκούφισσα- έτσι σε άφησαν. Ετσι και χειρότερα. Αλλά μήπως το ίδιο δεν έκαναν και οι επόμενοι, οι βάρδοι των Μνημονίων ,μετά τον Σημίτη και τον Καραμανλή;

Τώρα βγήκε ο υπουργός, ο Χατζηδάκης, και σ΄εβγαλε στη φόρα που λέγανε στο χωριό μου. Μίλησε σα να ήρθε προχθές από τα νησιά Γκαλαμπάγκος και δεν ήξερε τι συμβαίνει με τις συντάξεις και τον ΕΦΚΑ.

Λές και δεν συμμετείχε σε κυβερνήσεις που έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Λές και δεν έφτασε αισίως να κυβερνά σχεδόν δυό χρόνια τώρα το ίδιο κόμμα, με υπεύθυνο για τις συντάξεις εκείνον τον υπουργό αρμοδιότητος Γιώργου Αυτιά, που τα ΄ριχνε τα βάρη στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση, μέχρι που τον πήρε και τον σήκωσε ο βοριάς και του ξήλωσε τα γαλόνια.

Ηρθε, όμως, η ώρα ειδησούλα μου, να σε παραδώσω γυμνή σε κοινή θέα. Να σε διαβάζει ο κόσμος και να μην πιστεύει στα μάτια του. Να σε ξαναδιαβάζει και να ανεβάζει στροφές η οργή του. Να δεί τι λές και να ανατριχιάσει, μαθαίνοντας ότι:

Στον ΕΦΚΑ υπάρχουν υπάλληλοι που δεν έχουν κομπιούτερ και μέιλ! Και γι αυτό…αλληλογραφούν υπηρεσιακά για την διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Σταματώ εδώ τον δικό μου εξάψαλμο. Και απλώς ,προς επίρρωσιν, παραθέτω την ωμή αλήθεια που σε επιβεβαιώνει. Ιδού η αδιάψευστη αλήθεια, όπως την φανέρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ:

“Οι σημερινές 155.000 εκκρεμείς αιτήσεις στις κύριες συντάξεις που έχουμε στον e-ΕΦΚΑ, δεν είναι “δημιούργημα” του ασφαλιστικού μας συστήματος και των εργαζομένων του, αλλά το αποτέλεσμα της αποτυχίας των προαναφερόμενων κυβερνήσεων, ιδίως αυτών που κυβέρνησαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου και συσσωρεύτηκε αυτός ο αριθμός των εκκρεμοτήτων, ιδίως δε μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ.

Κι αν φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, αυτό οφείλεται στην τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών μας και στην πλήρη εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δομών και των μέσων που διαθέτουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας”.

Κι αν σου ζητήσει κανείς τον λόγο, καλή μου, και σε πει υπερβολική, πες του να ξαναδιαβάσει την ανακοίνωση των συνδικαλιστών.

Κυρίως εκεί που μιλάει για την υποστελέχωση και για την “πλήρη εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δομών και των μέσων που διαθέτουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας”.

Ε, αν βρεθεί και κάνας εξυπνάκιας κι αρχίσει τις μπαρούφες, τις σοφιστείες, τις θεωρητικές πομφόλυγες και τα “ξέρετε εμείς, όμως οι άλλοι”, στειλ΄τον στο διάολο και αποτραβήξου στη μελαγχολική γωνιά σου.

Α! Παραλίγο να το ξεχάσω. Δεν αποκλείεται να βγεί εκείνος ο ολίγιστος πρώην πρωθυπουργός του «εκσυγχρονισμού» και να διεκτραγωδήσει την κατάσταση, κάνοντας προτάσεις για τον…εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Το ίδιο δεν έκανε προσφάτως με άρθρο του (στην “Καθημερινή”), προτείνοντας μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης; Μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε στα χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα