Φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός και ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 2'
Φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός και ακροδεξιά

Πώς στέκεται η ακροδεξιά απέναντι στα έμφυλα ζητήματα; – Μια συζήτηση με την Έλενα Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη στην Οργάνωση Orlando LGBT+.

Συζητάμε με την Έλενα Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγο και επιστημονική υπεύθυνη στην Οργάνωση Orlando LGBT+.

Πώς στέκεται η ακροδεξιά απέναντι στα έμφυλα ζητήματα;

Πώς η αναπαραγωγή του έθνους γίνεται όπλο για να αμφισβητηθούν θεμελιώδη δικαιώματα;

Πώς εργαλειοποιούνται η υπογονιμότητα και το δημογραφικό για να τεθεί το ζήτημα της άμβλωσης;

Πώς εκδοχές της ελληνικής AltRight οργανώνουν δράσεις και καμπάνιες για τα «δικαιώματα του αγέννητου παιδιού» και μιλάνε για «ισοζύγιο ελλήνων και μεταναστών»;

Εκπρόσωποι της ελληνικής ακροδεξιάς δίνουν μάχη για να μην χρησιμοποιείται ο όρος Γυναικοκτονίες. Δε χάνουν ευκαιρία να συκοφαντήσουν την αλληλεγγύη στα θύματα της έμφυλης βίας και κινδυνολογούν για τους κινδύνους που φέρνει το κίνημα MeToo.

Οι εντάσεις γύρω από τα έμφυλα ζητήματα γίνονται τα τελευταία χρόνια κυρίαρχο όχημα συγκρότησης της ταυτότητας πολλών εφήβων. Αυτό προοιωνίζεται μια δυνατή σύγκρουση τα επόμενα χρόνια μεταξύ αντιδραστικών και προοδευτικών ιδεών γύρω από τα ταυτοτικά ζητήματα. Ενισχύονται τα δίπολα, σώμα, φύλο και σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελούν εμβληματικά θέματα σε επίπεδο προάσπισης αλλά και αμφισβήτησης των δικαιωμάτων.

Μιλάμε ακόμα για τις ΗΠΑ όπου η παρακαταθήκη του Τραμπισμού μένει ισχυρή και πλήττει ιδίως τα τρανς παιδιά με την απαγόρευση πρόσβασης σε ιατρικές επιβεβαιωτικές υπηρεσίες. Θυμόμαστε ακόμα πώς στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου έγινε πεδίο για αντιεπιστημονικές θεωρίες κατέδειξε την ώσμωση της ακροδεξιάς με ακραίους κύκλους της Εκκλησίας.

Σε αυτό το ποντκαστ συζητάμε για τον έλεγχο των σωμάτων και της ανθρώπινης επιθυμίας ως πεδίο άσκησης της φασιστικής θεωρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα