Χριστούγεννα με lockdown: Με ποιο κωδικό θα πάμε για ρεβεγιόν 

Χριστούγεννα με lockdown: Με ποιο κωδικό θα πάμε για ρεβεγιόν 
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) Eurokinissi

Με SMS θα δηλώνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια, όπου θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα, τα Χριστούγεννα. Ιερός συμβιβασμός με την Εκκλησία- Επανέρχεται αθόρυβα η ατομική λατρεία 

Αυτά τα Χριστούγεννα, το έχουμε πλέον εμπεδώσει, θα είναι διαφορετικά, καθώς λόγω κορονοϊού και στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, θα ισχύουν περιορισμοί για το ρεβεγιόν με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.

Το “εορταστικό” ΦΕΚ με τις ρυθμίσεις για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και με τα (σαφώς ελαστικότερα σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις) μέτρα για τις εκκλησίες, δημοσιεύθηκε χθες.

Όπως είχε προαναγγελθεί, στις 24 και 25 Δεκεμβρίου και τις 31 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως εννέα άτομα που προέρχονται από έως δύο οικογένειες. Καθώς παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν για το γιορτινό τραπέζι, θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6, σύμφωνα με πληροφορίες. Στην ουσία βέβαια ρεβεγιόν, όπως προ Covid-19, δεν θα γίνει, δεδομένου ότι στις 10 το βράδυ σταματά η κυκλοφορία, πλην ιατρικών λόγων ή για όσους εργάζονται, πάντα με τα σχετικά απαιτούμενα έγγραφα.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πως θα γίνεται ο έλεγχος για το μέγιστο αριθμό εννέα ατόμων από δύο οικογένειες. Ενώ ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε χθες τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο αριθμός εννέα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να γίνει ρεβεγιόν με φίλους στο σπίτι, αλλά κάθε οικογένεια μόνη της.

Έρευνα άλλωστε δείχνει ότι τα σπίτια εν όψει εορταστικών τραπεζιών παραμένουν διεθνώς σημαντικός χώρος μετάδοσης. Και μάλιστα ειδικοί συστήνουν ακόμη και στα μέλη της ίδιας οικογένειας, να χρησιμοποιούν χωριστά πιάτα, κουταλοπήρουνα και ποτήρια.

Απέναντι στην Εκκλησία πάντως η πολιτεία επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς όπως συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χθες και όπως “επισφράγισε” και η επιτροπή των ειδικών, θα ανοίξουν οι ναοί και την Πρωτοχρονιά, εκτός από τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, με περισσότερους πιστούς από ό, τι είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

Ειδικότερα θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών ή μέχρι 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς, ενώ η αρχική απόφαση όριζε το πολύ 20 πιστούς για τις Μητροπόλεις και μέχρι εννέα πιστούς για τις υπόλοιπες εκκλησίες.

Εκτός από τη μία επιπλέον ημέρα λειτουργίας των εκκλησιών, ορίζεται επίσης ότι θα τελούνται κυλιόμενες λειτουργίες, καθώς και η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των πιστών- αν και υπενθυμίζεται ότι αρκετοί ιεράρχες αρνούνται την τήρηση υγειονομικών μέτρων στους ναούς.

Διακριτικά μάλιστα, η κυβέρνηση αίρει την απαγόρευση ατομικής λατρείας, καθώς στο χθεσινό ΦΕΚ έχει απαλειφθεί η ρητή απαγόρευση του προηγούμενου και ως εκ τούτου πλέον επιτρέπεται στους πιστούς να μεταβαίνουν στις εκκλησίες για προσευχή, προσκύνηση εικόνων, άναμμα κεριώ και φυσικά κατάθεσης του οβολού τους στο παγκάρι, με ό,τι ζητήματα και πιθανούς κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Σημειωτέον ότι τα Φώτα δεν θα τελεστεί αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο εντός των ναών.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ιεραρχία πήρε όσα ζήτησε, η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωση της δηλώνει… αλληλέγγυα προς την κυβέρνηση και καλεί όλους τους ιερείς να τηρήσουν τα μέτρα, αλλά και τους πιστούς να αποφύγουν τις συναναστροφές την περίοδο των εορτών. Συστήνει δε στους πιστούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα κλπ, να “αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα