Εκκλησία και κυβέρνηση: Εδώ παπάς, εκεί rapid test 

Εκκλησία και κυβέρνηση: Εδώ παπάς, εκεί rapid test 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Μέγαρο Μαξίμου Νέα Δημοκρατία / © Dimitris Papamitsos

Το δίλημμα της ΝΔ μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς και της εκκλησιαστικής ψήφου, ενώ τέλη Νοεμβρίου αναμένονται 10.000 κρούσματα.

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που θα γίνεται rapid test; Η Εκκλησία έτεινε χθες χείρα βοηθείας στο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθώντας να μη χάσει την εκκλησιαστική ψήφο, βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις, ιδίως από το χώρο της αγοράς και του λιανεμπορίου, και εξακολουθεί να ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Και αυτό ενώ τέλη Νοεμβρίου εκτιμάται ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τις 10.000.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές υπερασπίστηκε τα νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι στις εκκλησίες δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού και rapid test, σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα. Την ώρα όμως που το Μαξίμου… κοιτούσε δεξιά, από το πολιτικό κέντρο και τον εμπορικό- επιχειρηματικό κόσμο ξεσπούσε ένα κύμα οργής.

Προκειμένου λοιπόν να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, το πρωθυπουργικό γραφείο κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδας και η Ιερά Σύνοδος ανταποκρίθηκε εκδίδοντας εγκύκλιο με την οποία συμβουλεύει τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς έχοντας πρώτα κάνει PCR ή rapid test. Πρόκειται πάντως απλώς για παραίνεση και δεν καθίσταται ως εκ τούτου υποχρεωτικός ο έλεγχος, ενώ τα εκκλησιαστικά συμβούλια θα ελέγχουν τα rapid test των ιερέων. Με άλλα λόγια, όσοι Μητροπολίτες και ιερείς διακατέχονται από σκοταδιστικές και αντιχριστιανικές, αντιεμβολιαστικές αντιλήψεις, θα συνεχίσουν να αγνοούν τα υγειονομικά μέτρα…

Ευτυχώς στην Εκκλησία υπάρχουν βέβαια και οι φωτισμένοι Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, που ζήτησε να κόβεται ο μισθός των ανεμβολίαστων ιερέων και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, που έδωσε τελεσίγραφο στους ιερείς της Μητρόπολης του να εμβολιαστούν εντός εβδομάδας ή να τεθούν σε αργία.

Ορισμένοι στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να εκλάβουν την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου ως “άδειασμα” Μητσοτάκη από την Εκκλησία. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως διαπιστώνοντας ότι η Ιερά Σύνοδος έβγαζε στην πραγματικότητα την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να υποστηρίξει ότι “η Εκκλησία προτείνει αυτό που η κυβέρνηση δεν τολμά να εφαρμόσει” για να πετάξει και πάλι το μπαλάκι στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η κίνηση αυτή εξόργισε προφανώς το Μαξίμου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε επισήμως ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργικού γραφείου με την Ιερά Σύνοδο. Στο σημείο αυτό προκλήθηκε και ένα μπέρδεμα, καθώς η κυβέρνηση αναφέρεται σε χθεσινή επικοινωνία, ενώ η εγκύκλιος έχει προχθεσινή ημερομηνία.

Εν τω μεταξύ μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε σπεύσει να εγκωμιάσει την Εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι μόνη της αποφάσισε να εφαρμόσει τα μέτρα, των οποίων ο έλεγχος σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα ήταν αδύνατος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πάντως ότι ο όλος χειρισμός αποβαίνει εν τέλει υπέρ τους, καθώς στο εξής θα επικαλούνται ότι η κυβέρνηση σεβάστηκε το δικαίωμα στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, αλλά η ίδια η Εκκλησία ζητά την τήρηση των μέτρων από τους πιστούς, εμβολιασμένους και μη.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις όμως αναφέρουν ότι και με τα νέα μέτρα, η πανδημία θα συνεχίσει να σπάει ρεκόρ με συνέπεια σε ένα μήνα να έχει φτάσει ήδη το ΕΣΥ στα όρια της αντοχής του. Από την κυβέρνηση όμως επιμένουν ότι ενδεχόμενο νέου lockdown δεν υφίσταται, ποντάροντας στον εμβολιασμό και τη φυσική ανοσία και εκτιμώντας ότι δεν θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα