Φίλης: Βάζουμε τέλος στη σιωπηρή ανοχή

ΑΘΗΝΑ-ΜΑΡΟΥΣΙ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΑΘΗΝΑ-ΜΑΡΟΥΣΙ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Με νομοθετική ρύθμιση για τα παράτυπα πτυχία στο δημόσιο απαντά το υπ. Παιδείας

Την πλήρη συμμόρφωση όσων δημοσίων υπαλλήλων κατέχουν παράτυπα πτυχία βάζει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα παράτυπα πτυχία Ιδιωτικών ΤΕΕ της περιόδου 2004-2008 χορηγήθηκαν από σχολές οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. “Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη  των υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015 και το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που  είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές” σημειώνει το υπ. Παιδείας και αποσαφηνίζει: “Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής. Αντίθετα, οι υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007”. Πλέον και αφού ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της  ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τροποποιείται η σχετικά παράγραφος  έτσι ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Απομένει λοιπόν, η κατάθεση προς ψήφιση της νέας διάταξης, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί  ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), ενώ θα εκδώσει υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007.

Οι αντιδράσεις

Αρκετές, ωστόσο, αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η είδηση για τα πλαστά πτυχία. Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τη νομιμότητα, σημειώνοντας ότι «όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο», ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πιστοποιεί το τρίπτυχο αναξιοκρατία, διαφθορά, αδιαφάνεια».

Από την πλευρά  του το ΠΟΤΑΜΙ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να ενημερωθούν για τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους και να διευκρινιστεί εάν η κυβέρνηση προτίθεται να «επιλύσει» το θέμα με τη διαδικασία των εξετάσεων.

SHARE: