Τράπεζες: Σύννεφα στον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη

Τράπεζες: Σύννεφα στον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη
Κόσμος έξω από τράπεζα sooc

Εμπόδια στην επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα βάζουν η έκρηξη του πληθωρισμού και το Ουκρανικό. Ανησυχία στις τράπεζες. Κρίσιμο το επόμενο 3μήνο. Ανοίγουν τον Μάρτιο τα χαρτιά τους οι τραπεζίτες.

Αυξημένη ανησυχία και προβληματισμό πυροδοτούν τα τελευταία 24ώρα στις διοικήσεις των ελληνικών συστιμικών τραπεζών η άνοδος του πληθωρισμού, που συμπίπτει με το τέλος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε συνδυασμό με την ένταση στις σχέσεις ΡωσίαςΟυκρανίας.

Η έναρξη της νέας χρονιάς βρήκε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα, έχοντας α) αφήσει πίσω το «βουνό» των κόκκινων δανείων που δημιούργησε η πολυετής κρίση, β) διαχειριστεί με σχετική ασφάλεια τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η πανδημία και γ) θέσει φιλόδοξους στόχος για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα αύξαναν τα έσοδα και θα ενίσχυαν την κερδοφορία.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωναν καθημερινά οι εκθέσεις και οι εκτιμήσεις όλων των μεγάλων ξένων οίκων και επενδυτικών τραπεζών οι οποίοι αναγνώριζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά από πολλά χρόνια, μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κόκκινων δανείων (2% – 3%) και ανοίγει ουσιαστικά την συζήτηση για διανομή μερίσματος.

Τα πρώτα σύννεφα

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία και το πιστωτικό σύστημα με έμπειρους τραπεζίτες να επισημαίνουν στο news247.gr ότι «το πλοίο της ελληνικής οικονομίας έχει ξαφνικά μπροστά του δύο σκοπέλους. Έναν την άνοδο άνοδος του πληθωρισμού, που συμπίπτει με το τέλος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και έναν την ενίσχυση της ανασφάλειας που προκαλεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας». Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ειδικά το γεωπολιτικό αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την οικονομία γενικότερα, τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ 25ετίας εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων τόσο στα καύσιμα όσο και σε αρκετά τρόφιμα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 6,2%. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ήταν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν τον Φεβρουάριο του 1997 όταν είχε βρεθεί στο 6,6%. Ως βασικότερη αιτία για την άνοδο του πληθωρισμού εκτιμάται ότι είναι οι κατακόρυφες αυξήσεις στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο +155%, το ηλεκτρικό ρεύμα στο +57%, το πετρέλαιο θέρμανσης στο +36% και τα καύσιμα στο +22%.

Κρίσιμο το επόμενο 3μηνο

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το επόμενο 3μηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς τα νοικοκυριά – στο σύνολό τους και όχι μόνο τα ευάλωτα – ήδη επιβαρύνονται σημαντικά από την ακρίβεια γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το πιστωτικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον της οικονομίας είναι στραμμένο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ειδικότερα τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου.

Όπλο στα χέρια των ελληνικών τραπεζών την δεδομένη – δύσκολη – χρονική στιγμή είναι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί, σε σχέση με το παρελθόν, στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Και αυτό αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των διεθνώς οίκων που αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο σε ότι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Fitch αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικές προοπτικές, ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερές προοπτικές.

Οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών θα «ανοίξουν τα χαρτιά τους» και θα ανακοινώσουν τις εκτιμήσεις τους για το κατά πόσο θα επηρεάσει τα σχέδια τους για επιστροφή στην κανονικότητα η έκρηξη του πληθωρισμού και το Ουκρανικό μέσα στον Μάρτιο κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021. Την αρχή θα κάνει η Eurobank στις 10 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν Αlpha Bank στις 14 Μαρτίου και η Τράπεζα Πειραιώς στις 15 του ίδιου μήνα ενώ η Εθνική δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ημερομηνία. Τα σημαντικά ερωτήματα των αναλυτών και των επενδυτών που θα ζητήσουν απαντήσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο την κερδοφορία, τη μείωση του κόστους και την πιστωτική επέκταση με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει κομβικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα